Дойде ли време за Коледния кейк

  • 3 129
  • 46
# 15
Миналата година пробвах кейка, приготвен в Англия.Но това беше едно от най-гадните неща които съм хапвала Sick
Не е гаден, ама е ...абе не е кой знае какво. Миналата година направих 3 бр и накрая всеки яде баница и всичко друго, но кейковете си останаха. Даже и кучката не искаше да го опита. Тази година няма да се правя на англичанка.
Виж целия пост
# 16
Миналата година пробвах кейка, приготвен в Англия.Но това беше едно от най-гадните неща които съм хапвала Sick
Не е гаден, ама е ...абе не е кой знае какво. Миналата година направих 3 бр и накрая всеки яде баница и всичко друго, но кейковете си останаха. Даже и кучката не искаше да го опита. Тази година няма да се правя на англичанка.

А на германка?...
Аз не съм правила кейка, за който иде реч, но правих немски щолен, който е нещо подобно, но тестото е маслено с мая. Мисля, че си заслужава заради ароматите да се опита. И като стана въпрос за аромати по Коледа, да добавя, че една българска тиква Joyс най-различни плодове вътре и локум да се пекне във фурната, ммммм  chef
Виж целия пост
# 17
Не е гаден, ама е ........................... Даже и кучката не искаше да го опита.


А-ха, а сега си признай не съм ли права hahaha Joy


 Много сладък и тежък ми се стори, но всеки си има вкус Confused
Виж целия пост
# 18
Аууу, аз пък съм луда по щолена  Blush, този английски кейк ако прилича на щолен, ще го направя непремено, независимо какъв ще е резултата ще се изяде  Mr. Green
А от какво се прави пълнежа на щолена някой знае ли - освен смлени бадеми, има и още нещо, а и седи един кремообразен  Flutter
П.П. Прочетох рецептата, мисля че го докарва на щолен (аромати и т.н.) обаче щолена има пълнеж (от какво  Tired )и отвън е поръсен с пудра захар  Thinking
Виж целия пост
# 19
купих си книга за декорация на торти.
вътре има и няколко основни рецепти за блата.

не са пандишпанени или други подобни леки блатове, а тежки, за да са твърди и  да издържат украсата, защото тортите са за по няколко етажа....

та там има рецепта, подобна на този коледен сладкиш, но чак толкова тежък и мазен не е. пече се около 2 часа и половина, може да престои до 2 месеца.... явно е подобен.
но ние си хапвахме по едно парче всеки ден с кафе.
даже за закуска го ядяхме накрая....

ако някой иска ще преведа рецептата, но ми трябва големината на съда за печене и дали е кръгъл или квадратен, че количеството на продуктите се променя.

а щоленът си е страшно вкусен, особено с марципан Crazy
ама покрай него има и толкова други вкусотии като Spekulatius   
Lebkuchen нещо като меденки, но с доста подправки....

само на кантара не трябва да се качва после човек Whistling
Виж целия пост
# 20
Пак да се включа за щолена. По отношение на сушените плодове чак толкова не спазих рецептата, която имах, защото моите налични в момента плодове бяха като вид повече от изброените, но спазих количеството. Невероятен аромат се носеше в кухнята дни наред Laughing
Виж целия пост
# 21
Момичета, имали майсторки, които са правили коледния кейк и са го заснели. Ако има такива, моля пуснете някоя снимчица.
Виж целия пост
# 22
В темата за кекса на 1-ва страница има снимки.
Виж целия пост
# 23
Кексът не е като щолена. Аз и щолен правих нималата година. Стана превъзходен. Него задължително ще повторя и тази година. Peace
Виж целия пост
# 24
О видях снимките сега, вчера явно имах проблеми с нета и се виждаше само рецептата, абе не знам какво се е случило, но сега като го видях съм сигурна, че ще се захвана с приготовлението му - не изглежда сложно. Само от къде ще намеря такава кутия или форма за печене...?
Виж целия пост
# 25
arita, пекарска хартия има със сигурност в Плевен, виждала съм. Просто не знаеш какво да търсиш. Търси я на щанда , където има фолио, хайлонови торби за смет. НАвита е на руло и се предлага в дълги итесни картонени кутийки. Ето така изглежда, аз имам тази в момента, но има и на други фирми:
Виж целия пост
# 26
О видях снимките сега, вчера явно имах проблеми с нета и се виждаше само рецептата, абе не знам какво се е случило, но сега като го видях съм сигурна, че ще се захвана с приготовлението му - не изглежда сложно. Само от къде ще намеря такава кутия или форма за печене...?

Можеш да ползваш тенджера без дръжки или с емайлирани дръжки. Peace
Виж целия пост
# 27
Кексът не е като щолена. Аз и щолен правих нималата година. Стана превъзходен. Него задължително ще повторя и тази година. Peace
Джемма, а какъв пълнеж слагаш на щолена? Освен прочутите смлени бадеми? Че аз не мога да разпозная всички съставки на купешкия, а така ми се иска да си направя  Flutter
Виж целия пост
# 28
и аз исках да питам дали е като щолена, защото щолен правя и е любим вкъщи, пък не е твърде сладък  Peace Джамма, би ли споделила твоята рецепта за щолен (по която ти го правиш и е станал), защото аз имам поне 5 и все не ми става точно като този, който съм яла в Европа  Sad благодаря  Hug

Джемма, а какъв пълнеж слагаш на щолена? Освен прочутите смлени бадеми? Че аз не мога да разпозная всички съставки на купешкия, а така ми се иска да си направя  Flutter

в щолена има много плодове, а за пълнеж не се сещам да има  newsm78 той си е като сух кекс/хляб с много плодове, ядки и аромати - алкохол, есенция  Peace освен ако нямаш предвид марципана, ама той не седи като пълнеж  newsm78
Виж целия пост
# 29
Аз бях пускала тук рецептата мисля.На втора страница в темата за кекса има снимка на моите 2 щолена и специална форма си купих за него даже. Laughing. Онзи за който говорите сигурно е оригинален немски с готов марципан. Тук няма марципан. В моята рецепта има смао стафиди, бадеми и лимонови и портокалови захаросани корички. обаче е мнофо сполучлив. Рецептата е пак от кукинга. ТАм имаше страхотни отзиви, у дома се хареса много и на работа носих- за 5 мин се унищожи и ме благославяха цял ден. Laughing ТАзи година пак ще чакат да им занеса. За сравнение - бях купувала готов от Метро на Аро- беше гаден. Оригинален немски не съм яла никога, за съжаление. 

Ето я моята рецепта:
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=176696.60.new#new
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия