Постите идват със страшна сила + рецепти за пости!

  • 9 717
  • 105
# 45
Не, с растителна мазнина е. Само името му е "бутер".  Laughing
Виж целия пост
# 46
До моята работа продават закуски и се оказа,че половината стават за постене тъй като няма в тях нито яйца ,нито масло,нито мляко ooooh! ....през цялото време съм постила значи,без да знам Joy
Виж целия пост
# 47
Постен гювеч

ПРОДУКТИ
1 кг .картофи
2 средно големи патладжана
3 глави лук
4-5 скилидки чесън
3 моркова
3 пиперки
100 г. бамя
1 голям или 2 средни домата
1 връзка магданоз
сол
червен пипер
2 супени лъжици брашно
олио - около 1/2 чаена чаша
вода


НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Картофите се обелват,нарязват се на кръгчета и се нареждат в тавата.Върху тях се нареждат патладжаните, също обелени и нарязани на кръгчета.Върху тях - лукът, на филийки; пиперките, наситно; морковите ,на кубчета; бамята, на колелца; доматите, на ситно или настъргани; чесънът, на филийки и магданозът.
Посолява се, поръсва се с червен пипер полива се с олиото.Сипва се вода ,поръсва се с брашното и се пече. По време на печенето от време на време се натиска с лъжица.


Виж целия пост
# 48
Днес :
Постни картофени кюфтета с праз   и свежа салата на жулиени
Десерт -  ананасов крамбъл
 Hug
Виж целия пост
# 49
Аз също постя от доста години и се справям много добре.Всичко е въпрос на нагласа!Щом успях да откажа цигарите,защо и да не успея с храната Simple SmileЗа десерт хапвам плодове, халва и локум.По време на постите обичам да ползвам мюсли,което мен доста ме засища.Леки пости за всички постещи!Утре е Андреев ден и традицията повелява да се сготви някакво вариво(боб,леща,царевица,жито или др.),за да наедрява берекетът през следващата година!
Виж целия пост
# 50
Моля те, ddoychinova дай рецептата на тези страхотни картофени кюфтета  с праз .
Виж целия пост
# 51
Моля те, ddoychinova дай рецептата на тези страхотни картофени кюфтета  с праз .
veni_ev , благодаря ти   bouquet - ето и рецептата:

Постни картофени кюфтета с праз
Цели и необелени 5-6 средни картофа се сваряват, обелват и пасират на пюре.
Отделно се сваряват 2-3 стръка праз лук в малко вода – подсолена, изцеждат се добре и също  пасират на пюре.
Обединяват се и овкусяват – сол, черен пипер,  инд. орехче, кимион – вкус и копър 1 ч.л.
Сместа се оставя в хладилник да стегне. В зависимост от сорта картофи може да се добавят и няколко супени лъжици брашно – да се получи консистенция, удобна за работа.
Смес за паниране: равни количества брашно и галета или с добавка на сусам, корнфлейкс.
Кюфтетата се оформят с намокрени ръце, овалват се в смес за паниране и пържат в повече сгорещена мазнина.
Аз ги панирах първо в брашно и галета, отново леко навлажних и само в сусам / корнфлейкс.

Идеята е заимствана от книжка на Колекция Кулинар – Коледни пости .
Виж целия пост
# 52
Запис за темата - пропуснала съм ги тези рецепти.
Сега ще ги копна.
Виж целия пост
# 53
Постещи дами, вече на няколко места чета, че по време на Коледните пости се разрешава риба между 14.11 и 20.12 с изключение на сряда и петък. Какво мислите по въпроса? Ядете ли риба? Аз постя вече няколко години, но винаги съм  изключвала рибата, с изключение на 21 ноември и Никулден.  newsm78
Виж целия пост
# 54
Постещи дами, вече на няколко места чета, че по време на Коледните пости се разрешава риба между 14.11 и 20.12 с изключение на сряда и петък. Какво мислите по въпроса? Ядете ли риба? Аз постя вече няколко години, но винаги съм  изключвала рибата, с изключение на 21 ноември и Никулден.  newsm78

Спред този календар, от 12 до 24 декември не се разрешава риба.
И аз преди като постех съм си позволявала риба само на 21.11 и Никулден, но този път реших да следвам календара  Laughing
Виж целия пост
# 55
ddoychinova, моля те за още 2 рецепти:  Flutter

“Корн – стек”  с гъби и спанак,  стафиди и ядки
Ананасов крамбъл
Виж целия пост
# 56
Baby__doll, много интересен линк, мерси!

Днес направих Баница с кисело зеле, праз и гъби
Плънката се задушава с олио - кисело зеле, праз, гъби, кимион, черен пипер. Когато омекне, се редят няколко реда кори с олио,като леко се нагъват, и на 2-3 места се разпределя плънката. Завършва се с 4-5 кори, намазва се с олио, нарязва се на парчета и се пече.
Виж целия пост
# 57
ddoychinova, моля те за още 2 рецепти:  Flutter

“Корн – стек”  с гъби и спанак,  стафиди и ядки
Ананасов крамбъл

Smiley* , ето исканите рецепти:
  “Корн – стекчета” с гъби и спанак, стафиди и ядки
Готов инстантен качамак / приготвен според упътването/ се налива в тава и изчаква да стегне и желира /аз използвах 200 гр./. С пръстен се изрязват “стекчетата”.
Зеленчуците се приготвят чрез запържване на нарязаните на ивици гъби в зехтин с нарязана скилидка чесън. Добавя се спанака /по-крехки листа/, предварително накиснатите във вода стафиди, ½ ч.л.мед, няколко капки балсамов оцет, сол, черен пипер, розмарин и босилек на вкус.
Приготвят се ядките – в затоплен сух тиган се запичат леко смлени орехи, бадеми, сусам и други ядки /по-желание/. Овкусяват се с налко зехтин, капки лимонов сок, черен пипер, сол, розмарин.
Оформените “стекчета се овкусяват в зехтин с босилек и черен пипер, запичат се по желание на грил тиган от двете страни и овалват странично в ядките.
Подреждат се “стекчета”, отгоре зеленчуците и поръсват с ядките. Сервира се горещо.

Рецептата е комбинирана от квадрати от полента със стафиди и рулца от спанак с орехи

Ананасов крамбъл  
Ябълка се почиства, нарязва се на осминки и се изсипва в предварително загрято маргарин /около 30 гр./ Поръсва се с кафява захар 2 с.л. и се задушават до омекване, но не на пюре, като може да се прибави част от сока на портокал. Круша, банан, ананас  се нарязват, добавят се сушени плодове по избор - стафиди, кайсии,портокалова кора, накиснати в сок от портокал.
Тесто за трохите:
-   75 гр. брашно
/ аз замених със смляна смес от брашно, овесени ядки ,корнфлейкс – по - диетично/
-   маргарин 40 гр.
-   захар 40 гр. бяла/кафява
-   кокос и ядки
-   1 щ. сол

Трохите се приготвят, като брашното, овесените ядки и корнфлейкса се смесват с маргарина и 1 щ. сол, за да станат трохи. Добавят се захарта, плодовите ядки /лешници, орехи, бадеми/ и кокоса.
Плодовете се разпределят в намазани с  масло форми /аз напълних и основата на издълбан ананас/ и се поръсват с трохите. Пекат се в предварително загрята до 200 градуса фурна, докато трохите се зачервят.
Сервира сe топло или студено, може и допълнително полято с мед.

Плодовете и ароматите са по желание. Количеството на трохите може да се увеличи.
Извън пости може и така Крамбъл с ябълки, банани, круши и шоколад

Днес: зеленчуков микс и пуканки
 Hug


Виж целия пост
# 58
ddoychinova, smile3525
Виж целия пост
# 59
ddoychinova, ти си една кулинарна фея, така да знаеш!  Hug
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия