Дойде ли време за Коледния кейк

  • 3 116
  • 46
Миналата година имаше една чудесна рецепта за английски коледен кейк. помня,че отлежаваше доста дълго. Време ли е да го правим вече?  chef
Виж целия пост
# 1
Може би към края на месеца, защото мисля, че отлежаваше два месеца, да опусне ароматите Naughty
Виж целия пост
# 2
Я споделета рецептата пак за не разбралите я!
Виж целия пост
# 3
Ето темата :
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=137696.0

В края на този месец се прави   Peace.
Виж целия пост
# 4
Много интересно.Пропуснала съм го миналата година,но тази мисля да го забъркам.След това ако не ме е срам ще ви го покажа Mr. Green
Виж целия пост
# 5
Голяма играчка е, но става чудесен. Моя го оставих само 15 дни и не беше си поел влагата до долу,защото е много висок, но пак го изядоха за нула време.
Виж целия пост
# 6
Миналата година пробвах кейка, приготвен в Англия.Но това беше едно от най-гадните неща които съм хапвала Sick
Виж целия пост
# 7
Миналата година съм пропуснала тази рецепта, но сега ще пробвам  Mr. Green
Виж целия пост
# 8
И аз мисля да го пробвам  Peace
Виж целия пост
# 9
Аз го правих и много ми хареса. Но на мъжа ми не му допадна, така че за тази година ще го мисля дали или.
Виж целия пост
# 10
Раничко е още. И аз се чудя дали да го прасвя тази година. Много е тежък. крих го, крих го. А накрая не се изяде и го раздадох на познати. А сега сме и по-малък състав, съвсем няма да се изяде. А предната година пробвах с половин доза- не е същото. Освен ако не се прави в малка формичка.
Виж целия пост
# 11
Темата е съвсем навременна предвид времето за престояване на коледния кейк. Рецептата ми хвнана окото, продуктите могат да се намерят...единственият ми проблем е пекарската хартия. Поне в Плевен не зная да продават такава, а в София къде може да се намери, ще споделите ли? И благодаря предварително Hug!
Виж целия пост
# 12
Не може да няма. В големите супермаркети до алуминиевото фолио и т.н.
Виж целия пост
# 13
В Билла не съм виждала домакинска хартия. Ще потърса в Кауфланд, но дали и там ще намеря...Дано догодина по това време намеря в Мол Плевен. А до тогава ще потърся в големите супермаркети в София. Използвала съм вместо нея хартия за принтер, намазана с мазнина, но все пак тя не е спациалната домакинска хартия с предназначение като такава.
Виж целия пост
# 14
Ау, замириса ми на Коледа  eat
Нещо подобно купувам от магазините тук Simple Smile Пише, че било преседяло 6 месеца  ooooh!

Тук на Коледния ден се сервира топло и гарнирано със сметана, без захар (дали е пропуснато да се напише това в темичката или аз не съм видяла  Embarassed ). Тя отнема от сладостта на кейка, но не го прави по-лек, затова препоръчвам малки парченца, на притесняващите се за фигурата си, аз взимам останалото  Whistling
Виж целия пост
# 15
Миналата година пробвах кейка, приготвен в Англия.Но това беше едно от най-гадните неща които съм хапвала Sick
Не е гаден, ама е ...абе не е кой знае какво. Миналата година направих 3 бр и накрая всеки яде баница и всичко друго, но кейковете си останаха. Даже и кучката не искаше да го опита. Тази година няма да се правя на англичанка.
Виж целия пост
# 16
Миналата година пробвах кейка, приготвен в Англия.Но това беше едно от най-гадните неща които съм хапвала Sick
Не е гаден, ама е ...абе не е кой знае какво. Миналата година направих 3 бр и накрая всеки яде баница и всичко друго, но кейковете си останаха. Даже и кучката не искаше да го опита. Тази година няма да се правя на англичанка.

А на германка?...
Аз не съм правила кейка, за който иде реч, но правих немски щолен, който е нещо подобно, но тестото е маслено с мая. Мисля, че си заслужава заради ароматите да се опита. И като стана въпрос за аромати по Коледа, да добавя, че една българска тиква Joyс най-различни плодове вътре и локум да се пекне във фурната, ммммм  chef
Виж целия пост
# 17
Не е гаден, ама е ........................... Даже и кучката не искаше да го опита.


А-ха, а сега си признай не съм ли права hahaha Joy


 Много сладък и тежък ми се стори, но всеки си има вкус Confused
Виж целия пост
# 18
Аууу, аз пък съм луда по щолена  Blush, този английски кейк ако прилича на щолен, ще го направя непремено, независимо какъв ще е резултата ще се изяде  Mr. Green
А от какво се прави пълнежа на щолена някой знае ли - освен смлени бадеми, има и още нещо, а и седи един кремообразен  Flutter
П.П. Прочетох рецептата, мисля че го докарва на щолен (аромати и т.н.) обаче щолена има пълнеж (от какво  Tired )и отвън е поръсен с пудра захар  Thinking
Виж целия пост
# 19
купих си книга за декорация на торти.
вътре има и няколко основни рецепти за блата.

не са пандишпанени или други подобни леки блатове, а тежки, за да са твърди и  да издържат украсата, защото тортите са за по няколко етажа....

та там има рецепта, подобна на този коледен сладкиш, но чак толкова тежък и мазен не е. пече се около 2 часа и половина, може да престои до 2 месеца.... явно е подобен.
но ние си хапвахме по едно парче всеки ден с кафе.
даже за закуска го ядяхме накрая....

ако някой иска ще преведа рецептата, но ми трябва големината на съда за печене и дали е кръгъл или квадратен, че количеството на продуктите се променя.

а щоленът си е страшно вкусен, особено с марципан Crazy
ама покрай него има и толкова други вкусотии като Spekulatius   
Lebkuchen нещо като меденки, но с доста подправки....

само на кантара не трябва да се качва после човек Whistling
Виж целия пост
# 20
Пак да се включа за щолена. По отношение на сушените плодове чак толкова не спазих рецептата, която имах, защото моите налични в момента плодове бяха като вид повече от изброените, но спазих количеството. Невероятен аромат се носеше в кухнята дни наред Laughing
Виж целия пост
# 21
Момичета, имали майсторки, които са правили коледния кейк и са го заснели. Ако има такива, моля пуснете някоя снимчица.
Виж целия пост
# 22
В темата за кекса на 1-ва страница има снимки.
Виж целия пост
# 23
Кексът не е като щолена. Аз и щолен правих нималата година. Стана превъзходен. Него задължително ще повторя и тази година. Peace
Виж целия пост
# 24
О видях снимките сега, вчера явно имах проблеми с нета и се виждаше само рецептата, абе не знам какво се е случило, но сега като го видях съм сигурна, че ще се захвана с приготовлението му - не изглежда сложно. Само от къде ще намеря такава кутия или форма за печене...?
Виж целия пост
# 25
arita, пекарска хартия има със сигурност в Плевен, виждала съм. Просто не знаеш какво да търсиш. Търси я на щанда , където има фолио, хайлонови торби за смет. НАвита е на руло и се предлага в дълги итесни картонени кутийки. Ето така изглежда, аз имам тази в момента, но има и на други фирми:
Виж целия пост
# 26
О видях снимките сега, вчера явно имах проблеми с нета и се виждаше само рецептата, абе не знам какво се е случило, но сега като го видях съм сигурна, че ще се захвана с приготовлението му - не изглежда сложно. Само от къде ще намеря такава кутия или форма за печене...?

Можеш да ползваш тенджера без дръжки или с емайлирани дръжки. Peace
Виж целия пост
# 27
Кексът не е като щолена. Аз и щолен правих нималата година. Стана превъзходен. Него задължително ще повторя и тази година. Peace
Джемма, а какъв пълнеж слагаш на щолена? Освен прочутите смлени бадеми? Че аз не мога да разпозная всички съставки на купешкия, а така ми се иска да си направя  Flutter
Виж целия пост
# 28
и аз исках да питам дали е като щолена, защото щолен правя и е любим вкъщи, пък не е твърде сладък  Peace Джамма, би ли споделила твоята рецепта за щолен (по която ти го правиш и е станал), защото аз имам поне 5 и все не ми става точно като този, който съм яла в Европа  Sad благодаря  Hug

Джемма, а какъв пълнеж слагаш на щолена? Освен прочутите смлени бадеми? Че аз не мога да разпозная всички съставки на купешкия, а така ми се иска да си направя  Flutter

в щолена има много плодове, а за пълнеж не се сещам да има  newsm78 той си е като сух кекс/хляб с много плодове, ядки и аромати - алкохол, есенция  Peace освен ако нямаш предвид марципана, ама той не седи като пълнеж  newsm78
Виж целия пост
# 29
Аз бях пускала тук рецептата мисля.На втора страница в темата за кекса има снимка на моите 2 щолена и специална форма си купих за него даже. Laughing. Онзи за който говорите сигурно е оригинален немски с готов марципан. Тук няма марципан. В моята рецепта има смао стафиди, бадеми и лимонови и портокалови захаросани корички. обаче е мнофо сполучлив. Рецептата е пак от кукинга. ТАм имаше страхотни отзиви, у дома се хареса много и на работа носих- за 5 мин се унищожи и ме благославяха цял ден. Laughing ТАзи година пак ще чакат да им занеса. За сравнение - бях купувала готов от Метро на Аро- беше гаден. Оригинален немски не съм яла никога, за съжаление. 

Ето я моята рецепта:
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=176696.60.new#new
Виж целия пост
# 30
много ти благодаря  Hug тази е дори по-лесна от моите и още тази година ще я направя, тоест другия месец, щолена е добре да се опази един месец до Коледа  Mr. Green за ядките - ами аз съм яла скандинавски разни щолени и немски и имаше голямо разнообразие - и лешници, и кедрови ядки, плодовете също бяха различни, в някои повече, в други по-малко, тъй че май е въпрос на традиции и фантазия  Peace аз мисля тази година да го направя по-шарен с тъмни и светли стафиди, бадеми или лешници, сушени вишни, портокала и лимона на корички и още мисля какво друго плодче да сложа (не задължително, де) за разнообразие   chef
Виж целия пост
# 31
И като стана въпрос за аромати по Коледа, да добавя, че една българска тиква Joyс най-различни плодове вътре и локум да се пекне във фурната, ммммм  chef

Джема вече се е отчела с нейната рецепта за щолен ( щото и за нея щях да питам), ама и това предложение ми запали интереса. Как точно се прави?
Виж целия пост
# 32
Аха , аз като на всяко гърне мерудия да кажа, че и тиквата пробвах миналата Коледа, но не я докарах, малко  я пекох, не се стопи локума. Ама то толкова много неща пекох, че фурната работеше почти денонощно.  hahahaТази година пак ще пробвам.
Виж целия пост
# 33
И като стана въпрос за аромати по Коледа, да добавя, че една българска тиква Joyс най-различни плодове вътре и локум да се пекне във фурната, ммммм  chef

Джема вече се е отчела с нейната рецепта за щолен ( щото и за нея щях да питам), ама и това предложение ми запали интереса. Как точно се прави?

Не е много по темата, но..........понеже имаше въпрос:

За печената тиква

А тук е моята - доста вкусничка беше!

Виж целия пост
# 34
Аха , аз като на всяко гърне мерудия да кажа, че и тиквата пробвах миналата Коледа, но не я докарах, малко  я пекох, не се стопи локума. Ама то толкова много неща пекох, че фурната работеше почти денонощно.  hahahaТази година пак ще пробвам.


Ооооо, тиквата се пече на слаба фурна поне 4 часа.
Виж целия пост
# 35
Аз бях пускала тук рецептата мисля.На втора страница в темата за кекса има снимка на моите 2 щолена и специална форма си купих за него даже. Laughing. Онзи за който говорите сигурно е оригинален немски с готов марципан. Тук няма марципан. В моята рецепта има смао стафиди, бадеми и лимонови и портокалови захаросани корички. обаче е мнофо сполучлив. Рецептата е пак от кукинга. ТАм имаше страхотни отзиви, у дома се хареса много и на работа носих- за 5 мин се унищожи и ме благославяха цял ден. Laughing ТАзи година пак ще чакат да им занеса. За сравнение - бях купувала готов от Метро на Аро- беше гаден. Оригинален немски не съм яла никога, за съжаление. 

Ето я моята рецепта:
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=176696.60.new#new
Джемма, благодаря за рецептата   bouquet ще се пробва  Mr. Green
За щолена, вътре в самия кекс (леко сух седи и е поръсен обилно с пудра захар, като всичко немско ), в самото тесто има стафиди, канела, карамфили, ала-бала, та вътре има един тънък слой с пълнеж, който е от смлени бадеми и още нещо май беше марципан, както казва Джемма. Такъв щолен оригинален съм яла в Германия и дори мъкнах тука на родата, ама те хич не се трогнаха и сама си го ядох  hahaha
Виж целия пост
# 36
Миналата година го правих /не бях регистрирана още, но взех рецептата оттук/ и вкъщи много се хареса.
Тази година,ако имам време пак ще опитам. Но може би ще го направя малко преди Коледа. Поради факта, че незнам дали ще кърмя тогава, не ми се иска да го напоявам цял месец с алкохол  Crazy А определено не мога да се лишя и да не ям от него.
А пък може и два да забъркам  ooooh! - един в началото на ноември /тъкмо докато имам повече св.време/ и един малък преди Коледа.
Трябва да опитам и щолена, гледам там няма алкохол.
Виж целия пост
# 37

За щолена, вътре в самия кекс (леко сух седи и е поръсен обилно с пудра захар, като всичко немско ), в самото тесто има стафиди, канела, карамфили, ала-бала, та вътре има един тънък слой с пълнеж, който е от смлени бадеми и още нещо май беше марципан, както казва Джемма. Такъв щолен оригинален съм яла в Германия и дори мъкнах тука на родата, ама те хич не се трогнаха и сама си го ядох  hahaha

щоленът не е много сух, по-скоро е мазничък като всичко немско Wink
има с пълнеж от марципан (аз този ям), но има и без.

като най-вкусен се счита Дрезденския щолен, цената му също е много хубава Crazy
има разни постни варианти с по-малко захар и масло, ноооо нямат нищо общо с хубавия щолен.

тук вече ги продават Party
Виж целия пост
# 38
тук вече ги продават Party
Да, така е има в метро и била, дори си е оригинален немски  Mr. Green
Ами мазничък е, но седи сух в смисъл не е мек, като кекс , в смисъл все пак седи 2 месеца, отлежава  Mr. Green
Не знаех , че дрезденския е най-хубав, а и там не съм ходила, само до Кьолн, Бон и Берлин  Blush
Поне разнищих тайната на пълнежа на щолена  Mr. Green - а сега някой да каже как се прави този пълнеж и ще го черпя  Mr. Green
Виж целия пост
# 39

Поне разнищих тайната на пълнежа на щолена  Mr. Green - а сега някой да каже как се прави този пълнеж и ще го черпя  Mr. Green

искаш марципан да си направиш?
тук се продава готов. предполагам, че има прозводствена тайна.
Любекският марципан е най-вкусния.

ето ти рецепта за суров марципа, т.е. този дето се слага в щолена:

200 гр. сурови бадеми с кожичката
200 гр. пудра захар
1 с.л. ром, коняк

бадемите се попарват за кратко и се обелват. подсушават се добре и се мелят фино, така че бадемовото масло да се вижда.
добавя се алкохолът и пудрата захар.
меси се докато се образува топка и се отделя напълно от стените на съда. ако е необходимо се добавя още пудра захар.

бадемите трябва да са сладки, за специфичният вкус се добавят и малко горчиви бадеми, около 2% от общото количество бадеми.

не съм правила марципан, защото ми излиза по-евтино да си купя готов.

успех Peace

Виж целия пост
# 40
не съм правила марципан, защото ми излиза по-евтино да си купя готов.

Ами тука като няма, да ходя до немско заради единия марципан  Thinking мдам, може да се пробвам тези дни да забъркам пробен, ако не е хубав ще го ядем веднага, ако е хубав ще го оставя да отлежи  Thinking
Мерси за рецептата asyalein   bouquet
Виж целия пост
# 41
Направих го Ангийският Коледен кекс - много се хареса у нас на всички. Но понеже нямах такава висока форма го пекох в 2 по-малки. Стана чудесен, много ароматен и доста хора опитаха от него.  Peace  Peace

Тази година отново ще го направя!!! Благодаря на Джемма   bouquet   bouquet
Виж целия пост
# 42
Камамбер, марципанът трябва да е като пластелин.
като правиш марципан май ще е най-добре да счукаш бадемите. хвани някой мъж да ти помага и да бъхта докато се получи фина маса. не трябва да има бучки или по-едри парченца, всичко трябва да е гладко.
може и с пасатор да пробваш.

после правиш едно червейче от него и го слагаш в единия край на щолена и после навиваш.
фактически марципанът трябва да се пада по-средата и в долната част.

Виж целия пост
# 43
И аз го правих в две по-малки форми (за кекс). Хареса се, но тази година ми се иска да го направя в оригиналната форма.
Виж целия пост
# 44
Камамбер, марципанът трябва да е като пластелин.
като правиш марципан май ще е най-добре да счукаш бадемите. хвани някой мъж да ти помага и да бъхта докато се получи фина маса. не трябва да има бучки или по-едри парченца, всичко трябва да е гладко.
може и с пасатор да пробваш.

Да, така е стои кремообразен пълнежа и като ми казаха немците, че вътре са смлени бадеми и захар не повярвах Blush
Ами ще хвана милото да бъхта хаванчето, той и без това обича да помага в кухнята, да не се чувства изолиран hahaha
Виж целия пост
# 45
Пак ще го направя, много си падам по този тип сладкиши .Само ще внимавам с рома,че миналата година май го алкохолизирах много  Mr. Green
Виж целия пост
# 46
Направихте ли вече Кекса? Аз май ще чакам до другата седмица, че тая ми е лудница... дали ще се получи добре, ако престои само 5 седмици?
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия