Козуначна тема 2008

  • 89 333
  • 714
# 405
Mimozaw, супер са сладките!!! Аз обаче не се стърпях  Embarassed и разгледах и другите ти снимки и видях една много хубава тортичка, както и козуначени кифли, които изглеждаха великолепно! Дай моля те рецепта за кифлите! Peace

Mimozaw, аз пък се заплеснах по чийзкейка. Напиши рецептата или дай линкче, моля. Може и на лични.   bouquet
Виж целия пост
# 406
Tandoori, радвам се, че са ти харесали моите неща. Кифличките стават много вкусни и сполучливи и 1 седмица стоят мекички. Рецептата е доста стара. Ето снимки http://www.snimka.bg/album.php?album_id=230610&photo=11

Козуначни кифлички
4-5 яйца
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. прясно мляко
1 ч.ч. мас (маргарин)
1 кубче мая
настъргана лим. кора на 1 лимон
брашно колкото поеме ( някъде около 1 кг)

В купа изсипвам малко пр. мляко, 1 куб. мая и брашно колкото да стане на кашичка и оставям настрана да шупне. С миксер разбивам яйцата и захарта до побеляване. Прибавям разтопената мас и разбивам. След това добавям прясното мляко, което трябва да е затоплено ( не много топло). Добавям лим. кора и шупнала мая и разбърквам. След което започвам да сипвам постепенно пресятото брашно. Сменям бъркалките с тези които изглеждат като навити куки ( бъркалки за месене на по тежко тесто) и продължавам да добавям брашно. След това омесвам на ръка до средно твърдо тесто и го оставям да втаса на стайна температура около 2ч. във висока тенджера увито с дебело одеяло. Като минат двата часа го изваждам премесвам го и го разделям на 4-5 топки. Взимам 1 топка и я разточвам на кръг с дебелина около 5 мм и разрязвам на 8 триъгълничета и в края слагам мармалад. Аз използвах сладко от дюли стана супер и много ароматни. Оставям ги да втасат наново, след което ги мажа със жълтък и пека до зачервяване.
Виж целия пост
# 407
Mimozaw, супер са сладките!!! Аз обаче не се стърпях  Embarassed и разгледах и другите ти снимки и видях една много хубава тортичка, както и козуначени кифли, които изглеждаха великолепно! Дай моля те рецепта за кифлите! Peace

Mimozaw, аз пък се заплеснах по чийзкейка. Напиши рецептата или дай линкче, моля. Може и на лични.   bouquet

labrex радвам се, че ти харесва. Чийзкейкът е от форума с малко изменения от мен.

 
Чийзкейк

За блата:
1 голям пак. " Закуска"
200 гр. масло

За крема:
500 гр. извара
400 гр заквасена сметана

За глазурата: 1 бурканче сладко ( мойто е от сиви сливи с орехи)

Натрошавам бисквитите на комбайна. Добавят разтопеното масло. Изсипвам във форма  за торта и притискам. След това разбивам сметаната и изварата до хомогенна смес и намазвам блата. Слагам в хладилника за 2-3 ч. да стегне. След това изваждам и намазвам обилно със сладко.

Виж целия пост
# 408
Тандори, реших тези дни да прявя козунак по твоята рецепта (на Скарлет О'Хара). Но не мога да разбера за маята. Никога не съм ползвала суха мая. Не мога ли да я заменя с жива мая и какво количество. А сухата мая не се ли продава на пликчета и как мериш със супени лъжици. Извинявам се за тъпите въпроси.
Виж целия пост
# 409
Mimozaw, аз пък се заплеснах по чийзкейка. Напиши рецептата или дай линкче, моля. Може и на лични.   bouquet

labrex радвам се, че ти харесва. Чийзкейкът е от форума с малко изменения от мен.


Благодаря! Копвам си рецептата, и без това си правя колекция от рецепти за чийз.  bouquet
Виж целия пост
# 410
Mimozaw
Зачудих се какво означава "Натрошавам бисквитите на комбайна"  Mr. Green
Аз тук в Норвегия едва ли ще намеря бисквити  Закуска ,та сега се чудя с какви да ги заменя и ако може да кажете колко грама са големия пакет бисквити Закуска много ще ва бичкам  Blush Heart Eyes Hug
Виж целия пост
# 411
Добре, де смилат се Laughing.

Големият пакет е 0,330кг. Може да ги замениш с обикновени бисквити.

Виж целия пост
# 412
Mimozaw  Hug  bouquet
Виж целия пост
# 413
Тандори, реших тези дни да прявя козунак по твоята рецепта (на Скарлет О'Хара). Но не мога да разбера за маята. Никога не съм ползвала суха мая. Не мога ли да я заменя с жива мая и какво количество. А сухата мая не се ли продава на пликчета и как мериш със супени лъжици. Извинявам се за тъпите въпроси.

Veskata, можеш да я замениш с жива мая разбира се. По това, което пише на опаковката на моята суха мая 1 супена лъжица мая се равняват на 20 грама жива мая.
Има суха мая на пакетчета, има и в бурканчета Simple Smile Аз купувам голям буркан, защото правя хляб в къщи и непрекъснато ползвам, затова съм писала лъжици Simple Smile
Виж целия пост
# 414
Веската, аз правих този казунак с жива мая и сложих 1/2 кубче=20гр. , но за половин доза и стана страхотно бухнал.
Виж целия пост
# 415
Аз ползвах суха мая (поради липсата на жива) и на пакетчето пише, че 7гр суха мая се равняват на 15гр жива. За 1кг ползвах 3 пакетчета (= 45гр жива мая). Тестото стана превъзходно и втаса чудесно.
Виж целия пост
# 416
Момичета, прави сте, явно нещо е объркано на опаковката на моята, защото пише 1 tbsp ( супена лъжица)=20 гр мая, но аз сега погледнах в записките си и изрично съм си отбелязала, че 1 с.л суха е равна на 20 гр жива.
Не съм пробвала да замествам по това, което пише на бурканчето, затова не мога да твърдя доколко е вярно, но аз бих се ръководила от принципа по записките си.  Peace
Виж целия пост
# 417
Благодаря за разясненията за видовете мая. Нали по принцип едно кубче жива мая( мисля че е около 40 гр.) е за 1 кг. брашно. И така ли да си смятам вече за маята. Защото много се зарибих с тези козунаца, а мисля да се пробвам и питки да меся и ще ми е от полза тази информация.
Каква съм питанка - само нещо питам и вечно нещо не съм разбрала. Но добре че сте вие да ми помагате и да ми разяснявате. Благодаря ви още веднъж.
Виж целия пост
# 418
Veskata, май така я смятат в повечето рецепти, въпреки че на самото кубче ми пише, че се замесва с 2 кг. брашно (т.е. на 1кг. 21гр мая), ама и аз на 0,500 брашно мисля, че подхожда половин кубче.
Виж целия пост
# 419
Искам да попитам за козунаците, в средата на които се закрепя боядисано червено яйце - кога точно се слага яйцето? Струва ми се, че се пече с него  newsm78 но пък надали още от самото начало на печенето  newsm78 Или се слага някаква подложка в суровия козунак и после се вади и се замества с боядисаното яйце?
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия