как да направя сладко от грозде

  • 10 780
  • 24
# 15
мерси Ralfieta, моите сливи са около кг,два, най много но мисля точно сладко или мармалад няма значение как му се вика,да направя/важното е да ства за мазане на филийки Mr. Green/

незнам за канелата на прах да ли ще стане,май имаше разлика в ароматите тази на пръчици беше по добра,но и без канела мисля, че няма да е фатално Rolling Eyes
Виж целия пост
# 16
malka s4etka - ето как правих аз сладкото - начина е доста мързелив, но пък резулта е добър.
5кг. сини сливи, които разрязах на две. Слагам половинките сливи в голяма тава, докато се запълни. Поръсвам със захар. На 5кг. сливи сложих 1кг. захар. В тавата сложих 1-2 пръчици канела. Също така вода и бяло вино(общо около 400мл.-500мл.). Покрих с алуминиево фолио тавата и я сложих във фурната. Пекох на 180-200 градуса. Когато сливите омекнаха и сиропа се посгъсти, махнах фолиото и запекох още 5минутки.
В горещото сладко добавих малко лимомена киселина и ги напълних в бурканчета. Стерилизирах за капак.

От тази доза ми излезнаха 4 тави. От всяка тава около3-4 конфитюрени бурканчета.
А задължително ли е да се "стерилизира"? Това нали означав, че си варила бурканчетата? Не може ли без тази процедура, а само да с еобърнат с капачките надолу?
Виж целия пост
# 17
Замислих се дали сега давам рецепта за сладко или мармалад. Все си мислех, че мармалад е когато плодовете са смлени на пюре, а моите са почти цели.
Замисляйки се, реших да се поровя в нета и ТУК намерих нещо интересно по въпроса.
Представете си понеже в EU вече думата мармалад е защитена, ние трябва да ползваме думата конфитюр  Shocked

По темата - нямам идея как ще е вкуса ако се добави канела на прах, но можеш да я пропуснеш спокойно. Освен това ако имаш индрише може да ползваш него за ароматизиране.
malka s4etka - понеже пловеде са на големи парценца трудно ще се мажат на филийки. Нарежи сливите на повече части, а не на две. И добави малко повече течност, която като се сгъсти да мажете на филийките.  Wink
Mamica - принципно може да не се варят бурканчетата, но не мога да пипам горещо. Следователно няма как да напълня горещото сладко в буркани, да затворя и да обърна. Та се подсигурих, като заварих за капак.
Виж целия пост
# 18
Замислих се дали сега давам рецепта за сладко или мармалад. Все си мислех, че мармалад е ...................
А може да бухнете и малко орехчета .................потекоха ми лигите

Малка счетка, за канелата на прах няма никакъв проблем. Можеш да сложиш и пак ще стане вкусно.
Аз лично разрязах сливите на две, подредих ги в тава и ги покрих със захар на око. После ги оставих 1 нощ в хладилника. На другия ден ги изпекох на 180 С, насипах ги в сухи бурканчета и ги обърнах с капачката надолу за 24 часа. Това е!
Виж целия пост
# 19
я ми кажете какво да сложа за "аромат на това грозде,че тъкмо го изварявам? канелата май няма да е много подходяща в случая.... newsm78
Виж целия пост
# 20
Специално за сладкото от сливи-може да се сложи и канела на прах.Има и един друг номер-като се напълнат бурканчетата, се оставят да изстинат открити и после отгоре се налива по една лъжица сливова ракия/ аз слагам каквато имам/и тогава завинтвам капачките - не се вари.Ракията служи за консервант, а и придава страхотен вкус.Имам така запазени от миналата година.
Виж целия пост
# 21
Специално за сладкото от сливи-може да се сложи и канела на прах.Има и един друг номер-като се напълнат бурканчетата, се оставят да изстинат открити и после отгоре се налива по една лъжица сливова ракия/ аз слагам каквато имам/и тогава завинтвам капачките - не се вари.Ракията служи за консервант, а и придава страхотен вкус.Имам така запазени от миналата година.

Ейййй, страшен трик. Трябва да пробвам
Виж целия пост
# 22
Опитай, няма да съжаляваш.Успех!
Виж целия пост
# 23
Моя конфитюр от грозде стана супер-посипах 1кг захар в/у зърната престояха една вечер и на другия ден го възврях,повря 15 мин изключих го и така  пъти,семките почти всички изплуваха отгоре,на вкус стана супер,тук-таме само по някоя семска има,днеска на закуска ометохме това,което бях оставила за проба!
Виж целия пост
# 24
Никога не съм яла , дали да не експериментирам с някое малко бурканче  newsm78
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия