Дайте моля рецепта за вкусна Капама!!!

  • 20 429
  • 46
# 30
Ето какво ядохме вечерта... Hug

Виж целия пост
# 31
Винце пак изби рибата. Няма да показвам на мъжо, че ще ме изсели  Crazy
Хайде, чакаме още снимки и от другите.
Виж целия пост
# 32
Моята беше много вкусна, но доста кашава.
Всичко беше станало на мозък.Месото се топеше.
Португалците много я харесаха .Даже и децата ядоха.
Следващия път с по-малко вода.Но ме беше страх да не загори.
Виж целия пост
# 33
Да вкусно изглежда да е,но аз нямам толкова голям гювеч да събере толкова много неща,затова вместо цяло пълнено пиле аз слагам само горните бутчета.А плънката за да се напълни пилето у нас му се вика "залъгалка" демек...отвлича ни от мръвките... Joy .Затова я правя както съм писала по-горе...

Няколко пъти на Нова година съм я правила в тенджерата под налягане - точно защото се събирахме доста хора и гювечът се оказваше малък. Като заври, я оставях на тих огън и ставаше също страшно вкусна. После внимателно я изваждах в голяма чиния /почти като тава/, нареждах отстрани сърмичките, другия ред пържолите, сърмите, в средата пълнената кокошка  и така я слагах в средата на масата. Всеки си сервираше.

Да попитам - така не става ли просто варена и това не променя ли вкусът? А после не я ли запичаш допълнително в тава във фурната? Аз също нямам достатъчно голям съд, нямам и тенджера под налягане, та се чудя какви варианти за печене да измисля  newsm78
Виж целия пост
# 34
Става и в йенски съд с капак,но вкуса на глинения съд е несравним.Купи си един гювеч от някой пазар,а после ще си го ползваш и за други ястия....В тенджера става варено....не е същия вкус...Трябва да е печено!
Виж целия пост
# 35
Аз не я правя по рецепта.

Не слагам и сърми, а само зеле, няколко вида месо без тлъстини или кожи.
ред месо, ред зеле, подправки на вкус - това естествено в глинен съд. Най-отгоре редя зелеви листенца и слагам на много слаб огън поне 12 часа.
Виж целия пост
# 36
Аз не я правя по рецепта.

Не слагам и сърми, а само зеле, няколко вида месо без тлъстини или кожи.
ред месо, ред зеле, подправки на вкус - това естествено в глинен съд. Най-отгоре редя зелеви листенца и слагам на много слаб огън поне 12 часа.
Ухаааа 12 часа....Много бей;)))) Моята на Коледа стана мозък за 5 часа и то на 1 степен(печка Раховец)....
Виж целия пост
# 37
Ей сега спретнах моята капама.Дано да стане,че с толкова мерак я правих...
Ето и рецептата:
500 свинско месо от врат
300 бекон
100 паприкована сланина
400 пършута
100 пушено св.филе
450 сурова наденица
150 пушено пил.филе
200 гъби
кисело зеле
сол
пипер
дафинов лист

Приготвяне:
На дъното на гювеча се нарязва на едри парчета кисело зеле.Свинското се нарязна на парчета,малко по-малки от кутия от цигари (боже ,какво сравнение само).Поръсва се със сол и черен пипер.Слага се отгоре му тънко парче свинско или пилешко филе,2-3 филийки гъби.Бекона се нарязва на тънки филийки.С него се увива месото,след това всичко във прършутата (взела съм наряза на тънки листчета).Тази "сърмичка" от мръвки се завиват в зелев лист.И така всичкото свинско.Отгоре на сърмите слагам суровата наденица,паприкованата слани и остатъците от гъбите (на по-едри шайби),пил. и св. филе.Поръсвам със малко сол и чер пипер,поовин листо дафинов лист.Отгоре един ред пак нарязано кисело зеле.2 чаши топла вода ...и сега се пече.  chef  chef  chef
Като стане готово ще снимам. smile3509
Само се чудя с какво питие ще върви най-добре,така че помагайте Hug
Виж целия пост
# 38
izabela, според мен върви червено вино. Аз днес наобяд я сложих капамата /по рецептата на Спаска/ да се пече. Мисля към 20,00 часа да я извадя от фурната. Стискайте палци да стане, че ми е за първи път това нещо да го правя Praynig
Виж целия пост
# 39
Капамата вече ни е лбимо ястие,на Коледа правихме за първи път,днес повторихме и вече ще стане традиция.Благодаря на Спаска за рецептата  Hug
Виж целия пост
# 40
Изабела, аз също подкрепям идеята за червено вино! Peace
Виж целия пост
# 41
Ето я моята капама:



Виж целия пост
# 42
Искам да уточня че капамата е разложка а не банска. Банскалии всичко откраднаха от Разлог. Видяха че в Разлог на Нова година има чауши и те почнаха да се правят на чауши но ОРИГИНАЛА Е ТУК ПРИ НАС НИКОГА НЕ МОГАТ ДА НИ КОПИРАТ.
Виж целия пост
# 43
Моята капама днес едва успяхме да я опитаме с мъжа ми. Като ни нападнаха една камара тинейджъри-приятели на щерката и ометоха всичко. Laughing

Винаги я правя за Нова година с остатъка от сърмите за Коледа. Как ли пък не бих въртяла сърми специално. newsm78 Не предполагах, че може да има рецепти за капама. Слагам каквито меса имам, като се старая да заредя със сурова наденица (купувам италианска нелюта) и нещо пушенко. Наденичките чоризо са перфектни, ще опушат абсолютно всичко. Бях купила специално за целта, но покрай плънката за чушките на Коледа спретнах фасул с пушеничко и чоризото отиде там (моите не бяха яли фасул от години и си изядоха пръстите). Confused Така че в капамата сложих някаква италианска пушена шунка, която не беше кой знае колко ухаеща. newsm78 Пилешки бутчета мариновах за известно време в подправки, наденица, сърмички и шунката. Това беше. Но беше супер както винаги. Има ли наденички и кисело зеле, няма начин да не стане. Не редя никакви редове. Бутам и утъпквам с това което подхожда като размер за уплътняване на пространството в гърнето. В добре натъпкан съд, дори да го долееш до горе с вода, никога няма да стане просто варено- всичките меса ще се задушават, водата е малко.

Който не може да си намери гърне, да си купи бавноварка. Абсолютно същото е, само е много по-лесно и безопасно.
Виж целия пост
# 44
Искам да уточня че капамата е разложка а не банска. Банскалии всичко откраднаха от Разлог. Видяха че в Разлог на Нова година има чауши и те почнаха да се правят на чауши но ОРИГИНАЛА Е ТУК ПРИ НАС НИКОГА НЕ МОГАТ ДА НИ КОПИРАТ.
Хайде и аз да защитя честта разложка.Банският суджук и старец ги правят във Разлог,невероятно,но факт.Ами нали оригиналната рецепта си е наша. Laughing
Сори,че оспамих темата.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия