Важно! Водата за приготвяне на храната трябва да е с t > 70 градуса

  • 2 709
  • 29
# 15
препоръчителната температура на опаковката е и маркетингов инструмент. хората избират удобство. при възможност за избор между две храни с почти еднакъв състав, логично е да се избере тази, която се приготвя по-лесно.  това го признава в интервю един от маркетинговите директори на ХиПП, когато го питата защо инструкциите на кутията не следват препоръките на СЗО.

ето още една интересна статия по темата, относно причините производителите да не изпълнят горепосочените препоръки: http://www.babymilkaction.org/press/press4jan06.html

наивно е да се разчита на добрите намерения на производителите. за тях това е бизнес и единсвените им цели е печалбата, която ще рече намалени производствени разходи, увеличен пазарен дял, изграждане на имидж на 'грижовен производител', и неизпълнение на никакви препоръки, освен ако за това не се наложат достатъчно големи санкции.

подобен е случая и с сменянето на етикетите на детските пюрета. В ЕС е задължително минималната възраст на пюретата да бъде 6 месеца. достатъчно е да се разходите из някой супермаркет, за да се убедите че тази препоръка също не се спазва ... и то не от грижа за децата или заради ценните съставки на пюретата. не бъдете наивни!

освен това, да не се преварява водата не е разумно. така имунната система на детето няма да укрепне, само се увеличава риска да хване някоя неприятна (или по-лоша) болест.

и като говорим за етичен бизнес на този пазар, твърдението, че смяната на АМ алергизира, също е умотворение на маркетинговте отдели на компаниите. а ако се чудите защо някой педиатър препоръчва само определена храна, това е поради факта че sale rep на съответната компания го е посетил с информационни брошури (което между впрочем е забранено)... на производителите на АМ и шишете се дължи и практиката в бългаските болници децата да не се слагат на гърдата на майката през първия 1/2 час след раздането, с което кърменете много се улеснява.

ако някой все още храни илюзии за добрите намерения на производителите на бебешки храни, достатъчно е да погледна някой списък с нарушения на кодекса за етичен маркетинг, например изпращане на хуманитарна помощ от шишета с биберони и АМ в Сомалия, където 80 от населението няма достъп до електричество и чиста вода, в резултат на което хиляди деца са починали от стомашно-чревни инфекции...

с други думи, следвайте препоръките на опаковката, но само с голяма доза здравословно подозрение и проверка. ако трябва да избирам на кого да имам доверия ще е по скоро на информация на СЗА или FDA, а не на опаковката.

ето още две полезни страници с информация за АМ, първата е с малко по-техническо съдържание (но би представлявала интерес и за педиатри- диетолози), втората е интереса поради кратката и ясна информация за ползата/вредата от определени съставки на АМ:
http://www.nap.edu/openbook.php?isbn=0309091500
http://www.hc-sc.gc.ca/fn-an/pubs/infant-nourrisson/nut_infant_n … isson_term_e.html

Виж целия пост
# 16
освен това, да не се преварява водата не е разумно. така имунната система на детето няма да укрепне, само се увеличава риска да хване някоя неприятна (или по-лоша) болест.

Това е смешно! И е смешно, защото е координирано с шефа на детска педиатрия към Инфекциозна болница! Подходящо подбрана/пречистена вода не води до описаните битови трагедии, освен ако не говорим за Африка.

Също така, производителя носи отговорност за състава на АМ и рецептурата за приготвянето му, не виждам къде е наивността да се спазва последната. Не виждам и пазарен интерес в тази връзка. Ако производителят твърди, че след 55 градуса състава се променя, защо да не му се вярва? Ако не производителят, кой най-добре ще знае кое как се влияе в пакета?

Последно - как се мери температурата на водата за приготвяне на АМ?


Виж целия пост
# 17
Аз първоначално правех Фризовома с вряла вода - казаха ми, че така трябвало, за да се разтвори. В интерес на истината, ставаше на бучки. След това започнах леко да охлаждам водата и се разтваряше идеално. Сега давам Фризо 2 и го правя в повечето случаи с вода на стайна температура или леко топла.
Виж целия пост
# 18
Има и нещо друго - постнатите препоръки касаят Америка и са на база местни производства или производства за американски пазар. Не съм убедена, че европейските продукти са еквивалентни по състав, за да се прилагат безусловно горните. Ами ако се окаже, че си храним децата с бяла течност, несъдържаща почти нищо?...  Thinking
Виж целия пост
# 19
освен това, да не се преварява водата не е разумно. така имунната система на детето няма да укрепне, само се увеличава риска да хване някоя неприятна (или по-лоша) болест.

Това е смешно! И е смешно, защото е координирано с шефа на детска педиатрия към Инфекциозна болница! Подходящо подбрана/пречистена вода не води до описаните битови трагедии, освен ако не говорим за Африка.

Също така, производителя носи отговорност за състава на АМ и рецептурата за приготвянето му, не виждам къде е наивността да се спазва последната. Не виждам и пазарен интерес в тази връзка. Ако производителят твърди, че след 55 градуса състава се променя, защо да не му се вярва? Ако не производителят, кой най-добре ще знае кое как се влияе в пакета?

Последно - как се мери температурата на водата за приготвяне на АМ?
Peace Peace
Ivonska
Абсолютно те подкрепям за твоето мнение. И на мен ми не струва леко "безумно" цялото това нещо, защото и и аз мисля, че всеки производител би следвало сам да знае най-добре и да познава най-добре при какви условия да се разтваря млякото. Все пак препоръките на СЗО за валидни и за Сомалия и за навсякъде, а там може и да са необходими такива градуси. Но доколкото ми е известно всички АМ в България са произведени в Европейски страни, поне за американско АМ не съм чувала.
Лично аз съм привикнала на температурата за къпане около 36 градуса и като правя АМ проверявам с пръста в каната да я почувствам малко по-гореща. Два три пъти пробно съм се засичала с термометър и го правя някъде към 45-50 градуса след което изстудявам. И аз като теб ползвам Лактана и никога не съм имала проблеми с разтварянето. Така и смятам да продължавам.  Peace
Виж целия пост
# 20
Прегледах го това отгоре-отгоре  (Embarassed): http://www.fao.org/ag/agn/agns/files/pif_guidelines.pdf но не виждам да се отнася само до Америка и местните производства.
Още повече, че е изготвено със съдействието на Food Safety Authority of Ireland. Не ще ирландците да са се закахърили за американците.   Grinning   Peace
Виж целия пост
# 21
Като прочета подобна препоръка на етикет от немски производител - веднага ще възвря водата.  Wink
Виж целия пост
# 22
Аз съм на мнение, че производителя на АМ-то най-добре би описъл начина на приготвянето му.А нали именно тези производители са подложени на особено завишен контрол.На кутията на Милумил пише, че е съобразено с изискванията на немската страна,КОЯТО Е ЧЛЕНКА НА ЕС, за ПРОИЗВОДСТВО И СЪОТВЕТНО ЗА ПРИГОТВЯНЕ НА адаптирани млека- не цитирам точните думи...
Виж целия пост
# 23
Simple Smile

на Лактана, ХиПП, Аптамил пише горе долу следното: " Преварете водата и след това я охладете до Х градуса." Относно преваряването въпросът не търпи спор.

Според препоръките описани по-горе Х >= 70 градуса С.
Виж целия пост
# 24
ами на мен никой не ми еказал3,че Фризовома трябва да го разтварям на по висока температура,аз го разтварям на 40 гадуса,обаче нещо не ми го яде детенце значи ли че не го приготвям добре?
Виж целия пост
# 25
Simple Smile

на Лактана, ХиПП, Аптамил пише горе долу следното: " Преварете водата и след това я охладете до Х градуса." Относно преваряването въпросът не търпи спор.

Според препоръките описани по-горе Х >= 70 градуса С.

Относно преваряването въпросът търпи спор. Както казах, аз съм съгласувала точно това с когото трябва (да не се повтарям). Производителят се презастрахова, тъй като, както споменахме, не се знае къде ще бъде консумиран продукта, т.е. за стани с рисков произход на питейната вода  е наистина задължително. Препоръката за добавяне на сухото вещество в 55 градусова вода по презумпция годна за употреба от бебета, гарантира запазване на полезните съставки. Това е и смисълът да се охлади до тези градуси - иначе не би имало пречка да се добави непосредствено след преваряването. Това е логиката.  Wink
Виж целия пост
# 26
не знам кой е този, който трябва и дали е наясно, че кутията с прахообразна храна и идеален развъдник за бактерии. в този смисъл, дори да ползваш стерилна бутилирана вода, трябва да се погрижиш и за унищожаване на бактериите, които идват с храната. за сега t>70 С е най-лесния вариант за това.
Виж целия пост
# 27
Мисля, че не е правилно да призоваваш майките да си хранят децата с храна, която вероятно не е това, което е била преди тези 70 градуса!

"Който трябва" знае доста за бактериите и вирусите. Чети назад.
Виж целия пост
# 28
На опаковката на Миломила го пише ,пък и той не се разтваря добре ако водата не е толкова гореща.Естествено млякото трябва да изстине преди да го дадем на бебо.
Виж целия пост
# 29
...
Два три пъти пробно съм се засичала с термометър и го правя някъде към 45-50 градуса след което изстудявам.
С какъв термометър го измери? Ние имаме електронен, но не смея да го плякна в гореща вода.

 
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия