опасно ли е готвенето в тенджера по налягане

  • 11 589
  • 89
# 75
Готвя в тенджера под налягане вече 6-7 г.Проблеми и аварии не съм имала.Чакам я да вдигне налягането и после  оставям котлона на 3.Всичко става бързо и лесно.Моята е такъв модел:



Има индикатор за топлина,който указва колко силен да е котлона според съдържанието.Има и 2 клапана,ако котлона е силен ,предупреждава като свири.
Виж целия пост
# 76
Рени, ще ми се да те поправя, дано не те засегна. Сготвената в тенджера под налягане храна е изключително здравословна. Запазват се повече вкусове и аромати, отколкото в традиционна тенджера, пък била тя и Цептер. Има едно неудобство - трудно се добавят продукти. Трябва да изчакаш да спадне налягането, за да я отвориш. Така че някои рецепти са подходящи за изпълнение с тенджера под налягане, а за други е по-лесно с отворена тенджера. Друга особеност на тенджерата, поне на моята е, че яденето не може без вода, а яхния на пара поне аз още не съм измислила. Така че цели зеленчуци варя на пара, правя си супи и доста яхнии и манджи, които са малко воднисти, но изключително вкусни и става бързо. Моята тенджера е от благородна стомана с дебело, напластено дъно (сигурно има пласт алуминий за по-добро разпределение на топлината). Така че първо мога да запържа леко продуктите, ако искам, а после доливам вряла вода (използвам термокана за кипването) и затварям. Парата засвистява за минтути, засичам време с часовника на печката и след 5-6 минути всичко е готово.
Виж целия пост
# 77
Всъщност основният недостатък на тенджерата е, че струва скъпо. Немските и френските, за които знам, са от порядъка на 150 евро или 300 лева - колкото и да са хубави, трудно се отделя такава сума като има тенджерки по 15 лева. Аз ползам испанска за 95 лева и й виждам недостатъците. Те са в качеството на стоманата, то не е достатъчно високо. Но да си дава човек парите за тенджери псевдо Солинген  - турски, китайски и прочие, макар и да е евтино, според мен не си струва. Сигурно е опасно, вероятно защитите им не са достатъчно добри. Капаците им са неудобни за затваряне, някои се огъват направо - как да е спокоен човек с такава тенджера? Така че, обобщавам, тенджерата под налягане е добра за стомаха и за здравето, но крайно опасна за ДЖОБА!!!
Виж целия пост
# 78
Penkailieva, нездравословна е от гледна точка на това, че температурата в нея се повишава до над 100 градуса. Това разрушава много от полезните съставки.
Виж целия пост
# 79
Добре де, но всяко ядене в което има месо, трябва да ври, т.е. температурата пак е над 100 градуса? Това, което се готви във фурна пак. Аз се обърках с тея градуси newsm78 А и като се замисля и картофи да са, пак трябва да заврят, пак над 100 градуса.
Като чета мненията обаче си мисля че използването на такава тенджера зависи и от яденетата, които се готвят в една къща.
Виж целия пост
# 80
Ами аз предпочитам готвенето на по-ниска температура. Има няколко условия да се намали загубата на витамините, които аз спазвам. То и за това предпочим пресните зеленчуци де.
Пак оспамих ooooh!
Виж целия пост
# 81
Penkailieva, нездравословна е от гледна точка на това, че температурата в нея се повишава до над 100 градуса. Това разрушава много от полезните съставки.
Да,но готвене под 100 градуса може да стане само с Цептер и то доста бавно.Тнджерата под налягане е доста по-здравосложен вариант от дългото варене с обикновена тенджера.Не включвам Цептер.
Виж целия пост
# 82
Да, аз за това писах, че спазвам няколко условия за здравословно готвене (включващи температурата и времетраенето). Но това е предмет на друга тема.
Виж целия пост
# 83
Температурата не е по-висока, по-високо е налягането на парата, която се образува, като заври водата. Витамините и прочие любими и хранителни вещества се разтварят от водата, (която пък се вдига на пара) но като няма как да изветреят навън, остават си в тенджерата и съответно - в яденето. От което идва резултата - по-вкусна храна и по-здравословна. Ако някой знае повече, да пише.
Виж целия пост
# 84
Температурата не е по-висока, по-високо е налягането на парата, която се образува, като заври водата. Витамините и прочие любими и хранителни вещества се разтварят от водата, (която пък се вдига на пара) но като няма как да изветреят навън, остават си в тенджерата и съответно - в яденето. От което идва резултата - по-вкусна храна и по-здравословна. Ако някой знае повече, да пише.

Да бе! Витамините просто се разграждат при висока температура, а не "излитат" с парата. Тъй че отворена, затворена тенджера, резултатът е един и същ.
Виж целия пост
# 85
Не съм учен, а консуматор на манджа. И като такъв отговорно заявявам, че когато парата от готвенето НЕ ИЗЛИЗА от тенджерата, е по-вкусно. Моля, някой учен да го обясни! Не знам това витамини ли са или други някакви молекули, но са вкусни.
Виж целия пост
# 86
Аааа, за вкуса не споря. Може и така да е Peace
Виж целия пост
# 87
Не мога без нея!!!В такава тенджера готвя абсолютно всичко!!!
И мен бе беше страх в началото Embarassed
Виж целия пост
# 88
 Винаги ме е било страх да готвя в тая тенджера и умишлено съм я набутала в един шкаф. Като почне да фъшти и направо изтръпвам ooooh!
Виж целия пост
# 89
Имам две и предпочитам да готвя в тях. В началото и мен ме беше страх, но сега като спазвам всички правила за готвене виждам, че няма нищо страшно. Всики неприятни случки с такава тенджера стават по не внимание. Например : не може да отвориш капака преди да си охладила тенджерата, това е основното правило.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия