Как икономията от закуска парички в касичката спуска!( или що е то бизнес в Бг)

  • 3 682
  • 87
# 60
Икономията е майка на мизерията.
Точно така. Simple Smile
В Бг отдавна вече има хора готови да плащат, за да им е всичко наред, да нямат никакви грижи. Само че умният бизнес не е готов да отговори адекватно. Пак опираме до професионализма, но да не отварям темата, че сега ще дойде дафодиль и ще ми каже, че съм се сдухала на тази тема. Heart Eyes
Никога няма да спра да съм благодарна на бившия ми шеф, който ме научи на всичко, което знам засега и се опитвам да използвам максимално. Той е уникален бизнесмен. Той ми казваше:
Не мисли как да намалиш разходите, а как да увеличиш приходите.
Никога не пестя от нищо /което мъжът ми често не разбира/, но хората виждат всичко и оценяват и знаят какво плащат. По-добре сложи по-скъпа крайна цена, но сложи в нея всичко.
И пак опираме до - скъпото излиза евтино.

В Макдоналдс кетчупа струва пари, Кейси. Много сме далече от истината все още.
Виж целия пост
# 61
в софия на пръсти се броят заведенията, в които сандвича, кроасана или капучиното са такива, каквито и в деня на отркиването. мога да ги изброя, някои са в периметъра на жозефина  Laughing
Изброй ги, моля те!  Praynig

В тесен периметър й е Вила Росиче,  хем за детето добре, там не се пуши , а градинката е като малък Париж.
в по-широк  Апартамента,  Бай дъ уей ( но трябва да  пресече НДК).
Мемори е кварталния лисичарник, но там се развоня уникално в последните 2 г. и не се търпи.
До Мемори има едно Емили, което става.
Ако питаш в по-широк периметър- винаги можеш да се успокоиш  в Онда, Мото, Тоба&КО ( разбира се), Карго, Неро, Фокс анд хънт.... при евреите на А.Кънчев .
Все пак аз от година и половина нямам наблюдения към новооткритите, положително има още много, в които е приятно.
Виж целия пост
# 62
Малко встрани от темата:
В кварталното кафене (обслужва 3-4 блока) започнаха да нямат това-онова.
ПИя си питието с минерална вода. Минямат хората. Свърши  Shocked Има Торн Спрингс. МИ неискам Торн Спрингс. Ми друга няма. Ама пресичаш улицата и купуваш от магазинчето. Два пъти си купих водаот магазинчето, гледайки на пакост. Вече има 3 вида минерална вода. Топла, студена...изволте  Laughing

Онда не е особено приятно за мен заведение, но това е по-скоро въпрос на вкус.
Виж целия пост
# 63
Болна тема, Жозефин!
Всеки ден попадам на такива бизнеси!

И най-страшното е, че всъщност вече в България няма значение колко скъпо ще платиш! Качеството е еднакво ниско! Нещо тотално се обърка! на хората не им се работи, качествените кадри май отдавна напуснаха страната! Дори и да си читав бизнесмен, държавата ти пречи зверски по всички линии...
Виж целия пост
# 64
Лис, Перла отдавна не е само турист и се подвизава по мои спомени по нашите ширини и дължини.

Но не ми е затова думата.
Докато вие търпите, ще получавате такова обслужване. Много е просто - каквото повикало, такова се обадила.
Мрънкате по форуми, че предлагали амбалажна хартия, вместо салфетки.
Ми няма да платя, ставам и излизам. Точка.
Няма да седнат да викат полиция заради мен. Един път тъй, втори път тъй и ще почнат да схващат за какво става дума.
Споменахте за тоалетните. Последното ми супер приятно преживяване беше на път за София. Помолих стюардесата да спрем, че ще напълня гащите. Спряхме на едно място за почивка на тирове след тунелите. Изхвърчах по най-бързия начин до тоалетните. Дори не забелязах, че има "такса вход". Облекчих се в безумни ароматни условия, на мивката нямаше и следа от сапун, за тоалетна хартия можех да мечтая (да живеят носните кърпички). Излизайки навън установявам, че лелката по подръжка на облекчителното заведение вече е на пост и се опита да се докопа до заветните ми 20 стотинки. Аз я смотах да се разкара и отбелязах липсите, заради които иска да и платя.
След мен опашката от автобуса обаче чинно си плати като попове и никой гък не каза!
То бива овчедушие, но ние просто равни на себе си нямаме.
Виж целия пост
# 65
Много сме нямали и като се обърна палачинката много бързо сме свикнали да сме клиенти и да има.
Във всяка кинкалерия между блоковете има от пиле мляко. Всичко работи нон-стоп. Няма събота, няма неделя. няма коледа, няма нова година.
Това е както възхитително, така и супер жалко - превърнали са се в роботи и работа/работа/работа. За мижави обороти.
Много често си мисля за това тук. Уж живея в страна от Г8, но имат 5 модела прах за пране и толкова омекотители.
Преди малко измихах към 15 километра, за да отида в единствения отворен хранителен магазин тип Била ( В ДРУГО населено място), защото всичко, което  не е МОЛ е затворено. Тази сутрин само някои барове в центъра на града работят. Лятото слагат табелките " ваканция" и айде за един месец затварят. През седмицата веригите задължително имат един следобед, в който не се работи. Аптеките не са магазини, те също имат странно работно време, дежурят 1-2 аптеки в целия град, като се информираш коя точно е дежурна на електронно табло пред всяка аптека.
Барове ( кафенета) със сервитьорки са голяма рядкост - всичко е на самообслужване. И се е случвало да няма кафява захар, но не се сърдя, не знам защо. Не се изживявам като клиента, около който за левче ще се върти света.
Освен тази разлика, основната е в качеството - и на бензионастанция да си капучиното  е от супер -класа, голям прас, като не ми го носи сервитьорка с пола до сливиците,  кроасана  е пресен, а на масата в ресторанта винаги има поне 2 типа зехтин ( италия не цени много кетчуп и майонеза), подправки и пр. Да не говорим за менютата от по 3 страници. Няма ги ония фермани от бг заведения. Като отидеш в бара в 9 вече са свършили по-оборнотните закуски и ядеш каквото е останало.
никой не вдига гири, че нещо е свършило. на никой не му минава мисъл, за утре да поръча повече.
Освен това, ако някой си мисли, че това, което изглежда безплатно ( салфетки, зехтин, сол и пр)  е наистина такова, много се е заблудил. Всеки плаща към 2 евро сервиз към сметката точно заради тези неща.
та, за какво го казвам - много се научихме, че за 2 лева оборот света е наш.
да, случва се да нямат вода, кафява захар, дъвка с косъмче. не може винаги всичко да има и да е на разположение.
добре е да са в баланс нещата.

Виж целия пост
# 66
Много сме нямали и като се обърна палачинката много бързо сме свикнали да сме клиенти и да има.
Във всяка кинкалерия между блоковете има от пиле мляко. Всичко работи нон-стоп. Няма събота, няма неделя. няма коледа, няма нова година.
Това е както възхитително, така и супер жалко - превърнали са се в роботи и работа/работа/работа. За мижави обороти.
Много често си мисля за това тук. Уж живея в страна от Г8, но имат 5 модела прах за пране и толкова омекотители.
Преди малко измихах към 15 километра, за да отида в единствения отворен хранителен магазин тип Била ( В ДРУГО населено място), защото всичко, което  не е МОЛ е затворено. Тази сутрин само някои барове в центъра на града работят. Лятото слагат табелките " ваканция" и айде за един месец затварят. През седмицата веригите задължително имат един следобед, в който не се работи. Аптеките не са магазини, те също имат странно работно време, дежурят 1-2 аптеки в целия град, като се информираш коя точно е дежурна на електронно табло пред всяка аптека.
Барове ( кафенета) със сервитьорки са голяма рядкост - всичко е на самообслужване. И се е случвало да няма кафява захар, но не се сърдя, не знам защо. Не се изживявам като клиента, около който за левче ще се върти света.
Освен тази разлика, основната е в качеството - и на бензионастанция да си капучиното  е от супер -класа, голям прас, като не ми го носи сервитьорка с пола до сливиците,  кроасана  е пресен, а на масата в ресторанта винаги има поне 2 типа зехтин ( италия не цени много кетчуп и майонеза), подправки и пр. Да не говорим за менютата от по 3 страници. Няма ги ония фермани от бг заведения. Като отидеш в бара в 9 вече са свършили по-оборнотните закуски и ядеш каквото е останало.
никой не вдига гири, че нещо е свършило. на никой не му минава мисъл, за утре да поръча повече.
Освен това, ако някой си мисли, че това, което изглежда безплатно ( салфетки, зехтин, сол и пр)  е наистина такова, много се е заблудил. Всеки плаща към 2 евро сервиз към сметката точно заради тези неща.
та, за какво го казвам - много се научихме, че за 2 лева оборот света е наш.
да, случва се да нямат вода, кафява захар, дъвка с косъмче. не може винаги всичко да има и да е на разположение.
добре е да са в баланс нещата.


newsm10 newsm10 smile3501 smile3501  love001
Виж целия пост
# 67
основният баланс е баланса цена-качество
има един готин филм Fast Food Nation, който е с по-здрави нерви да го гледа.
щом искаш месо за 80 цента, ще се примириш, че ще ядеш и лайната. това е. и там кетчупа е безплатен, щото трябва да минат 500 прасенца да изядат лайната до 12ч., а децата да получат традиционната играчка , за да мрънкат за още.

проблемът е, когато си привикнал на ниско качество, за което даваш много пари -  от 2 г. не мога да открия капучино, като в Италия, а машините за кафе са видимо еднакви.  Rolling Eyes и няма значение къде го пия - до пазара Кирков или в Апартамента - все същата вода е.  ето това не го разбирам, честно. единствените места с хубаво капучино са Онда и Неро  в ССЦ. но  е 3.50  Shocked
Виж целия пост
# 68
Ех, Лени, пълниш ми душата. Grinning
Виж целия пост
# 69


проблемът е, когато си привикнал на ниско качество, за което даваш много пари -  от 2 г. не мога да открия капучино, като в Италия, а машините за кафе са видимо еднакви.  Rolling Eyes и няма значение къде го пия - до пазара Кирков или в Апартамента - все същата вода е.  ето това не го разбирам, честно. единствените места с хубаво капучино са Онда и Неро  в ССЦ. но  е 3.50  Shocked

Защото кафето се прави на 6 гр, а в Италия започва от 8 гр и на места стига до 16 гр за доза. В моя център работя на капсули /готов грамаж/ Лаваца и кафето е без забележки, именно защото е 8 гр. Капучиното ти го правя едно към едно като в Италия, по случайност съм учила при най-добрите бармани и знам кое прави капучиното, а именно капучото /шапката/.
И въпреки това онзи ден машината за готово капучино ми се беше развалила и направих едно ръчно, точно с кафява захар. Еми не можела да го пие госпожата, от машината било по-хубаво.
Често ми е идвало да хвърля всичко и да работя с най-евтината Лаваца на малък грамаж, защото кой ти го оценява. Като са свикнали да пият бълвоч, не могат да оценят хубавото.
Виж целия пост
# 70


проблемът е, когато си привикнал на ниско качество, за което даваш много пари -  от 2 г. не мога да открия капучино, като в Италия, а машините за кафе са видимо еднакви.  Rolling Eyes и няма значение къде го пия - до пазара Кирков или в Апартамента - все същата вода е.  ето това не го разбирам, честно. единствените места с хубаво капучино са Онда и Неро  в ССЦ. но  е 3.50  Shocked

Еми не можела да го пие госпожата, от машината било по-хубаво.
Често ми е идвало да хвърля всичко и да работя с най-евтината Лаваца на малък грамаж, защото кой ти го оценява. Като са свикнали да пият бълвоч, не могат да оценят хубавото.


това е класика...  напомня за една ... история, на един който овдовял и се оженил повторно.
жена му.. супер готвачка , всеки ден върти манджите.
и той всеки път коментира все едно " абе, хубаво е, но не е като на покойната"
един ден звънва съседката и вика жената, тя се забавя и яденето изгаря.
обаче няма време пак да готви сервира му го.
и той " ееее супер, това вече точно като на покойната!"

като си свикнал 'дългото кафе' да е 10 см. ще си пиеш водата и това е.  :lol

Виж целия пост
# 71
[[/quote]
Често ми е идвало да хвърля всичко и да работя с най-евтината Лаваца на малък грамаж, защото кой ти го оценява. Като са свикнали да пият бълвоч, не могат да оценят хубавото.

[/quote]Тука си много права , хората просто не рипат да консумират качествени храни, питиета и пр. харесват си гнусно кафе и си го пият с кеф .Особено това Нова Бразилия дето направо има вкус на стрити хлебараки ........... бръъъъъъъъъъ отврат просто.Може би щото не са пили истински качествено или просто зависи от нещо друго  ........знам ли ?И аз недоумявам защо така се примиряваме с нискокачествени продукти залели бг пазара ????Като се започне от храните , дрехите , обувките , строителството и т.н. После апелират хората да избират българското !!!
Как да избера бг обувки примерно , като на пръсти се броят тези които са от естествена кожа ... на които пък дизайна ще им под всякаква критика ..Същото е и с дрехите ,за храната - колбасите , хляба , телешкото , сиренето и кашкавала няма кво да говоря ????????!!!!!!!Все гледат да икономисат в нещо и то естествено се отразява в качеството им. Толкова ми са гнусни някой храни , че се налага да си ги доставям отвън по мои си канали ...Срамота магазините пълни с храни , а нищо не става за ядене.Купиш си някакъв колбас и той на втория ден е за боклука................Офффффффф да не продължавам , че побеснявам. С две думи бойкотирам българските продукти , срамно е но е факт.Кво да направя като не ми се ядат боклуци , нито пък ми се обуват бг обувки от картон, мукава или де да знам от кво аджеба ги правят ...Сега бая народ ще ме награби ама карай лично мнение е това все пак!!!!! Embarassed Confused Confused Sad
Виж целия пост
# 72
Сега бая народ ще ме награби ама карай лично мнение е това все пак!!!!! Embarassed Confused Confused Sad
Напротив, няма да те награби никой, защото темата е точно за това-как от икономии от качество, персонал, салфетки, захар, кетчуп, квалификация, осигуровки......се трупка в касичката. Peace
Виж целия пост
# 73
Абе все повече се научават - аз като работех бариста преди сто години правех капучино първо мляко, после доливах кафето - така ме научи собственичката  Rolling Eyes Кафето течеше бързо, защото минаваха над 100 души само в ранната сутрин.
Ми не е виждала жената, не знае и тн. Но лека полека идва момента, когато хората започват да внасят нови неща, качествени и да им дават цената (!), както казва и Каспър.
Най-нормалното нещо е, когато си научил нещо или имаш суперски идеи ( пак да спомена Каспър) да ги въведеш и в собствения си бизнес. И дори да даваш амбалажна хартия да намериш начин да го облечеш не в смисъл на икономии за собственика, а като еко-политика на заведението и да го обърнеш в плюс, а не да ти се смеят хората.
Да не говорим, че по атмосфера , интериор и пр. на най- обикновени заведения  др. страни и народи гълатат прахта просто.
в софия вече почти никой не стои на пластмасови столчета дори и в кафенето на леля Тинка от съседния блок , за разлика от тук, например, където подобни на Тинкиното кафе предлагат столчета и маси на моята възраст.

Виж целия пост
# 74
Не бее ще ме награби щото плюя по българското.Ами що да не си купувам храни от чужбина  като са с цени почти колкото са българските но не и качеството.Саламите са си от месо може и да не ги държиш в хладилник и държат , не съдържат вода като нашенските и не се спаружват (свиват) като бг  шпек саламите примерно.Нашите всичките са от типа варени дори и тези които се водят уж трайни .Праховете ни за пране те пък са с толкова белина вътре че нямам думи, дори и тези дето уж са за цвето ..Да продължавам ли .Бикините (бельото) и то е отврат - гадни материали некомфортни, неудобни , ластиците им се разнищват на второто пране ... долнопробна работа.
Имам приятелка дето само Нова бразилия пие  как идея си нямам.Ако нямам пари за хубаво италианско по добре да си купи якобс от зеленото цените им са почти еднакви .Но ето че тя вече има няма 15 години си пие Н. Бразилия.Явно дори не и идва на ум да пробва нещо малко по различно и по вкусно и качествено .Явно рецепторите ни са много различни на бг ... де да знам незнам как да си го обесня.
Най интересно ми е обаче дори и хората с пари (имам такива познати ) и те си купуват от същите или подобни боклуци , а могат да си позволят качествени неща.Ей това ми най странно .Някой имат пари и пак са консуматори на долнопробни стоки и услуги.Значи май опираме и до манталитета.Не знам вие на какво мнение сте .... ?Но това е моето , изградено с реални примери ..
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия