Постите идват със страшна сила + рецепти за пости!

  • 9 709
  • 105
# 30
Май няма много почитатели на постите newsm78
Виж целия пост
# 31
Май няма много почитатели на постите newsm78
Мммм да, и аз отговорих с последната опция  Mr. Green
Виж целия пост
# 32
ddoychinova,
Моля за рецептите на ястията, които предлагаш като меню всеки ден

Щрудела с ябълки е чудесен   newsm10

Smiley* , благодаря ти   bouquet
Повечето ястия, които приготвям по време на пости са традиционни и семпли, но това ги прави пителни и вкусни. А и есента предлага богати и различни възможности.
Ето рецептата картофена сотирана пирамида , а от тази тема  могат да се използват предложенията за вегани.

Днес: картофена яхнийка с праз
Виж целия пост
# 33
ANGYA ,
благодаря ти smile3525

fani_73    bouquet,
тези щрудели  се правят лесно - ето и рецептата /по скоро идея/
Щрудел    с ябълки /постен/
Готови кори по 3 пласта от половината  широчина на листа, намазани с магарин и олио.
Плънка: *настъргани ябълки, стафиди, сушени кайсии и орехи; отделно - * галета /стрити обикновени бисквити; *канела, ванилия,*захар.
Подреждане:
Върху единия край на тясната страна на събраните и омазнени 3 кори /половинки/ се поставя  тънък слой галета, отгоре захар, канела, ябълки, стафиди и орехи, как канела, галета и захар.
Прегъват се дългите страни на вътре около 1,5 - 2 см, мажат се с мазнина и с плънката се навива  руло /така сместта не изпада при печене/. Края на кората също се намазва с мазнина, за да се залепи – получава се стегнато пакетче рулце. Поставят се в тава за печене /тефлонова или омазнена обикновена/, намазват се рулцата с мазнина, може и да се поръсятт с галета и захар, и се прорязват отгоре около 1 см /за да се изпари влагата от ябълките/.
Пекат се на умерена фурна до зачервяване, след което се изваждат и напръскват с вода и завиват с кърпа, да се задушат.
Могат да се поръсят с ароматизирана с ванилия и канела пудра захар.Или  да се залеят и със захарен сироп – съотношение 1: 2 захар-вода, / студени с топъл сироп или обратно/.
 Hug
Днес - Картофена сотирана пирамида
и печена тиква с мед и орехи
 Simple Smile





 newsm51 newsm51 newsm51 Много благодаря
Виж целия пост
# 34
fani_73 ,
и аз благодаря  bouquet
А днес:
боб с ориз и плодов микс
 Hug
Виж целия пост
# 35
Не не постим, така сме свикнали и сега ми е трудно да си го помисля. Спазваме обичая само на бъдни вечер. Тогава всичко е постно.
Виж целия пост
# 36
Не мога да постя  поради здравословни причини
Виж целия пост
# 37
Ризото

Сварявам ориз в леко подсолена вода.
След като е готов го изполивам със студена вода и го оставям да се отцеди.

Зеленчуците ги нарязвам на жулиени:
тиквичка
морков
пипер
гъби
 Запържвам ги в зехтин или олио до като омекнат и тогава прибавям ориза .
За подправка използвам вегета.
Виж целия пост
# 38
Пикантно зеле с гъби

1 малка зелка, под килограм
250 гр гъби
1 глава лук
1 с.л. олио
1 ч.л. Пикантина (или друга подобна подправка)
1 ч.л. червен пипер (може да се добави и лют, по желание)
черен пипер и кимион на вкус
2 с.л. брашно или 1,5 с.л. готварско нишесте

Зелето се почиства и нарязва на ивици. Залива се с 1ч.ч. вода, в която е разтворена Пикантината. Слага се на котлона и се вари под капак 5 мин след завиране на водата, така че да омекне, но все още да е леко хрупкаво. Маха се от котлона, маха се капака и се оставя така, докато се приготвят гъбите. Нарязаните на шайби гъби се запържват с нарязания на полумесеци лук в олиото докато лукът стане златист, а гъбите покафенеят. Прибавят се всички подправки - червения и черния пипер, кимиона, лют пипер по желание. Разбърква се за 15-20 сек и се изсипва при зелето. Брашното се размива с половин ч.ч. студена вода и се изсипва при сместа от гъбите и зелето. Разбърква се на котлона, докато продуктите отново се затоплят и течността (тя е много малко, почти не се вижда) се посгъсти. Проверява се още веднъж на сол и е готово.
Става много бързо (под половин час време за приготвяне) и е много приятно на вкус. В оригиналната рецепта нямаше кимион, а вместо това накрая се прибавяше нарязан копър, но на мен нещо не ми се върза копъра с вкуса, затова го пропуснах.
Количеството е колкото за двама души. Подходящо е и като гарнитура към месо, за който не пости Laughing
Виж целия пост
# 39
ivben,
По важно е да бъдем добри....

Дими , hedra , хубави предложения  bouquet

Днес пости  под знака на яките:
“Корн – стек”  с гъби и спанак,  стафиди и ядки и Плодов десерт с мед и орехи

Виж целия пост
# 40
Постни картофени кюфтета
Сваряват се картофи и праз. Намачкват се хубаво с вилица, прибавя се черен пипер и магданоз. Оформят се кюфтета, които се овалват в галета и се пържат.

Чушки с ориз и гъби
В тиган с олио се запължва праз, настъргани моркови и целина. Като омекнат, се добавя 1 к.ч. измит ориз, запържва се още малко и се прибавят нарязани на дребно гъби, черен и червен пипер, малко доматено пюре с вода, чубрица и сол. Сипват се 2-3 чаши гореща вода и след като се сгъсти, се пълнят чушките. Аз ползвам замразени червени чушки. Редят се в тава с малко вода и олио и се пекат. Могат и да се сварят за 30 мин. в тенджера.
 
Виж целия пост
# 41
Аз не надничам в Готварския, тъй като хич не ми се отдава това начинание, но сега останах изненадана. Чудесна темичка имало.
Аз съм от постещите, надявам се да издържа до края, по принцип си ги постя  целите и заради религията и заради пречистването и разтоварването на организма. Надявам се да успея и сега, макар много да се изкушавам за съжаление. Sad

Но с тази тема и рецептите ще ми е по- лесно.
Имам едни точени кори и се чудех какво да ги правя, та утре ще направя Щрудела и на Фукла , картофените кюфтета. Hug
Виж целия пост
# 42
И аз постя за първа година.Изненадана съм,че не гладувам.Спавям се прекрасно.Никаква промяна не  усещам от страна на организма за сега.Даже в къщи снощи приготвих пресни пържоли за моите момчета и въобще не се искуших Flutter
П.П. Готвя сякакви месни манджи без да ги опитам за сол  Mr. Green и се указа,че се справям чудесно Peace
Виж целия пост
# 43
Пица от бутер тесто
Приготвя се плънка от всякакви зеленчуци, каквито харесвате. Бутертестото се намазва с доматено пюре, отгоре се слагат зеленчуците (аз слагам гъби, грах, задушен праз, чушка, царевица.) Пицата се затваря (като калцоне), като краищата се притискат с вилица, за да не излиза плънката. Пече се в предварително загряна фурна на 180 градуса.

Шарена зимна салата (заимствана от сайта на д-р Емилова)
Нарязва се на дребно една малка червена зелка, настъргват се 4-5 моркова, 1 ряпа, 2 ябълки. Подправя се с олио, лимон, сол, копър и магданоз. Може да се добави и целина.
Виж целия пост
# 44
Бутер тестото не е ли с масло? newsm78
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия