ХРАНЕНЕ С АДАПТИРАНО МЛЯКО

В случай, че поради някаква сериозна причина кърменето не е възможно, до шестия месец на бебето му се дава млякото, предназначено за първото шестмесечие, тоест мляко N 1. Адаптираното мляко N 1 е мляко, направено така, че да прилича на майчиното.
Средното количество мляко, което бебетата изяждат на едно хранене е в зависимост от възрастта им.

1-2 седмици 60-90 мл мляко
3 седмици – 2 месеца 120-150 мл
2 месеца- 3 месеца 150-180 мл
3 месеца- 4 месеца 180-210 МЛ
5 месеца- 12 месеца 210-240 мл

В общи линии обаче, майката трябва да познава, че бебето и се е заситило когато след всяко хранене остава малко мляко в биберона.
Колко често майката трябва да дава мляко на бебето си? Тоест, кога бебето е гладно?
Бебетата не плачат само когато са гладни. Плачат, когато са мокри, когато им е топло, когато ги боли. Много бебета плачат просто защото искат да бъдат прегърнати.
Когато майката се увери, че не съществува някоя от гореизброените причини и са минали поне два часа от последното хранене ( предполагайки, че бебето е изяло достатъчно количество), тогава може да му предложи мляко.
Повечето бебета в съответствие с възрастта си имат нужда от следния брой приема на мляко на ден:

Първа седмица 6-10
1 седмица- 1 месец 6-8
1 месец- 3 месеца 5-6
3 месеца- 7 месеца 4-5
7 месеца-9 месеца 3-4
9 месеца- 12 месецa 3

Ако бебето се събуди през нощта, трябва да се нахрани. Обикновено повечето бебета спират да се събуждат през нощта през втория месец.
Някои бебета изпиват бързо млякото за около 5 минути, на други обаче може да им трябват до около 20 минути.
Внимание! Дупката на биберона трябва да е с точния размер - нито много голяма, нито много малка, защото съществува опастност или бебето да се задави, или да поеме голямо количество въздух.
Когато дупката е с точния размер при обръщане на пълния биберон, млякото тече на чести капки.
По време на храненето майката държи шишето под такъв наклон, че горната му част да бъде винаги пълна с мляко. По този начин се избягва опастността бебето да поеме много въздух. След всяко хранене детето се държи изправено на рамото на майката за кратко време за да се уригне.

УКАЗАНИЯ ЗА ПРИГОТВЯНЕ НА МЛЯКОТО

Водата, която използваме за млякото е чешмяна вода, която след като сме варили предварително в продължение на 5 минути, оставяме да изстине.
Съотношението вода-адаптирано мляко е една равна лъжичка адаптирано мляко ( пълним специалната лъжичка с мляко на прах и без да натискаме, отнемаме излишното) на 30 мл вода.
Например: 1 лъжичка в 30 мл вода
2 лъжички в 60 мл вода
3 лъжички в 90 мл вода
4 лъжички в 120 мл вода
5 лъжички в 150 мл вода
6 лъжички в 180 мл вода
7 лъжички в 210 мл вода

След това разклащаме добре шишето, докато адаптираното мляко се разтвори. Млякото не трябва да е нито горещо, нито студено. Прост начин да разберем, че млякото е с точната температура, е, като капнем няколко капки на вътрешната страна на китката, да е добре поносимо.
След всяко хранене шишетата и бибероните се измиват с вода и сапун със специална четка и се изплакват обилно с вода. До третия месец шишетата се стерилизират.
В една тенджера с вода или в специален съд изваряваме шишетата за поне 10 минути, а бибероните и пластмасовите части за 3-4 минути. Практично е майката да има достатъчно шишета, за да не се налага да стерилизира много пъти на ден.
Впоследствие, за приготвянето на всяко ядене се използва едно от стерилизираните шишета.
След третия месец те само се измиват много добре.

Важна предпоставка за правилното приготвяне на млякото е абсолютната чистота на предметите, които се използват.

ЦЕНТЪР ЗА ПЕДИАТРИЧНА ГРИЖА
ПЕДИАТЪР МАРИОС А. АНДРЕУ

Преведе от гръцки Victoria_R οτ http://www.paidiatros.gr/1/page2.html
Виж целия пост