Кисело зеле

  • 28 011
  • 77
Хайде на киселото зеле!

Любимата ми манджа е това! Всяка неделя в нашата къща има кисело зеле за обяд или вечеря!

Ще слагаме кисело зеле!

Но ме интересува рецепта за едно специфично кисело зеле...Реже се в тенджера, после се слега нещо(вкл. май и захар) и до 10-ина дни имаш едно сладко, хрупкаво зеле...Много е вкусно!

Вие как правите киселото зеле?

Не мога да си представя зима без кисело зеле! Peace
Виж целия пост
# 1
Оо,да,всяка година си слагаме кисело зеле.От всички други зимнини се отказахме,но зеленце си слагаме.По-точно го прави мъжа ми,не аз Mr. GreenИмаме един гооолям бидон,в него слагаме около 20-30кг зелки.Тази зима ми се иска да сложим в зелето и моркови,но не знам как.По-точно не знам в какво да ги сложа,за да не падната на дъното на бидона.Идеи?
Виж целия пост
# 2
Последните 2 години не слагаме-поръчваме на приятели, които правят, да сложат и за нас. Или купуваме. Много го морим киселото зелце! Peace
Виж целия пост
# 3
Последните няколко години разчитаме на роднини за това-майка ми, баба ми, чичо....Обожавам кисело зеле и зелев сок Grinning
Виж целия пост
# 4
Аз въобще не обичам кисело зеле и не готвя такова.За Коледа свеки готви сърми и само там ядем кисело зеле!
Виж целия пост
# 5
Обожаваме киселото зеле-най-много на сърми Heart Eyesа и със свинско във фурната или капама Flutter
иначе ние с мъж ми сме още млади и зелени Mr. Greenи не се занимаваме със слагането му,а  слагат и за нас(майка ми,свекъра,дядо ми-всеки от тях си го прави по собствена рецепта и са много различни като вкус Flutterнапр.майка ми му слага червено цвекло и розовее и е много вкусно)
Аз също не мога да си представя зима(особено Коледа без зеленце) Peace 
Виж целия пост
# 6
Но ме интересува рецепта за едно специфично кисело зеле...Реже се в тенджера, после се слега нещо(вкл. май и захар) и до 10-ина дни имаш едно сладко, хрупкаво зеле...Много е вкусно!

Вие как правите киселото зеле?


Лимонена киселина. Може и без захар. После се слага на топло и до седмица зелето е готово.
Виж целия пост
# 7
Родителите ми имат огромен бидон и слагат и за нас  Peace

Много го обичам това кисело зелце   Grinning
Виж целия пост
# 8
Ами не правя кисело зеле.
Мама прави и ми дава, което страшно ме улеснява  Laughing
Иначе си хапваме с удоволствие кисело зеле през зимата  Heart Eyes
Виж целия пост
# 9
Обожавам  кисело зеле със свинско, пилешко ,на сърми, салатка с червен пипер и лук.Въобще всякак зима без кис.зеле някак не е зима.
Ние го слага ме в бидон на цели зелки но имам и рецепта за рязано.

РЯЗАНО ЗЕЛЕ


Зелето се нарязва на тънки и дълги ивици,слага се в широк съд,посолява се на 10кг.зеле 250-300г сол.Разбарква се и се намачква леко,докато си пусне сока.Отлежава половин-един час и се тъпче силно с ръка,за да остане отгоре 4-5 см.сок в съда, най добре стъклен буркан.Покрива се с цели листа и се притиска с лозова пръчка.Добре е зелето да е на 18-20 градуса докато ферментира,а след това на по хладно.
Виж целия пост
# 10
Не, за съжаление, баща ми слагаше навремето в мазето в бидон, но сега не му се занимава вече. Свекърва ми слага, от нея взимаме. Купуваме и готово, но цената му е умопомрачителна  Crazy Много го обичам. И зеле, и туршия, ама от каца, с онзи бял лигав сос, смъртоносно солено и с онзи специфичен дъх...ммм... как ми се прияде. За сока от зелето да не споменавам. Амброзия...  Blush
Виж целия пост
# 11
 а как то4но се прави - никога не съм правила а ми се иска - както е писала мамаМи4е ли - само сол? - много прости4ко ми се струва ,а си мислех 4е е голяма игра4ка . а сега (имам предвид 4е е 10-15 градуса при нас ), ще стане ли нещо ако го направя и по принцип за колко време е готово ?
Виж целия пост
# 12
Но ме интересува рецепта за едно специфично кисело зеле...Реже се в тенджера, после се слега нещо(вкл. май и захар) и до 10-ина дни имаш едно сладко, хрупкаво зеле...Много е вкусно!

А, яла съм го това, но не го харесвам  Stop
Тук си правим парена туршия, става не зле. Но тия сладникавите не ми допадат. Китайски май се водят, и туршиите, и зелето.
Виж целия пост
# 13
Свеки прави, да ми е жива и здрава. И не го търпи в каца. Като стане го реже и пълни в буркани, като прави и буркани с цели листа за сърми. Много ми е удобно така. Един буркан ми стига точно за едно готвене. Много го обичам на тава с ориз.
Рязаното зеле го правеше баща ми. Наистина се слага само сол. Редяха го в 3 литрови буркани. Сега щото се изчупиха, баща ми си го налага в една тенджера. Става за около дестина дни.
Виж целия пост
# 14
Да ви кажа ние как го правим....

Махаме чуканчето на зелето, зелката се издълбава по средата. На мястото на чуканчето слагаме морска сол. Редим един ред и хвърляме една шепа морска сол. Втори ред, трети ред и накрая една дъска с камък за да се затисне. Стои така около 3 дена. На 4-я ден слагаме вода. И се преточва.....

Обичам кисело зеле с патешко! Любимо ми е!

Како, ще се пробвам!
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия