как правите бял сос за спагети?

  • 66 165
  • 22
# 15
И от мен едно предложение за тукашната "Карбонара", която много се тачи у нас:

1 средно голяма глава
1-2 супени лъжици олио за запържване
150-200 гр бекон
1 ч.ч. гъби нарязани на филийки
1 яйце
300 гр заквасена сметана
няколко стръка магданоз
2 с.л. "Пармезан"
сол, черен пипер

Нарязвате лука на ситно и го запържвате.
Прибавяте нарязания на тънки парчета бекон (и дължина до 3-4см) и запържвате при лука. Прибавете и запържете и гъбите.
В отделен съд разбивате яйцето със сметаната и 1 лъжица настърган пармезан. Добавяте малко сол (бекона и пармезана са обикновено доста солени) и смлян чер пипер. Изсипвате сместа при лука и бекона, намаляте котлона ( да не е на макс. градуси) и бъркате постоянно с дървена лъжица. Щом се появят признаци на завиране, веднага махате от котлона и изсипвате върху всяка порция паста. Отгоре поръсвате с накълцан магданоз (колкото за украса и лек аромат) и малко "Пармезан".
Не позволявайте соса да заври, не го оставяйте в тигана след като е готов и не го претопляйте - ще се пресече (Пак ще е вкусен, но няма да има приятен вид  Wink )

Да ви е сладко!    chef

п.п. За срамотите бях забравила гъбите. Добавих ги.
Виж целия пост
# 16
А за соса карбонара яйцата задължителни ли са?
Може ли всичко останало без тях? И най-вече вкусно ли става?
Виж целия пост
# 17
Аз разтопявам топено сирене в прясно мляко на котлона и добавям черен пипер.
При сипването слагам още видове сирена - пушено, саламурено, заливам с горещия сос и много кашкавал отгоре.

  bouquet
Виж целия пост
# 18
В Италия се научих на няколко вида бели сосове за паста, но харесвам  най-много соса със сметана, малко бяло вино или шампанско, черен и бял пипер, както и сосa за Spaghetti alla carbonara  Heart Eyes  Peace
Виж целия пост
# 19
Свекърва ми прави това и много ми харесва:

Alfredo Fettucine
1 опаковка сирене "Филаделфия"-225 гр.
3/4 ч. настърган Пармезан
1/2 ч. кр. масло или маргарин
1/2 ч. мляко
 Предварително сварени и отцедени Фетучини.

В  дълбок тиган объркайте Филаделфията, Пармезана, маслото и млякото, като постоянно се бърка докато стане хомогенна смес, на слаб огън. Черен пипер на вкус...и готово шляп върху пастата Laughing
Виж целия пост
# 20
    Сос с 4 вида сирена

150г синьо сирене
150 г обикновено бяло сирене
150г топено сирене
150 г кашкавал
1 чаша прясно мляко
1 чаша сметана/готварска или заквасена,аз лично повече харесвам с готварска/
босилек

Сирената се нарязват на малки кубчета,ако обичаш чесън запържваш една скилидка,прибавяш сирената и бъркаш,докато се разтопят,след това слагаш мялкото и сметаната и оставяш на бавен огън да се сгъсти.Накрая прибавяш босилека и заливаш спагетите.
Много го уважаваме това сосче,рецептата е от форума,но не си спомням на коя мама.
Да ви е сладко!
Между другото ще пробвам и някоя от тези рецепти за разнообразие.
Виж целия пост
# 21
Аз го правя с обикновено сирене, топено сирене, кашкавал, разтапям всичко в съд на средно силен огън , прибавям течна сметана, черен пипер, малко къри, става по-пикантно и сервирам.
Виж целия пост
# 22
В къщи ядем предимно бели сосове.
Най лесни и най вкусния:
1 чаша прясно мляко, трябва да заври.
Отделно в тифлонова тънжерка слагам 50-100 гр краве масло да се разтопи две лъжици подквасена сметана.
Когато се разтопи сметаната слагам пармезан настъгран всичко когато се разтопи му добавям 1 лъжица брашно и го събирам с млякото. Ако обичате  и можете да си позволите трюфели преди да сложете пармезана настъргани 2-3 трюфеля на ренде слагате ги в тънжерката да си покъклят 10 мин  а вече след това добавяте пармезан и така натакък.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия