Етажна собственост – такава, каквато си я направим. Тема № 13

  • 15 014
  • 435
Тук ще продължим да обсъждаме, всичко за етажната собственост. Разбирания между съседи, проблеми с плащания, ремонти и други.

ЗУЕС

Наредба за безопасната експлотация и технически надзор на повдигателни устройства, в частност асансьори:
https://tehnad.com/asansori

Старите теми:
Виж целия пост
# 1
Някой реновирал ли е кабинка на асансьор + боядисване на врати и бетонни части между етажите? Трудно ли се организира цялото нещо, трябва ли да се свика ОС и да се гласува? А ако се плати не от касата, а сумата бъде разделена между няколко съседа, как стои въпросът? Хубав ни е блокът, саниран, с поддържани общи части, но асансьорът и прилещажите му части са си за ремонт. Всъщност, кабинката не е в много лошо състояние, просто е демоде Simple Smile Но вратите и бетоните части са си мизерни. Освен от почистване, имат нужда и от боядисване, и запълване на паднала мазилка тук-там.
Виж целия пост
# 2
Ние скоро се преместихме в нов блок и почти веднага започнаха проблемите. Извикаха ни на събрание, въпреки че сме под наем и решиха, че вече ще ни искат по 30-40 лева на апартамент от двама души, защото никой не искал да стане домоуправител и сме щели да плащаме на фирма (един нагъл съсед ми се изрепчи че според закона не можело да не се плаща на домоуправител, дори и да е от блока и ме накара да си замълча), искат ни освен това и още по 15 лева на месец, за ремонт на блока, а както ние сме под наем и кой знае дали тези пари, които ще дадем ще се използват докато сме там или няма да се използват. Само ще кажа че такава такса взимат на морето, където има басейн и зелени площи, а тук е един грозен и много мръсен блок в Търново, които изглежда не е чистен от 67 година и въпреки това имат наглостта да ни взимат по 20 лева на човек и не на последно място в тази такса не влиза и чистачка или фирма, а всеки трябвало да чисти на смени Rolling Eyes Много се ядосах, но изобщо не знам дали имам полезен ход като наемател, защото ако не платя, няма да ми дадат чип за асансьора, а живея на шестия етаж. Според вас дали мога да направя нещо или трябва да си плащам чинно и да не мрънкам?
Виж целия пост
# 3
Говорете с наемодателя си.
Вноската за Фонд ремонт за мен следва да плаща собственика.
Вноската за режийните- наемателя.

Вноската за ФР не е на апартамент, а по ид.части!!

Но както сте се уговорили с хазаите. И да теоритезираме тук, файда няма...
Виж целия пост
# 4
Закона дава възможност и да не се плаща на този, който е избран за домоуправител. Както си го гласувате, така ще бъде.
Виж целия пост
# 5
С последните изменения вече е платена длъжността, дори да е съсед.
Така че правилно й е казано...така е. Вече.
Виж целия пост
# 6
Аз конкретизирам относно това 
цитирам "(един нагъл съсед ми се изрепчи че според закона не можело да не се плаща на домоуправител, дори и да е от блока и ме накара да си замълча),"
Той я лъже, като й казва, че дори и да е от блока трябва да му се плаща задължително.

16а. (нова - ДВ, бр. 82 от 2023 г., в сила от 29.09.2023 г.) общото събрание може да вземе решение да не заплаща разходи за възнаграждение на управителния съвет (управителя), на контролния съвет (контрольора) и на касиера, когато те са собственици, ползватели или обитатели;
Виж целия пост
# 7
И аз за същото говоря.
Не го намирам този чл.16а аз в закона, къде го гледаш ти?

Видях го, това е в член 11....точката е 16а.

Казал е също, че няма желаещи от блока....така че отиват на платен вариант в такъв случай, при липса на желаещи...
Виж целия пост
# 8
А някой може ли да ми каже колко се плаща на домоуправител- професионален или съсед, каква е сумата за обект
Виж целия пост
# 9
пиши на меил  до някоя фирма , да ти направи оферта
Виж целия пост
# 10
Ние плащаме по 6 лева на апартамент за професионален домоуправител + другите разходи за месеца, всеки месец различно, но не повече от 23 лева.
Виж целия пост
# 11
Трополинка,bubolina73,колко апартамента сте? Разходите ви колко са? Всичко е много относително и няма как да има еднаква такса за различните апартаменти, в различни сгради. При мен също за двустаен апартамент с двама души месечната такса е 41лв., за тристаен с трима души 51лв., за двустаен с трима души + куче 57лв.
Събираме по 8лв. на човек за режийни.  По 15-17лв. Фонд Ремонт сътветно за двустаен/тристаен (ако има наематели,  собственика го поема ФР, а наемателите само режийните или както се разберат). Имам собственик, който на определен период ми плаща само ФР, а наемателите само режийни.
За Домоуправител/Касиер по 10лв. на апартамент. Общо 20 апартамента сме и четири магазинчета, на които също им начисляваме такси само за ФР, защото все пак са част от сградата.
И все сме на границата в касата. Най-голямо перо се дава за поправка на асансьора. А до скоро имахме страшни проблеми със Софийска вода и там също отиваха купища пари.
Вместо да се събират допълнително пари при възникнал проблем, аз до някъде съм спокойна, че големите такси ми гарантират в касата да има пари, за да се плащат такива внезапни ремонти и поправки.
Виж целия пост
# 12
Ние сме 24 апартамента, 6 необитаеми- нищо не плащат, плащаме на апартамент, независимо броя на живущите.
Домоуправител, асансьор, ток, чистачка- до 23 лева на апартамент.
Виж целия пост
# 13
Ние сме 24 апартамента, 6 необитаеми- нищо не плащат, плащаме на апартамент, независимо броя на живущите.
Домоуправител, асансьор, ток, чистачка- до 23 лева на апартамент.
От 1.01.2024г има допълнение към ЗУЕС необитаемите апартаменти да плащат такса режийни ,като за 1 човек всеки месец!
Виж целия пост
# 14
Ами ние не сме на човек, а на апартамент, независимо от големината.Първи и втори етаж не ползват асансьор и не плащат за него.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия