Тиквички

  • 73 732
  • 60
# 15
Тиквички на фурна:
Нарязвам на кръгчета 1 см дебели  2кг обелени тиквички ,овалвам ги в брашно и ги нареждам керемидообразно в тава намазана обилно с олио.Поръсвам отгоре с още малко олио и повече червен пипер.Пека на силна фурна.Сервирам изстинали с заливка от кисело мляко,чесън и магданоз.Мъжът ми си ги залива с оцет и чесън.
Това е много мързелива и вкусна рецепта.Аз през лятото замразявам или стерилизирам тиквички,та често си правим това ястие. Grinning
Виж целия пост
# 16
Страхотни сте!
Само че у нас само аз съм любител на тиквичките и чак ме е яд като никой не ги загледа Sad
Дано с някоя от новите рецепти изкуша неверниците.
Виж целия пост
# 17
Моите любими рецепти фигурират вече по-горе, затова само да предложа нещо:

За пържените кюфтенца:
след настъргване и отцеждане на водата към сместта освен брашно, яйца и т.н. слагам грис пшеничен или галета - с тях стават по-леки и пръхкави.

Мусака от тиквички:
вместо  с ориз става чудно с булгур. Да живее булгура Simple Smile
Виж целия пост
# 18
Супа от тиквички

Тиквичките се нарязват на кубчета и се сваряват с една шепа ориз в подсолена вода. Застройва се с яйце и кисело мляко. Добавя се копър.
Виж целия пост
# 19
Цитат на: luluto
Ами ако говорим за едно и също нещо се правя горе долу така: тиквичките се нарязват на шайби...

Благодаря! И така ще пробвам, иначе там където си ги хапвам са цели, напълнени и панирани. Rolling Eyes
Виж целия пост
# 20
Суфле от тиквички
Тиквичките настъргвам на ренде и задушавам с олио и 1с.л. вода. Отделно в купа разбивам няколко яйца, сирене, черен пипер и копър . Като поомекнат тиквичките ги изсипвам в тавичка,/или в купички/ обърквам с яйцата и пека.
Виж целия пост
# 21
Аз много обичам мусака с тиквички.
Изпържвам тиквичките, нарязани на колелца за няколко минутки, колкото до поомекнат.Отделно пържа кромид лук, добавям купичка ориз и вода, копър,а след като сваля от огъня-може и сирене. В намаслена тавичка редя един пласт кръгчета домати, пласт тиквички,ориз, отново тиквички и накрая домат.Който обича може да си направи и заливка от кисело мляко и яйца, но аз не я харесвам така. По същия начин  правя и с патладжани.
Виж целия пост
# 22
Ще използвам темата, за да попитам как замразявате тиквичките- измити, нарязани на филийки или на кубчета? досега не съм слагала от този зеленчук във фризера.
Виж целия пост
# 23
Цитат на: ale_x_andra
Ще използвам темата, за да попитам как замразявате тиквичките- измити, нарязани на филийки или на кубчета? досега не съм слагала от този зеленчук във фризера.
Тиквичките ги замразявам нарязани на шайби,не обелени,в найлонови пликчета. Grinning
Виж целия пост
# 24
ale_x_andra
aз пък ги замразявам нарязани на кубчета, пак необелени, в пликчета по толкова, колкото слагам на мусаката от тиквички. Зимата правя само това ядене и то в краткия период, когато няма тиквички на пазара.....м.г. имаше до средата на ноември и то български!
Виж целия пост
# 25
В тава слагам пресни картофки, тиквички нарязани на едри кубчета, сол, чесън на скилидки, масло, и вода на нивото на зеленцучите. Пекът се в фурна.

***

Задушени зеленчуци

2 картофа
1 морков
1 тиквичка
чесън, лук
гъби
бульон

Запържвам първо картофите (нарязани на ленти или на кубчета). Като са почити готови ги вадя в една чиния.
Слагам в същатата мазнинаа морковите (нарязани на тънки ленти) и гъбите. Преди да са готови слагам зелен лук и чесън (също нарязани на ленти, ако е стар лук- на кръгове). Изваждам при картофите. Накрая запържвам тиквичките (тях ги режа на триъгълници - тиквичката на половина, после по дължина, и накрая я разрязвам по диагонал). Не им трябва много пържене, леко да се запържат, връщам другите зеленчуци в тигана, слагам 1/3 ч.ч вода, 1/2 бульон, слагам
капака на тигана и ги оставям да се задушат за 5-7 мин.
Виж целия пост
# 26
Цитат на: irinii
Аз снощи точно тиквички готвих. Рецптата я знам от баба ми и ми е една от най-любимите!
продукти

4-5 тиквички
2 скилидки чесън
....

Вчера готвих тази рецепта, стана страшно вкусно, направо не очаквах.
За съжаление си я изядох сама, а мислех, че поне Габи ще я хареса, но не! Има вкуса на баща си.
Благодаря ти irinii.
Виж целия пост
# 27
Аз правя салата от настъргани тиквички и моркови (тиквичките на едрото, а морковите на ситното ренде). Подправя се със сол, лимонов сок, счукан чесън и орехи и зехтин. Да ви е сладко Simple Smile
пп. Забравих да кажа, че може да настържете и половин кисела ябълка. А понякога режа и краставица на тънки ивички. Grinning
Виж целия пост
# 28
За тиквичките бюрек- моят съвет е когато ги нарежеш (лично аз ако са по дребни ги режа по дължина вместо на шайби, стават по бързо) да ги бланшираш защото иначе остават малко сурови.
   Много обичам и студена супа от тиквички- тиквички, морковчета, картофче, чесън всичко се сварява подправя се с много копър и се яде добре изстудено. В летните жеги е много ободряващо. Grinning
 а в тази темичка има много рецепти, които с удоволствие бих опитала  #Milti много МЕРСИ!
Виж целия пост
# 29
Ето ти последната ми измишльотина (не претендирам за авторство разбира се Rolling Eyes ):
килограм тиквички се остъргват, измиват и нарязват на тънки кръгчета (около 0.5 см). Осоляват се и се оставят да си пуснат сока в тавичка (да не боли шкембито после). Една тарелка култивирани печурки се измиват и почистват и се чупят на по 4 големите а малките цели. Омешват се тиквичките с олио (около 6 с.л.) в дълбока купа. Подреждат се тикветата - да покрият дъното. Наръсват се отгоре гъбите. Мушка се на 200 градуса да се оцъклят и зачервят за около 30 мин. Заливат се с полуфабрикат картошкено пюре разбито с 4 с.л. брашно (може и царевично, типово или каквото дал господ), щипка сол, 1 1/2 с.л. олио и 2 яйца, 1 ч.ч. кисело мляко с на върха на ножа хлебна сода. Връща се във фурната докато се надигне заливката и позачерви. Ако има кашкавал се настъргва и се дозапича - това е.
Приятен апетит Simple Smile (оцелелите не ме търсете Wink) )
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия