Порок ли е да колиш прасе за Коледа?

  • 10 543
  • 83
# 15
Ето баба Пена от Долно Уйно си го "чува" от малко , кръстила го е Гошко и после абсолютно хладнокръвно одира кожата на своя питомец? Не е ли малко притиснителна черта в народопсихологията ни това, че може да храниш нещо , да ти е мило по някакъв начин и после собственоръчно да му видиш сметката? Ама нали това е твоят Гошко?

Баба Пена обикновено кръщава прасето с името на някой охранен политик. После, на Коледа, идва мига на възмездието  Mr. Green
Виж целия пост
# 16
. бабите понякога се просълзяват. Особено, ако животното не е било проклето. Но не те размхват ножа. Такова чудо - баба-колачка, аз не съм виждало.

. което ме подсети - как чевръсто моето бабе врътваше кокошите и петльовите вратлета.
Виж целия пост
# 17
Преди доста години ми се наложи да правя коледен репортаж озаглавен "последният ден на едно прасе".
Бях бременна в съвсем началните седмици, не ми понесе добре нито разговора за бъдещата кончина на прасето, нито звуците след това. Децата на стопаните,момиченце и момченце на 5-6 годинки,обаче дори не трепнаха - за тях свинчето е храна и далеч не се умиляваха от розовата животинка.
Иначе пържолите ги ям с апетит, но церемонията по разфасоването не ми е по вкуса. Гражданка, консуматорка, лицемерка, смотла - пфу  Crossing Arms

Такова чудо - баба-колачка, аз не съм виждало.

Защото не си виждала майката на вуйна ми Twisted Evil Всяка живинка в двора й трепва и получава временна аритмия, колчем жената прекоси района на къщурките им. Всяка уважаваща себе си кокошка, заек и прасе я гледат с респект, защото от сума години не прощава на никаква живинка. Овдовя жената и дребният добитък сама си го оправя. Само за прасето й помагат, но и тя участва наравно със сина си и зетя Twisted Evil
Виж целия пост
# 18
Не е ли малко притиснителна черта в народопсихологията ни това, че може да храниш нещо , да ти е мило по някакъв начин и после собственоръчно да му видиш сметката? Ама нали това е твоят Гошко?

А как иначе да примами децата и унуките от града да дойдат да ги види. Звъни, казва - ще колим прасето - и те веднага идват "да помогнат".
Виж целия пост
# 19
Подобна тема заключиха вече  Wink
Виж целия пост
# 20
Барабалекс, глюпости говориш!  Naughty
Първо, баба Пена не си коли сама прасето, това е мъжка работа. Тя в това време реже кисело зеле вътре в къщата и прибърсва по някоя сълза (от пушека, да не помислиш, че й е жал за Гошко?).
Второ, даже и пейзаните от село се изтарикатиха вече и обикновено гърмят прасето с пушка. Най-много да го приколят след това да не се мъчи.
И трето, баба Пена кожа не дере и не яде (отде толкоз зъби?). За нея остават краката и опашката, да си свари пачица. Всичко друго барабар с бъчвата вино се отнася от гладните скакалци в града, където се палят барбекюта по терасите и се почват едни купони, едни Малинки, Къпинки и Боровинки, не ти е работа...  Mr. Green
Виж целия пост
# 21
Как`Сийке, скакалец ли ме нарече?
Виж целия пост
# 22
. бабите понякога се просълзяват. Особено, ако животното не е било проклето. Но не те размхват ножа. Такова чудо - баба-колачка, аз не съм виждало.

. което ме подсети - как чевръсто моето бабе врътваше кокошите и петльовите вратлета.
Хахахаха-ела да те запозная с моята. Около 90-те е, но все още може да заколи кокошка. И не и пука, ша знаш. Честно слово.
У дома се е случвало да гледаме някоя хвърковато точно за Коледа.....познай кой го колеше, обаче. ooooh!
Виж целия пост
# 23
Преживявала съм го и аз, тоест присъствала съм някъде скрита из стаите със запушени уши. На Гергьовден същата работа. Не ми пречи да го правят, стига да не чувам, виждам и животното да не е кръстено на мен или да не съм го гледала аз, че ще ми е жал. Баба ми и дядо ми си бяха кръстили козичките на мен и сестра ми и после не се решиха да гледат други, те гражданя и като се пенсионираха решиха да идат на село и да правят подвизи. Месото така и не го ядох, опитаха се да ме заблудят, че са го разменили за някакво агнешко със съседи.
Ама е най-гадно да ти донесат да режеш сланината ли е, мастта ли е, на прасето. Гняк. Ама тогава бях млада булка и трябваше да се вместя някакси в новата рода и все нещо да свърша около тва прасе.

Иначе - предпочитам да ям домашно месо, знам, че ще е чисто, добре гледано, без някви там стабилизатори, консерванти, оцветители и така нататък. От свинско вдигам кръвно обаче и то рязко, по пренцеп съм с ниско. Та го избягвам, само ей така при ритуал, през година.две, я се случи, я не.

Помните ли бруталната реклама със щастливите прасета.  #Crazy
Виж целия пост
# 24
Веднъж бях на село на моя приятелка, наближава обяд и бабата ме пита дали искам пиле.Аз съм непретенциозна откъм изхранване и се съгласявам.А, тя ме води в двора и с щедър жест на ръката ме подкани да си избера живо пиле.Премигах и предложих да отида до магазина и да купя умряло пиле.Тогава тя премига, изломоти нещо за софийската ми рода и цяла седмица ми пържи тиквички по три пъти на ден.
Та нещо, което съм го видяла , че мърда- не го ям!
Виж целия пост
# 25
Айде моля ви- хем ми е жал, хем набивам мръвка. Като ви е жал, бъдете вегетарианци! Ама и двоен стандарт извадихте!
Виж целия пост
# 26
Природосъобразно някакси ми се чини. В сравнение с тоновете замразено месо, престояло във фризера 18 месеца. Познаваш лично Гошко, баба ти не го е хранила с лайна и антибиотици. К'во по-хубаво.

А пък ако Гошко е от тези, гърмените с пушка, наистина много алкохол се иска първо. Като застраховка против трихинилоза.
Виж целия пост
# 27
Абсолютна варварщина.
И на индианците им е било традиция скалпирането, чудно ми е защо е замряла. Язък.
Виж целия пост
# 28
Миналата седмица някъде около Пловдив видях закачени на едно дърво няколко свински атрибута - надути мехури. Много порочни хора ще да са били надувачите.  Grinning

Сняг се сипе на парцали
МръФки има
Нека валИ.  Wink
  
Виж целия пост
# 29
Човек е тва, което яде! Свине такива!
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия