САМО за РЕЦЕПТИ за машина за хляб

  • 1 046 599
  • 736
# 345
Моля, споделете успешната си рецепта за дом. закваска. Търсих, правих по нета и не стана добре.
Прави се по следния начин - ...

Ако знаете английски, има информация как се прави вГугъл, в YouTube. На английски е sourdough starter.
Успех!

Много благодаря на Адиба и Мамино.
Днес залагам рецептата.
 Grinning
Виж целия пост
# 346
моля за рецепта за милинки. Трябва ми спешно. Никога досега не съм правила и затова предпочитам нещо изпитано, което да се прави лесно и да е сполучливо. Питам в тази тема, тъй като имам машина за хляб и мисля тестото да го прави машината, а само да ги изпека във фурната.

Виж рецептата на Бу, на нас много ни допадна.
За жалост, не мога да пратя линк, но по името на автора ще излезе.
Виж целия пост
# 347
...
Виж целия пост
# 348
Имам хлебопекарна от година, до сега четях форума не видях никъде моята книжка да е качена. всички рецепти които съм правила са ми били сполучливи от първия път. За това я качих, ако някой я иска да си я изтегли. Ето линка: http://dox.bg/files/dw?a=823b4ff06b ще е валиден до 12.02.2012 г.

може ли пак да пуснеш файла моля
Виж целия пост
# 349
http://www.techno-mix.com/product/3674/midea-ehd-25-ad
Това е моята хлебопекарна. Рецептите от книжката са сполучливи. Вместо да кача файла в dox този път ви давам линк към страницата на магазина, от който я купих. Има линк за устройството и линк за рецептите там. Можете да си ги изтеглите.
Виж целия пост
# 350

Козунак (замесен в машина за хляб и изпечен във фурната)

1кг брашно
300гр захар
20гр мая (суха – 2 пакетчета х 11гр или 1 кубче)
250гр масло (125гр масло + 125гр олио)
250гр прясно мляко
6 яйца
2 ванилии на прах
50гр стафиди

Разбиват се 5 ½ яйца + захарта с миксер. Жълтъка на 6-тото яйце се оставя за намазване отгоре. Добавя се затопленото мляко + разтопеното масло и олио (топли, но не горещи). Тази смес се изсипва в кошницата на машината.
Пресява се 1кг брашно, добавят се 2 ванилии на прах или една ампула + лимонена кора на вкус + стафидите. Добавят се маята и щипка сол. Пуска се на програма за тесто в машината.
Докато тестото се меси, трябва да се наблюдава и при нужда да се добави брашно или мляко, така че да е мазничко.
Като втаса и изпълни кошничката се изважда и се сплитат плитки. Правят се 6 топчета от които се изплитат 2 плитки и така се получават два големи козунака. Слагат се в по-голяма тавичка, подмазана с олио.
Оставят се да втасат докато се поизпълни тавата.
Мажат се с жълтъка и се поръсва отгоре захар на вкус.
Могат да се сложат и сурови бадеми по желание.
Пече се в предварително загрята фурна на 180 градуса около 1 час (много зависи от фурната).
Проверява се с дървена клечка. Ако се наложи може да се сложи фолио.
Виж целия пост
# 351
Здравейте хлебопекари с машини Wink включвам се в групата и търся съвети за правене на козунак. Поразгледах рецептите и питам: със суха мая или с жива и коя марка предпочитате?
Виж целия пост
# 352
Здравейте хлебопекари с машини Wink включвам се в групата и търся съвети за правене на козунак. Поразгледах рецептите и питам: със суха мая или с жива и коя марка предпочитате?

Моля Ви насочете се към текущата тема за хлебопекарните. Тази тема не е за дискусии, а само за рецепти.
Виж целия пост
# 353
Козунак
125 мл прясно мляко (топличко)
100 гр масло (половината олио, половината разтопено краве масло)
3 яйца (отделям 1 жълтък за намазване, а останалите разбърквам добре с вилица)
500 гр брашно (козуначено)
щипка сол
150-200 гр захар
2 малки лъж. суха мая Йоткер
Слагам всичко в машината в тази последователност. Включвам на програма ТЕСТО. Добавям ванилия в указаното време. След като свърши програмата, го оставям вътре без да отварям, докато изпълни тавичката до край. Изваждам го, прибавям настъргана лимонова кора, оплитам, и го оставям в тавата на топло още веднъж да втаса. /Може и във фурна загрята на 50 градуса, около 40-50 мин./ Преди да го сложа да се пече, го намазвам с жълтък, разбит с малко олио, поръсвам със захар и забождам стафиди и бадеми.  Пече се на 180 гр. За да не изгори, като видиш, че отгоре е добил вече готов вид, покриваш с фолио и продължаваш печенето, като пробваш с клечка за зъби кога е готов. /20-25 мин./
Виж целия пост
# 354
Здравейте!
Много ще се радвам ако можете да ми помогнете!От 2 дена и аз съм горд собственик на хлебопекарна.Само,че вече трети хляб пека и не се получава-става много изпечен отвън и суров отвътре.Спазвам рецептите описани в книжката която върви с уреда ама... ooooh!
Не мога да разбера къде бъркам..
Виж целия пост
# 355
Здравейте!
Много ще се радвам ако можете да ми помогнете!От 2 дена и аз съм горд собственик на хлебопекарна.Само,че вече трети хляб пека и не се получава-става много изпечен отвън и суров отвътре.Спазвам рецептите описани в книжката която върви с уреда ама... ooooh!
Не мога да разбера къде бъркам..
бъркаш че спазваш рецептите.  Laughing
избери правилната програма , следи тестото - то да те ръководи. в темата Машини за хляб  на първа страница би трябвало да има видео какво трябва да е тестото. спазвай го.
като за начало избери обикновена рецепта с по-малко брашно - загубите така са по-малки.

пп. хубаво е да пишиш рецептата зада може да получиш по-обстоен отговор
Виж целия пост
# 356
Икономичен и диетичен козунак в хлебопекарна

1 яйце
290 гр. прясно мляко
70 гр. захар
3 ч.л. подсладител (моя е течен, от Лидъл, 1 ч.л = 66 гр. захар)
1/2 ч.л. сол
50 гр. олио, слага се след като се замеси тестото
2 ч.л. лимонов сок
540 гр. брашно, наблюдавайте тестото, ако се наложи може да се добави
1/4 кубче прясна мая
настъргана кора от лимон

за намазване след последното бъркане малко прясно мляко и се поръсва захар, може да се извади тестото, да се сплете и след това да се намаже и поръси.
Виж целия пост
# 357
Рецептата е:
320 мл. мляко
2 с.л масло
1,5 ч.л. захар
600 гр. брашно
1 пакетче мая
bongo_2007  благодаря за бързия отговор.Отворих темата,която препоръча и мисля,че използвам повече течност.Отивам да меся...Дано се получи тоя път..
Виж целия пост
# 358
Може ли някой да ми даде рецепта за обикновен пълнозърнест хляб с Мулинекс за 500 гр и 700 гр, защото си загубих книжката с рецепти. Благодаря предварително!
Виж целия пост
# 359
Може ли някой да ми даде рецепта за обикновен пълнозърнест хляб с Мулинекс за 500 гр и 700 гр, защото си загубих книжката с рецепти. Благодаря предварително!
На мен книжката с рецепти не ми свърши работа.
450 г. брашно грахам
200 мл. вода
50 мл. домашна кисела закваска
Ако ползваш мая си увеличи водата
Сол 1 с.л.
Аз меся на програмата за месене. Оставам да втаса от само себе си в машината. Като преценя, че е втасал - пускам програмата за печене с най-меката коричка.
Това е стандартен хляб от типа, който вадят по фурните - без мазнини, захари. Така най-го харесвам. Тестото не трябва да е воднисто. Иначе хлябът става клисав.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия