Някой да ме научи как да направя ВКУСЕН ориз, моля!!!!

  • 16 823
  • 32
Мами, съфорумки....в нашата къща ориза хич не е на почит.....Може би само ако е мляко с ориз и то ако не съм го загоряла по причина висене пред компа........

Чета, чета, чета рецепти с ориз,но...нещо ми се губи явно тънкостта в приготвянето му. Моля, ако обичате, споделетевашия опит с ориза. Майка ми го прави разкошен, но...уж гледам как го прави,но не мога като нея...И плюс това...ако може ориз без месо......

Благодаря на всички ви!
Виж целия пост
# 1
Маме,
Моя не го правя във фурна и много го обичаме.
Запържвам малко мазнина с лук,слагам 1 чаша ориз и бъркам докато стане прозрачен.
Слагам 1 лъжица оцет да не се слепва и малко соев сос.После водата 1:3 и оставям да се вари на слаб огън.Прибавям гъби, защото са на голяма почит в къщи.Подправям с джоджен и маги.Може и зеленчуков бульон.
Виж целия пост
# 2
Аз запъжвам една глава лук в мазнина, слагам малко повече става по вкусно. Слагам едва чаша ориз и една чаша вода и бъркам. Ако искам ориза на фурна го сипвам в тавичката с още три чаши вода и само сол и черен пипер му слагам. Знам от майка ми на една чаша ориз четири чаши вода.
Правя много често и по още един начин.
Запъжвам пак една глава лук, слагам и чаша ориз и една чаша вода. Бъркам постоянно и така добавям и другите чаши с вода. Когато ориза започне да се понадува слагам една консерва царевица, една консерва грах, настъргани моркови и няколко орехчета нарязани на ситно, сол и черен пипер. Става много вкусно и бързо
Виж целия пост
# 3
Аз запъжвам една глава лук в мазнина, слагам малко повече става по вкусно. Слагам едва чаша ориз и една чаша вода и бъркам. Ако искам ориза на фурна го сипвам в тавичката с още три чаши вода и само сол и черен пипер му слагам. Знам от майка ми на една чаша ориз четири чаши вода.
Така го правя и аз, но когато е 1:4 ориза се скашква почти неможе да се рачличи всяко едно зрънце...затова по- често по правя 1:3 така приготвен си личат малките оризченца.
Виж целия пост
# 4
SlaDk0_i_SoLeNo сменила си си снимката  Wink На тази си много сладка  Laughing
Виж целия пост
# 5
Тайната на ориза е първо измиването като се редуват гореща и студена вода и второ запържва се докато стане стъклен.

Ако го правиш постен слагай повечко мазнинка за да стане по-вкусен.

Също така става много хубав като се добавя бульон , а не чиста вода!

УСПЕХ
Виж целия пост
# 6
Правила съм го и 1:3 и 1:2, но 1:4 най-много ми харесва. Не бих казала, че ми се слепва. ако остане до другия ден, може би ще слепнат зрънцата, но не остава.
Правя го точно като Tasha. Запържвам повече лук, прибавям измития ориз. Поизпържвам до стъклено. Прибавям бульона от свареното месо, с което ще се готви оризът (Ако го направя без месо, няма кой да ми го яде  Wink ). Като клокне, изсипвам в тавичка и запичам до готовност.
Умирам си за ориз.
Виж целия пост
# 7
И моята рецепта е такава. С тази разлика, че заедно с лука запържвам и един настърган морков. Много се променя вкусът на ястието, ние така много го обичаме.
Виж целия пост
# 8
В нашата къща се готви само бланширан ориз-той никога не се преварява,не се слепва и носи повече вода(1:4,1:5)овкусявам го със къри(най-обичам),соев сос и бульон(пилешки най-често).Много вкусно става когато след като е сварен(слага се във вряща подсолена вода)така че да остане съвсеем леко твърд,се запържва с чесън и къри.Става разкошна гарнитура.
Виж целия пост
# 9
Никаго не съм готвила бланширан ориз...Ще може ли повече инфо за вкусовите му качества сравнени с обикновения ориз...

И да питам....коя марка ориз предпочитате....Че аз вече съм се объркала тотално и като не ми стане ориза - обвинявам марката....
Виж целия пост
# 10
Купуваме най-често бланширания ориз Тайбонат и на Крина,а иначе немога да определя точно може би по-малко поема от добавяните вкусове и затова носи на по-силни вкусове и аромати,но най-голямото му предимство е че не се преварява и слепва(почти невъзможно е )всяко зрънце си седи разделено.
Виж целия пост
# 11
тези начини,които са ти казали мамите са много хубави, но никъде не видях да пише каква вода или бульон слагат - топла или студена, аз когато правя ориз по горе посочените начини след като се остъкли му слагам първо студена вода или бульон и след като заври му прибавям и топла,знаем го от професионален готвач и така ориза не се слепва. Преди майка ми слагаше първо топла вода,но после сама видя разликата,става по-хубав ориза,не мога да го обясня,но винаги така правя и досега не съм имала проблеми с ориз,въпреки че въобще не го обичам и не го правя за себе си Grinning
Виж целия пост
# 12
В едно кулинарно предаване,казаха ,че ориза трябва да мине през 5 води.След това хубаво запържване,вода  -според ястието и вкуса-1:3,1:4.Ако е бланширан няма нужда от запържване и носи повечко вода при варенето.т.к. не може да се развари.Според мен  той е по- подходящ за салати и гарнитури Simple SmileА и още нещо ,което в китайската кухня практикуват!След като е готов бланширания ориз   се изхвърля водата и се измива със студена вода/против слепване/,след което може на силен огън да се запържи ,добавя се соев сос,черен пипер и различни зеленчуци/моркови,краставици ,тиквички,грах,зеле,гъби,кълнове също.../нарязани на пръчици и изпържени на силен огън.Всичко се обърква и става  yes-мммм,вкусно  chef
Това е от мен,Цоцоланке  bouquet
Виж целия пост
# 13
SlaDk0_i_SoLeNo сменила си си снимката  Wink На тази си много сладка  Laughing
О, мерси.  Hug
Виж целия пост
# 14
Това за студената и топлата вода ми се вижда интересно. Не съм обръщала внимание каква течност слагам - топла или студена. И по двата начина съм го правила - с горещ, току-що сварен бульон, но и със студен - от хладилника.
Относно миенето. Логика в миенето има. Нишестето се отмива и пречи на слепването.
Случвало ми се е да не мия ориза изобщо. Поради мързел или по други причини. Пак си става  Peace
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия