Райската ябълка - запича или разхлабва?

  • 9 200
  • 12
Донесоха ни цяла щайга и се чудя, дали мога да давам на бебо под някаква форма? той е на 10 месеца. Благодаря предварително!
Виж целия пост
# 1
Не знам, но може. Ти няма да го тъпчеш само с това, така че някакъв отрицателен стомашен ефект не вярвам да има  Simple Smile

Научното им име е “диоспирос”. Това на разбираем език е най-близко до определението “божествена храна”. Плодовете са известни като “райски ябълки”. Отглеждат се предимно в субтропичния климатичен пояс. Познати са доста сортове - стипчиви, нестипчиви, смесени с различни нюанси на тръпчивост. Всички са ароматни. Богати са на захари, особено на глюкоза и фруктоза, на органични киселини, багрила и пектинови вещества.

Райските ябълки са истинско съкровище от витамини и микроелементи. В по-голямо количество съдържат провитамин А и витамините С, Р, В1, В2. Имат и витамин Е. От микроелементите най-много е калият - 180 мг в 100 г плод. Значителни са количествата на магнезий и йод.

Притежават още желязо, калций, фосфор, манган, мед. Този състав прави райските ябълки целебна храна при недостиг на витамини и микроелементи. В миналото с плодовете са лекували скорбут - заболяване на венците, причинено от липса на витамин С. Сега се знае, че сокът от райски ябълки действа отхрачващо. Чудесен е срещу настинки и кашлица, която е в резултат от запушване на белодробните пътища с възпалителен секрет. Същият ефект се постига, когато се пие отвара от обвивката на плодовете. Препоръчват се още при анемии и стомашно-чревни нарушения. Богатството им на йод ги прави диетична храна за страдащите от заболявания на щитовидната жлеза. Ако ябълките са пресни, с месестата им част може да се наложи рана по кожата, за да се ускори заздравяването й. Срещу кръвоизливи народната медицина предлага прах, получен от стриване на изсушени листа от растението. Райските ябълки най-често се употребяват за общо укрепване и тонус.

Добре е да се консумират пресни - във вид на току-що получен сок, или направо, като плодове. Ако са изсушени, количеството на захарите в тях е по-високо. С най-много въглехидрати са райските ябълки, преработени в сладка, желета, мармалади или сиропи.
Общоукрепващ и силно калоричен е десертът, получен от месестата част на няколко презрели райски ябълки. Тази част се издълбава до твърдата обвивка на плода и се поставя в чаша. Към нея се добавят по шепа стафиди и надробени ядки. Сместа се разбърква с мед, на вкус. Накрая се поръсва с кокосови стърготини.
И още една рецепта: няколко узрели плода се нарязват на дребни парчета. Поставят се в емайлиран съд с гореща вода. Похлупват се плътно и престояват така около 5 минути. След това водата се прецежда, а нарязаните ябълки се пасират. Полученият сок се излива в тъмни бутилки, които се затварят с капачки. За по-дълготрайна употреба може да се стерилизират на водна баня в продължение на 10 - 12 минути. Този сок е общоукрепваща напитка, идеална за студените месеци.

Виж целия пост
# 2
И още нещо за райските ябълки (ммм, любимите ми!)
Аз ги държа във фризера. За половин час се размразяват и стават съвсем меки и нестипчиви.
Виж целия пост
# 3
И още нещо за райските ябълки (ммм, любимите ми!)

Аз пък никога не съм яла  Tired
Виж целия пост
# 4
И още нещо за райските ябълки (ммм, любимите ми!)

Аз пък никога не съм яла  Tired

Аз също не съм яла. А дали сега им е сезонът, да взема и аз да купя за малкият?
Виж целия пост
# 5
Да, през есента им е сезонът. Още днес ще проверя на пазара.
Блонди, мога да ти замразя няколко и да ти ги пазя, докато си дойдеш.
Виж целия пост
# 6
Блонди, мога да ти замразя няколко и да ти ги пазя, докато си дойдеш.

Много си мила, благодаря ти  Hug

Тук продават нещо подобно, ама му казват шарон. Дали не е същото?

Виж целия пост
# 7
Точно на райска ябълка ми прилича.
На мен пък са ми много стипчави едни такива. Никак не ги харесвам.  Confused
Виж целия пост
# 8
Тук продават нещо подобно, ама му казват шарон. Дали не е същото?


Това са "райски ябълки", аз от 10-тина дни ги гледам в нашето квартално магазинче, но още са зелени ( твърди и стипчиви).
Аз също много обичам и ще предложа на дребната   chef
Блонди, благодарско за поста.
Виж целия пост
# 9
И още нещо за райските ябълки (ммм, любимите ми!)
Аз ги държа във фризера. За половин час се размразяват и стават съвсем меки и нестипчиви.

И аз правя така  Wink, стават мнооооого хубави!
Виж целия пост
# 10
И на мен са ми много стипчави.Би трябвало да запичат,но незнам.В момента ги има в плод-зеленчуците.
Виж целия пост
# 11
Момичета много, много ви благодаря. Три ябълки вече зинзикат във фризера  chef.
Виж целия пост
# 12
Марти днес яде за първи пър "райска ябълка"-много, ама много му хареса. Самичък мисля, че си изяде една цяла. Само за портокола, обелих му я и изяде само вътрешната месеста част.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия