Тестото е такова
2 яйца
2 в.ч. непълни със захар;
1 в.ч. кисело мляко;
1 амонячна сода, разтворена в 1 с.л. лимонов сок
щипка сол
1/2 бурк. свинска мас;
брашно до меко тесто
ванилия - слагайте и повече - аз слагам по 4-5
Това се измесва добре.
И нататък процедирате според вашите желания
Варианти:
1. Праскови - Късате по малко тесто, правите малки топчета, печете на умерена фурна до порозовяване и после лепите две по две топчетата - с шипков мармалад, докато са топли и ги боядисвате бързо с оцветители, разтворени във вода, оставяте ги за секунди на кухненска кърпа /вестник, салфетка/ да попият добре и ги овалвате в захар.
Получава се това /снощи ги правих от 2 до 3 и нещо /
Тези ми станаха с 1/2 от тази доза, която дадох като рецепта
За по-амбициозните и търпеливите, може и да си ги издълбаят, напълнят с крем+издълбаната смес и т.н.
2. Негърчета
С шприц, приставка - звезда, се шприцова тесто в тавата, изтегля се надълго и става като негърчета, палмички им викат някои. Като се изпекат, изстиват и се топят в топла шоколадова глазура, като основата не се топи.
3. Звездички
С гореспоменатия шприц се шприцоват малки звездички и се топят пак в шоколадова глазура, може и само с пудра захар д асе украсят и т.н. Идеи всякакви
4. Елхички
Тестото се разтача на 0,5см лист. С три еднакви форми за сладки /така и не намерих да си купя/, но различни по големина - обиколка, се изрязва фигурки - като маргаритки стават. Пекат се като прасковите. Вадят се и още топли, се топят само краищата на фигурките - къдриците им, в зелена боя разтворена във вода. Залепват се една в/у друга и трите със шипков мармалад и най-отгоре се слагаше едно време бонбона Росица - беше като бонбонки Радост, ама беше зелена и отвъртре с какаов /или беше кафе / пълнеж. Накрая се редят всичките в поднос и отгоре се ръсят с пудра захар - навалял ги е снега, един вид
5. Всякакви сладки, изрязани с формички - оцветявате с бои, ръсите с пудра захар, шоколадови заливки, топинги, сметани - каквото имате. Украсявате с пръчици, кокосови стърготини - всичко става с това тесто
6. Локумките на майка ми - идеална закуска
- вариант първи - Разтачате тестото на половин см; правите малки триъгълници, завивате ги като малки кифлички. Във всяка пъхате парченце локум и 1 орехова ядка. Като ги изкарате от фурната, веднага ръсите със пудра захар и ядете топли - ако има и кисело мляко, ще оберете овациите.
- втория вариант е същия, само, че се навиват на топчета /като прасковите/ и вътре се слага същото - локум и орех
7. Пурички - навивате триъгълници от разточеното тесто, а в тях слагате някакъв мармалад /ние все сливов домашен слагахме/, навивате, печете, вадите от фурната, още топли ги ръсите с пудра захар и това е
и т.н.