Брошура от ХЕИ за кърменето

  • 22 264
  • 8
Брошурата е предоставена от Рая, която на свой ред я е получила от акушер-гинеколога си.ЕСТЕСТВЕНОТО ХРАНЕНЕ НА КЪРМАЧЕТО

ВИЕ ИМАТЕ БЕБЕ!

Искате то да расте здраво, силно и жизнено! Може би трябва да научите още нещо за правилното му хранене? Следващите редове сигурно ще Ви помогнат.

Кърменето на бебето е идеален начин на хранене, който му осигурява нормален растеж и развитие, като едновременно с това оказва уникално биологично и емоционално въздействие върху здравето на майката и на детето!

Първото мляко - коластрата, започва да се отделя след раждането. Тя е точно това, от което се нуждае бебето Ви в първите дни на живота си - защита от повечето бактерии и вируси, с които то ще се срещне. Богата е на растежни фактори, стимулиращи развитието на незрелият му чревен тракт, които го подготвят за усвояване на млякото.

Коластрата е в неголямо количество и съдържа по-малко мазнини, млечна захар и водноразтворими витамини от майчиното мляко, но повече белтъчини, мастно разтворими витамини и някои минерални вещества. В нея е изключително високо нивото на имуноглобулините и други защитни фактори.

Зрялото мляко започва да се отделя 3 до 14 дни след раждането.
Майчиното мляко е отлична храна в първите 4-6 месеца от живота на бебето. То съдържа :

Всички необходими хранителни вещества (белтъчини и мазнини), които се усвояват бързо и лесно;

повече млечна захар в сравнение с животинските млека;

достатъчно количество витамини и минерални соли;

повече желязо от кравето мляко, което се усвоява много добре. Естествено хранените деца рядко развиват желязнонедоимъчна анемия.


Майчиното мляко представлява нещо много по-сложно от обикновена комбинация от хранителни вещества. То е уникална система, която защитава бебето от инфекции и алергии и стимулира развитието на собсвената му имунна система.
Децата на естествено хранене рядко страдат от стомашно-чревни разстройства, от респираторни заболявания, от инфекции на средното ухо и др.
Ако все пак настъпи заболяване, тези деца оздравяват много по-бързо!

Вече е известно, колко важен е непосредственият контакт между майката и бебето веднага след раждането. Счита се, че ако скоро след този момент се постави на майчината гърда, то по-лесно преодолява стреса от срещата с все още непознатата му околна среда и внезапното прекъсване на връзката с майчиния организъм. Една от най-забележителните способности на новороденото е, че то може да суче още през първите два часа от появата си на света!

Лактацията се регулира толкова по-бързо, колкото по-често и по-дълго бебето се оставя да суче - всъщност толкова дълго и толкова често, колкото желае!

В първите дни и седмици на кърменето е особено важно правилното поставяне на бебето на гърдата, за да се избегне нараняването на гръдните зърна.

Добре е да знаете, че плачът на бебето не означава непременно глад и че може да му се доверите напълно по отношение на желанието му за храна.

Кърменето е полезно не само за бебето, но и за майката. То намалява риска от заболяване от рак на млечните жлези и яйчниците.

За да започнете да кърмите бебето си и да продължите поне през първите месеци от живота му, Вие се нуждаете от подкрепа и помощ - от практически съвети и поддръжка от страна на близките Ви и медицинските специалисти.


Чрез кърменето се поддържа изключителния по своята същност контакт между майката и бебето! Това му дава възможност да се чувства спокойно и обичано!

Столична хигиенно-епидемиологична инспекция


    
Виж целия пост
# 1
 Peace
Виж целия пост
# 2
Браво, чудесна е  Peace
Виж целия пост
# 3
Дано повече бъдещи майки ,се  запознаят със съдържанието на брошурата!В няколко реда най-важното за кърменето.
Виж целия пост
# 4
Ако и го спазваха това лекарите и акушерките, щеше да е още по-добре, а не само на хартия!Иначе се казват важни неща.Направи ми впечатление, че е от 2001г.Доста странно!
Виж целия пост
# 5
Чудесно е, че има такава брошура, но не разбрах как се разпространява и да ли въобще някой се грижи тя да стигне до повече бъдещи майки.
Виж целия пост
# 6
хубаво, то на много места се казва колко е полезно майчиното мляко, ама какво се прави за да се помогне на родилките, които имат проблеми с кърменето?!
ако изключим форума ни и ла лече лигата- абсолютно нищо
само с брошурки не става
поне тях да разпространяваха навсякъде!
Виж целия пост
# 7
хубаво, то на много места се казва колко е полезно майчиното мляко, ама какво се прави за да се помогне на родилките, които имат проблеми с кърменето?!

Добър въпрос  Rolling Eyes

Иначе браво за брошурата  Peace Дано стигне до повече мами!
Виж целия пост
# 8
Мис Бу,
Предлагам текста на тази брошурка да го ковнете и в другия форум "Майки - бъдещи и настоящи",
защото това трябва да го прочетат и бременните бъдещи майки.
Даже за тях е по-важно да прочетат за коластрата, за кърменето без часовник, за ползите и за майката, а повечето които влизат тука са го минали вече тоя период.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия