Пататник

  • 1 175
  • 5
Бях забравила за тази рецепта, но днес четейки за родопският клин се сетих за нея. Не, че имат нещо общо, но мисля, че и Патаника беше също родопска рецепта. Надявам се да не съм объркала името, мисля, че се казваше "Родопски пататник"
Рендосват се два средно големи картофа (количеството зависи от големината на тигана) и се разбъркват с едно яйце и щипка джоджен. Пържи се като омлет, като се внимава да не стане много дебел пататника за да се изпържи хубаво и от вътре. Сервира се завит на две като омлет с малко сирене вътре.
Виж целия пост
# 1
Интересно, ще го пробвам този пататник
Виж целия пост
# 2
Бях забравила за тази рецепта, но днес четейки за родопският клин се сетих за нея. Не, че имат нещо общо, но мисля, че и Патаника беше също родопска рецепта.

имат нещо общо и то не е само факта, че и 2те са родопски рецепти.

пататникът може да се приготви като клина, между 2 кори, плънката е от настъргани картофи, сирене, яйце и подправки.
прави се по-дебел от клина и се пече бавно, за да се задушат картофите.

по-бързият вариант е без кори.

Пържи се като омлет, като се внимава да не стане много дебел пататника за да се изпържи хубаво и от вътре. Сервира се завит на две като омлет с малко сирене вътре.

сиренето се добавя при картофите.
пържи се от 2те страни, а не като омлет (омлетът се пържи от една страна и се затваря на 2).
може да се направи и по-дебел, около 3-4 см, като се пържи на бавен огън, за да стане отвън хрупкав, а вътре да се задушат картофите.

сервира се нарязан на триъгълни парчета Wink
Виж целия пост
# 3
Пататник 1

Пататник 2

Пататник 3

Аз го правя м/у 2 кори, които сама си приготвям.
Виж целия пост
# 4
Бях забравила за тази рецепта, но днес четейки за родопският клин се сетих за нея. Не, че имат нещо общо, но мисля, че и Патаника беше също родопска рецепта.

имат нещо общо и то не е само факта, че и 2те са родопски рецепти.

пататникът може да се приготви като клина, между 2 кори, плънката е от настъргани картофи, сирене, яйце и подправки.
прави се по-дебел от клина и се пече бавно, за да се задушат картофите.

по-бързият вариант е без кори.

Пържи се като омлет, като се внимава да не стане много дебел пататника за да се изпържи хубаво и от вътре. Сервира се завит на две като омлет с малко сирене вътре.

сиренето се добавя при картофите.
пържи се от 2те страни, а не като омлет (омлетът се пържи от една страна и се затваря на 2).
може да се направи и по-дебел, около 3-4 см, като се пържи на бавен огън, за да стане отвън хрупкав, а вътре да се задушат картофите.

сервира се нарязан на триъгълни парчета Wink
Благодаря   bouquet Не знаех, че с пататник може да се напълни родопски клин (как само прозвуча) Grinning
Колкото до начина на приготвяне, знам го от една колежка и мислех, че е оригиналния  newsm78
А иначе збележката за омлета я приемам, аз правя омлета като палачинка, и после го прегъвам и пълня, вече изпържен  Wink
Виж целия пост
# 5
Лелеееееееееее
Аз мислех, че ще добавя нещо ново   Sad
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия