Защо е вдлъбнато дъното на бутилката с вино?

  • 6 742
  • 42
Който знае, да каже. Wink
Виж целия пост
# 1
За да е защитена бутилката при удар?
Поне такова обяснение съм чувала за козметичните опаковки.
Виж целия пост
# 2
Че то и някои ракии са в такива шишета. Мерлото онзи вечершното беше в такава.
Визуална заблуда за повече вино. Отива повече стъкло, но стъкленицата я плаща потребителя.
Виж целия пост
# 3
Такава е матрицата? Rolling Eyes
Виж целия пост
# 4
Предполагам заради утайката, не знам
Виж целия пост
# 5
... Визуална заблуда за повече вино ...

Това е  Mr. Green
Виж целия пост
# 6
Или е с дупка, заради винарските изби/ от едно време/ - нали ги редят накриво, може би така я застопоряват newsm78
Виж целия пост
# 7
... Визуална заблуда за повече вино ...

Това е  Mr. Green

И аз залагам на това.  Mr. Green
Виж целия пост
# 8
Не е само при виното. И дъното на кутийка кола е вдлъбното, точно заради визуалната измама.
Виж целия пост
# 9
И на козметичните кремове...
Виж целия пост
# 10
За ползващите английки език: (останалите да ме прощават, ама не ми се превежда)

Punts
A punt, also known as a kick-up, refers to the dimple at the bottom of a wine bottle. There is no consensus explanation for its purpose. The more commonly cited explanations include:[1]

it is an historical remnant of old-fashioned glass-blowing techniques;
it had the function of making the bottle less likely to topple over -- a bottle designed with a flat bottom only needs a small imperfection to make it unstable -- the dimple historically allowed for a larger margin of error;
it consolidates sediment deposits in a thick ring at the bottom of the bottle, preventing it from being poured into the glass;[8]
it allows a bottle of sparkling wine to be turned upside-down and then stacked (depending on its shape);
it increases the strength of the bottle, allowing it to hold the high pressure of sparkling wine/champagne;
it can make the bottle look bigger, impressing purchasers
it holds the bottles in place on pegs of a conveyor belt as they go through the filling process in manufacturing plants; and
it accommodates the pourer's thumb for stability and ease of pouring.
Виж целия пост
# 11
Whistling
Кликни!
Виж целия пост
# 12
Вдлъбнато е ,за да се постави палеца на наливащия виното.Това е правилния начин за сервирането му.Това научих при дегустациите си.Предполагам при погрешно хващане на бутилката наливащия ще бъде поразен от гръм.
Сомелиер ми каза,че това е един от начините за разпознаване на оригинална творба.
Виж целия пост
# 13
И според мъжа ми е с цел да се пъха там палеца за правилно наливане, ама никъде нищо не намерих поне в български сайтове за вино. Благодаря ви!  bouquet
Виж целия пост
# 14
Брат ми се занимава с изработката на такива бутилки...
От матриЦата е .. Simple Smile
Виж целия пост
# 15
Естествено, че е от матрицата. Но матрицата я проектират хора. И я изработват хора.
А конструкторите са пестеливи копелета. Няма ей тъй, да влагат повече стъкло, само за
да си пъхне някой пръста там. По скоро след като са направили вдлъбнати бутилки,
някой е решил да се възползва за удобство и си е наврял пръста.
Това не обясява вдлъбнатината при ракиите и колата. Най малко стъкло за еднолитрова
бутилка би отишло, ако стъкленицата е сферична. Затова едно време са били такива.
След това са почнали да ги пакетират в кашони, в които сферата заема много място.
Появила се е бутилката с правоъгълно или квадратно сечение, тогава има най-малко въздух
в кашона.
Виж целия пост
# 16
Вдлъбнато е ,за да се постави палеца на наливащия виното.Това е правилния начин за сервирането му.
Това знам и аз.newsm10
Виж целия пост
# 17
A аз знам защо на стъклените шишета за Кока-Кола има специфични вдлъбнатини - онези, печатоподобните.. Mr. Green
Виж целия пост
# 18
Е,добре де това значи ли ,че  на кремовете,флаконите и шишенцата с лекарства трябва да се държи палеца на определено място...? Simple Smile
Виж целия пост
# 19
Да не слагаме в едно множество флаконите и стъклените бутилки, разсъждавайки за вдлъбнатината им.
Може причините да са различни. Във флаконите има налягане, което се стреми да избие дъното.
В тоя случай вдлъбнотото дъно издържа много по-голямо налягане. Нещо като сводестите арки на мостовете на майстор Колю Фичето.
За винените бутилки е интередно кое е яйцето и кое кокошката.
Дали първо са направили вдлъбнатите бутилки, а после оберкелнерът е видял, че е удобно и стабилно да си навре палеца,
или оберкелнерът е отишъл при стъкларите и ги е помолил да правят бутилките с вдлъбнато дъно, да си пъхне там палеца?
Виж целия пост
# 20
Заради стабилност на шишето в изправено положение. Получава се нещо като мини вакуум в останалия въздух под дъното.

Ама го обясних като първия човек! ooooh!

Ред. А също и за по- голяма здравина на дъното. Върху полусферата напреженията се разпределят радиално и намалява вероятността от счупване.
Виж целия пост
# 21
Заради стабилност на шишето в изправено положение. Получава се нещо като мини вакуум в останалия въздух под дъното.

Ама го обясних като първия човек! ooooh!

Ред. А също и за по- голяма здравина на дъното. Върху полусферата напреженията се разпределят радиално и намалява вероятността от счупване.
И да добавя, че се осигурява по-безопасно транпортиране, това го знам от износители.
Виж целия пост
# 22
Wolf ме подсети, че бутилката на шампанското е вдлъбната, точно за да издържи на налягането вътре. А сега кое е първото - кокошката или яйцето в този случай не знам. Confused Макар, че е първо виното, а после шампанското май...
Виж целия пост
# 23
И на козметичните кремове...

и на парфюмите
Виж целия пост
# 24

Айде оставете тия размисли за Красива мама, защото не е на всички козметични кремове така, нито на всички парфюми, хеле пък при последните, чиито форми вече са всевъзможни. Говорим за бутилката вино.
Виж целия пост
# 25
"Бутилките за шампанско са дебелостенни, с вдлъбнато дъно, предназначени да издържат налягане, трикратно по-високо от налягането в автомобилна гума. Като стандартна за производството на Шампан са бутилките от 0,750 л."

Стана ми интересно и се поразрових в Гугъл.  Peace

Предполагам, че първо са измислили формата на бутилката за шампанско и после се е разбрало, че вдлъбнатото дъно е удобно за сервиране и така са продължили да правят бутилките и за обикновеното вино.
Виж целия пост
# 26
За по-удобно сервиране и по-бързо охлаждане.Знам го от някакво предаване.
Виж целия пост
# 27
Вдлъбнато е ,за да се постави палеца на наливащия виното.Това е правилния начин за сервирането му.Това научих при дегустациите си.Предполагам при погрешно хващане на бутилката наливащия ще бъде поразен от гръм.
Сомелиер ми каза,че това е един от начините за разпознаване на оригинална творба.
Да затова е!
Виж целия пост
# 28
За да се отдели утайката, а сервирането е в последствие( има и декантери с вдльбнатини, които се дьржат или с дражка или за гьрлото)
Виж целия пост
# 29
Вдлъбнато е ,за да се постави палеца на наливащия виното.Това е правилния начин за сервирането му.
Това знам и аз.newsm10

Кой палец? След като виното се налива само с едната ръка?!  newsm78 Бутилката се хваща през средата. Аз мисля, че е вдлъбнато дъното, за да може да се хване по-добре, при показването на бутилката пред клиента, от страна на сервитьора. Дали съм права, обаче не знам  Rolling Eyes
Виж целия пост
# 30
Вдлъбнато е ,за да се постави палеца на наливащия виното.Това е правилния начин за сервирането му.Това научих при дегустациите си.

И аз така знам!
Виж целия пост
# 31
Вдлъбнато е ,за да се утаява таина.
Виж целия пост
# 32
Вдлъбнато е ,за да се утаява таина.

Какво е таин или имаш предвид танин?
Не мисля, че танина се утаява.
Виж целия пост
# 33
Когато едно вино е наистина качествено  на дъното на бутилката се утаяват едни люспички - е това е таина.
Виж целия пост
# 34
Вдлъбнато е ,за да се постави палеца на наливащия виното.Това е правилния начин за сервирането му.Това научих при дегустациите си.Предполагам при погрешно хващане на бутилката наливащия ще бъде поразен от гръм.
Сомелиер ми каза,че това е един от начините за разпознаване на оригинална творба.
Е точно за това е. Peace
Виж целия пост
# 35
Когато едно вино е наистина качествено  на дъното на бутилката се утаяват едни люспички - е това е таина.

Аз го знам като утайка, която може да означава много неща - едното от които е че показва, че виното е старо.
Виж целия пост
# 36
Я някой да обясни като на малоумен това с палеца. Аз дори не съм виждала човек да сервира вино и да си пъха палеца във вдлъбнатината на дъното Rolling Eyes Келнерите държат бутилката с една ръка, накрая завъртат и подлагат кърпа, да не капне, с другата. Как така ще си пъхаш палеца в дъното newsm78
Виж целия пост
# 37
Вдлъбнато е ,за да се утаява таина.

Таин има в чая.
Във виното има танин.
Виж целия пост
# 38
Утайката се утаява, танинът е част от виното и не се утаява. Утайката не зависи само от възрастта на виното, а и от филтрацията, на която е подложено, в зависимост от вкусовите качества, които енологът иска да получи.

Хващаш бутилката за дъното, като си навираш палеца в дупката, а с останалите 4 пръста поддържаш бутилката. Етикетът винаги трябва да е към клиента и пръстите никога не трябва да го скриват.



Но не бих твърдяла, че това е най-правилният начин на сервиране. Всичко зависи от това, в какъв клас заведение се сервира напитката. Малко смешно ще е, ако в кръчма получиш подобен сервиз. Най-важното е, през цялото време да се вижда етикетът. Дори когато се навива тирбушонът, се върти той, а не самата бутилка. По това ще познаете дали сервитьорът си разбира от работата  Mr. Green
Виж целия пост
# 39
Току що попитах колегата, който зарежда с бутилки нашата фирма. Смятам го за най-меродавния възможен източник. При пенливите вина е, за да се разпредели налягането. При другите - за регулиране на обема на виното в бутилката. Има бутилки с по-плоска вдлъбнатина и такива с по-ясно изразена. Няма нищо общо с утайката, а това с танините е смехотворно  Grinning
Виж целия пост
# 40
Сега вече го разбрах това, с палеца.
Снощи, като наливах на любимата си, й показах със средния пръст,
а тя ми показа въртеливо движение покрай слепоочието.

Това с посрещането на клиенти, сервиране, отсервиране, изпращане е
цяла наука, изучава се в някои институти, с хранително-вкусова насоченост.
Виж целия пост
# 41
Хехе, практиката също учи, Волф  Grinning То си е занаят. Крадеш колкото можеш от старите кучета.
Виж целия пост
# 42
Келнерите държат бутилката с една ръка, накрая завъртат и подлагат кърпа, да не капне, с другата. Как така ще си пъхаш палеца в дъното newsm78

Това го правят много малко сервитьори,ама не щот не могат ,ами щото ги гледат като ,че са луди. Кърпа не е редно да се "подлага" добрия сервитьор няма да изпусне и капка извьн чашата. А за по-начинаещи има дроп-стопове.

С  палеца се дьржи сьщо така и, за да не се променя температурата в бутилката чрез телесната температура.

Например когато се показва виноти едната рька само прикрепя отодолу,а гьрлото се придьржа с два прьста. Етикета пак е кьм клиента.

И да ви напомня,че чаша се пьлни само на една трета от обема си.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия