Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Хипертиреоидизъм

  • 51 825
  • 22
Резултатите от хормоналните изследвания на Марти много ме притесняват ! Хормонът TSH е много под нормата !!!
Което означава - увеличена функция на щитовидната жлеза  Sad
Но пък FT4 е в норма, а би трябвало да е повишен, щом TSH е понижен!?
 Много ви моля, ако някой знае нещо повече за тези хормонални проблеми да ме посъветва какво да направя?!
Изследванията правихме в Bodimed, сега ще ги повторим отново, но не знам дали в същата лаборатория ?
Виж целия пост
# 1
това изследване във връзка с прословутия гликиран хемоглобин ли се прави. Не съм много наясно.Но мога да попитам.
Виж целия пост
# 2
Не, няма връзка с гликирания хемоглобин. Но на 6 месеца правим пълни изследвания на всичко - хормони, холестерол, бъбреци, черен дроб и т.н.
Лошото при диабета е,че автоимунния процес може да се разпространява и върху други тъкани и органи, като най-често се засяга щитовидната жлеза.
Виж целия пост
# 3
Ето малко инфо,което открих:
Базедова болест (Тиреотоксикоза, хипертиреоидизъм) Среща се рядко в детската възраст. Проявява се обикновено в пубертетния период, като се наблюдава по-често у момичетата. Дължи се на повишена функция на щитовидната жлеза. Често започва след силни преживявания и стресове: присъствие на пожар, на убийство, след неуспех в училище и по този повод конфликти вкъщи и т. н.
Основните прояви са: наличие на гуша, учестяване на пулса, усилено изпотяване (вечно влажни ръце), изпъкване на очите с бляскав поглед, лабилна психика с повишена раздразнителност, отслабване, леко повишена температура, диария. Наличието на гуша не е задължително, така че съчетанието на повечето от останалите признаци дава основание да се усъмните за това заболяване. Покажете детето на лекар. Ако изследванията потвърдят диагнозата, се започва лечение за потискане усилената функция на жлезата.
Лечението винаги е успешно, но продължава с месеци. В случай на повтаряне на признаците то се провежда отново.


Тиреотоксикоза
Тиреотоксикозата е едно от най-често срещаните ендокринни заболявания. У нас всяка година заболяват 6 - 8000 души. Засягат се лица предимно в трето и четвърто десетилетие, като заболеваемостта у жените е много по-висока от тази у мъжете /съотношение 7:1/. Установено е фамилно предразположение. От значение за възникване на болестта са остра психическа травма, повтарящи се негативни конфликти, състоянието на имунната система, както и реактивността на другите системи, заангажирани при стресови ситуации.

Щитовидната жлеза се състои от два дяла, свързани помежду си с тесен истмус /шийка/. Тя е разположена пред трахеята, непосредствено над ларинкса. Нормално масата й е 25-30 грама. Жлезата секретира два хормона: тироксин и трийодтиронин, които представляват йодирани аминокисилини. Тиреодните хормони повлияват почти всички тъкани и органи в човешкия организъм. Те повишават кислородната консумация и топлопродукцията на чувствителните към тях клетки, действуват върху растежа и телесното развитие, особено на костите и нервната система, обмяната на въглехидратите, мастите и белтъците, върху сърдечно-съдовата, мускулната и други системи.

Предполага се, че в ранните етапи на развитието на заболяването на щитовидната жлеза се образуват антигени /автоанти гени/, в отговор на които организмът реагира с продукция на антитела /автоантитела/ спрямо собствените структури на щитовидната жлеза. Съгласно съвременните разбирания Базедовата болест представлява автоимунно заболяване, което може да се появи у генетично предразположени лица.

Като последица от повишената секреция на тиреоидни хормони обменните процеси в почти всички тъкани се усилват. При тежките форми на тиреотоксикоза основната обмяна се повишава до 100% от нормата. Особено изразени са промените в обмяната на мастите, в резултат на което настъпва бързо и значително намаление на телесното тегло. Мастната тъкан като основно енергетично депо на организма рязко намалява под разграждащото дейстивие на тиреоидните хормони. Понижава се нивото на холестерола и на фосфолипидите в кръвния серум. Ускорено е поглъщането на глюкоза в клетките. Всмукването на въглехидрати в стомашно-чревния тракт е усилено, като в същото време е увеличена секрецията на инсулин. Поради повишеното разграждане на белтъци мускулатурата и мускулната сила намаляват.

Сърдечната честота е повишена вследствие увеличения сърдечен дебит и поради директен ефект на тиреоидните хормони върху сърдечната възбудимост. Периферното действие на свръхпродукцията на тиреоидни хормони се осъществява до голяма степен посредством участието на адреналина и норадреналина.

Заболяването започва постепенно с общи оплаквания. В повечето случаи началните признаци могат да се свържат с остър психичен стрес. Болните се оплакват от неспокойствие, раздразнителност, психична лабилност, нарушение на съня, намалена работоспособност, невъзможност за концентрация на вниманието, обща слабост, треперене,намаление на телесното тегло. При повечето болни симптомите на заболяването се съчетават с видими промени в щитовидната жлеза. Тя е увеличена в различна степен, опипват се добре както двата й дяла, така и свързващата ги шийка. Консистенцията й е мекоеластична, като възли не се откриват. Сърдечната дейност е ускорена. Сърдечната честота обикновено съответствува на тежеста на заболяването. При средно-тежките форми на болестта тахикардията е между 90-120 удара в минута, а при тежките - над 120 удара в минута. Сърдечните тонове са звучни и резки. Артериалното налягане е с увеличена пулсова амплитуда, поради пониженото диастолно и леко повишено систолно артериално налягане. Кожата е мека, влажна и топла. Болните са емоционални, напрегнати, твърде подвижни. Характерен признак е дребното треперене на пръстите на ръцете. Към психическата умора се прибавя и изразена мускулна слабост. Перисталтиката на стомашно-чревния тракт е ускорена, в резултат на което се появяват разстройства в храносмилането и учестена дефекация. Очната симптоматика е различно изразена. Погледът е втренчен, с рядко мигане и широко разтворени клепачи. Установява се екзофталм /изпъкване на очните ябълки/. Нормалното изпъкване на очната ябълка пред външния ръб на орбита та не надминава 10 мм, а при екзофталм то надминава 20 мм.

Характерна е прогресиращата еволюция на болестта - по-бавна или галопираща. В началния стадий болестната картина се състои от малко симптоми. Постепенно симптоматиката се разгръща. В крайния стадий на заболяването могат да настъпят необратими промени в някои органи и системи, особено в сърцето и съдовете. Най-тежкото усложнение на тиреотоксикозата представлява инфилтративна офталмопатия. Тогава екзофталмът е придружен от оток около окото, като конюнктивата също е оточна и хиперемирана. Налице са и зрителни нарушения. При изразен екзофталм погледът нагоре е невъзможен. Екзофталмът при тежките форми на болестта може да достигне 30 мм с невъзможност за затваряне на очите /лагофталм/.

Тиреотоксичната криза представлява внезапно изостряне на симптомите на заболяването. Тя може да настъпи при недостатъчно лекувани или при нелекувани болни, както и да бъде провокирана от инфекциозни заболявания, хирургична интервенция, тежък психически стрес. Болестната картина на тиреотоксичната криза се владее от внезапно покачване на съществуващата тахикардия, която може да достигне до и над 160-180 удара/минута. Появяват се ритъмни нарушения, както и признаци на сърдечна недостатъчност и белодробен оток. Болните са извънредно неспокойни, с висока телесна температура, изпотени, с гадене и повръщания. Настъпва обезводняване на организма. Постепенно възбудното състояние преминава в кома, ако не се предприемат енергични лечебни мерки.

Съществуват два основни начина на лечение на тиреотоксикозата - консервативен /чрез медикаменти/ и оперативен. Почти винаги лечението се започва с медикаментозни средства, и едва по-късно, при недостатъчен ефект от него, се прибягва до оперативно лечение. Медикаментозното лечение се провежда с антитиреоидни средства, които блокират окисление то на неорганичния йод в органичен и включването му в биосинтеза на тиреоидните хормони. Основно лекарствено средство е тимидацол /метицол/. Лечението продължава няколко месеца, след което се прилага намалена поддържаща доза. Обикновено лечебният курс с тимидацол е 12-18 месеца, а прекратяването му става бавно, с постепенно намаляване на поддържащата доза. За овладяване на тахикардията се назначава допълнително лечение, напр. с бетаблокери /пропранолол/. В много от случаите консервативното лечение може да доведе до трайно излекуване на болните. При липса на лечебен ефект, както и при чести рецидиви на болестта се предприема оперативно лечение, което се сътои в частично отстраняване на жлезата. Оперативното лечение се извършва по показание, като болните вече са доведени до такова състояние, в което жлезата образува достатъчно количество хормони в резултат на проведеното тиреостатично лечение. Лечението на тиреотоксичната криза се провежда в условия на спешност, чрез обилно хидратиране /оводняване/ на болния с физиологичен серум или 5%-ов глюкозен серум. Прилагат се глюкокортикоиди /сополкорт, урбазон/, успокояващи барбитурати, резерпин/,кардиотоници, съдотоници, бета-блокери, антибиотици /при инфекция, провокираща кризата/. Успоредно с това се провежда лечение и с тиреостатици /тимидацол в голяма доза. Лечението на инфилтративната офталмопатия се провежда с глюкокортикоиди /преднозолон/, като началната доза постепенно се намалява в хода на лечебния курс до равнище на поддържаща доза.
Кристиян-21.01.1991г.
Пиер-04.10.1994г.
Виж целия пост
# 4
http://www.filibe.com/ukazatel/request/doktor%20archive.html
На този сайт можеш да си заддадеш въпроса
Виж целия пост
# 5
Благодаря на всички за помоща !
Като чета информацията от iskrica_nadejda и виждам много от симптомите, които Марти има - усилено изпотяване, лабилна психика и повишена раздразнителност, но ги свързвах с диабета(съмнявах се и за хиперактивност)!
Другата седмица отново ще повторим изследванията! Преди години пак имаше проблем с хормоните и като повторихме резултата-всичко беше в норма!?   Извиниха се, че е станала грешка !?!?! Но тогава Марти нямаше такива оплаквания, а сега е много неспокоен и раздразнителен!
Виж целия пост
# 6
Едно допълнение към извадката на Искрица
ТSH - хормона който излъчва хипофизата, за да контролира правилната секреция на щитовидната жлеза. (Като цяло хипофизата излъчва хормони, които контролират всички останали желзи с вътрешна секреция - този отговаря за щитовидната). При ниски стойности се повлиява самата щитовидна жлеза и тъй като не може сама да се контролира, нивата на хормоните (FT3 i FT4) варират непрекъснато.
Може да се дължи и на процес в самата хипофиза, но тогава ще има и променени показатели в другите хормони - адреналин, норадренали, кортизол, 17 кетостеороиди, тестостерон и някои др.
FT3 - е съкращението на 3-jodthyronin
FT4 - е съкращението на L-thyroxin

При едно съмнение за хипертиреоза трябва да се направи цялостен хормонален анализ, особено и при наличие на диабет.
Това е моя съвет, svasseva, като повтаряте сега тия изследвания да поискаш пълен хормонален анализ на крв и урина.
В последствие може да се наложи  ехография на щитовидната жлеза, сцинтиграфия за да се прецени допълнително от каква терапия има нужда (ако има нужда от такава) детето.
За предпочитане е да ходиш само на еднокринолог, а не само на Джипи или детски лекар
Виж целия пост
# 7
Незная доколко мога да ти бъда полезна, но на майка ми и откриха тиреотоксикоза преди половин година - ТSH при нея беше повече от 100 пъти под нормата! След 3 месеца медикаментозно лечение, ТSH стана 25 пъти над нормата. На последния преглед (преди 10-ина дни) ТSH беше абсолютно в норма. Докторката каза, че това е нормално - докато се уцели дозата на лекарствата. Мисля, че най-явните симптоми са рязкото отслабване и ускореният пулс. На майка не и трепереха ръцете (също много характерен признак) и нямаше изпъкване на очните ябълки. Задължително се посъветвайте с ендокринолог.
Надявам се, че при вас има грешка в резултатите, аз просто споделих каквото зная за болестта от опит.
Виж целия пост
# 8
Вчера ходихме при ендокриноложката (защото я нямаше до сега!?)- пусна ни направления за нови изследвания, и тя каза, че се съмнява в резултата,защото ако имало хипер функция на щитовидната жлеза, би трябвало детето бързо да израсте на височина и да отслабне. Но според мен ако има нещо то е в начален етап и едва ли ще се отрази толкова бързо на ръста и теглото?!
Друго нещо, което ме притесни е още един показател MCV, който е под нормата (и по принцип показва някакъв вид анемия) и ендокриноложката смята, че Марти имал таласемия !!!
И ще му правим допълнителни изследвания и за това  Sad
Вече направо ме е страх да заведа детето на лекар!?! Особено ендокриноложката му много обича да му поставя диагнози без да е сигурна!?!? До сега няколко пъти се е случвало и след като не се потвърди диагнозата ми казва - ами извинявай, че те притесних!!!!
До някъде я оправдавам, защото е по добре дори и при най-малкото съмнение за някое заболяване да се направят всички изследвания, за да се вземат навреме мерки, но начина по който тя го прави - просто ме вбесява  Cry
Виж целия пост
# 9
Таласемията е наследствено заболяване, което означава на практика че някъде от твоя или от страна на мъжа ти трябва да има друг подобен случай.
Това е характерно заболяване за България и то за затворените планински селища (по спомени от учебника за детски болести)
Доказква се по принцип с пълна кръвна картина и не може да се смята че само един е показателя, който казва - Да това е онова.
Има един характерен признак - кулообразната структура на черепа.
Така че си прави изводите сама, колко да вярваш на "доктори"!
Виж целия пост
# 10
Ние също сме с понижено съдържание на TSH хормона и се лекуваме с L-тироксин.Във връзка с лаборатория ние ходим в Сфия на адрес ул." Найден Геров"№ 2 стая:204 Д-р Ива Стоева. Успех.
Виж целия пост
# 11
Изследванията правихме в Bodimed, сега ще ги повторим отново, но не знам дали в същата лаборатория ?
За съжаление нищо не мога да ти кажа за тия хормонални отклонения, но моят съвет е да смените лабораторията...не че нямам доверие на бодимед или че съм чувала лоши отзиви за нея...но за сметка на това пък съм чувала, че в ИСУЛ е една от най-добрите лаборатории. Миналата година изживях невероятен кошмар с Гоги...в поликлиниката ни бяха определили много ниски стойности на тромбоцитите и на нашия педиатър му се бяха изправили косите...та той тогава ни прати в ИСУЛ като каза че на техните резултати има пълно доверие, така че ще говорим за изследването на Гоги чак след като види и тях...всичко беше наред с изследванията...разликата беше 20 единици...оставям го без коментар!
Виж целия пост
# 12
Не ми се връзва ниския TSH с нормални стойности на Т4. Имай предвид, че промените в TSH са бавни и са свързани с продължителни периоди /поне месец/ на ниско/високо ниво на Т4 в кръвта. Т.е. детето да е имало дълго време висок Т4, който обаче да се е регулирал по чудо преди изследването? От друга страна - автоимунните заболявания на щит.жлеза дават много променливи във времето стойности на хормоните, обаче  TSH  и Т4 не са достатъчни за диагнозата, а се установяват с още един хормон /антиТРО/.
Съветът ми е да изчакаш поне две седмици и да отидеш в друга лаборатория. Ако имаш опасения от автоимунен проблем и с щит.жлеза, поискай и анти ТРО /не се прави по каса/, за да ги тълкува после ендокринологът в съвкупност.
Виж целия пост
# 13
Намерих /приблизителна/ схема за тълкуване на стойностите на щит.хормони на www.paml.com /съжалявам, но не умея да вържа линк/.
Нисък ТСХ /под 0.4/ с нормален Т4 /от 0.8 до 1.6/ могат да се изтълкуват като ранен стадий на първичен хипертиреоидизъм. За допълнително изясняване обаче се прави Т3, и ако е нормален -- всичко е ОК, ако е висок - вероятно има хипертиреоидизъм. Въпреки всичко не бързай да се притесняваш преди да си повторила изследванията. Бих ти препоръчала след като имаш новите резултати, ако са подобни - да потърсиш и друг детски ендокринолог за второ мнение.
Виж целия пост
# 14
Не ми се връзва ниския TSH с нормални стойности на Т4. Имай предвид, че промените в TSH са бавни и са свързани с продължителни периоди /поне месец/ на ниско/високо ниво на Т4 в кръвта. Т.е. детето да е имало дълго време висок Т4, който обаче да се е регулирал по чудо преди изследването? От друга страна - автоимунните заболявания на щит.жлеза дават много променливи във времето стойности на хормоните, обаче  TSH  и Т4 не са достатъчни за диагнозата, а се установяват с още един хормон /антиТРО/.
Съветът ми е да изчакаш поне две седмици и да отидеш в друга лаборатория. Ако имаш опасения от автоимунен проблем и с щит.жлеза, поискай и анти ТРО /не се прави по каса/, за да ги тълкува после ендокринологът в съвкупност.
Искам да ти благодаря за полезната информация. newsm03
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия