Моля за рецепта за карамелова торта!

  • 8 032
  • 27
Здравейте момичета,


Искам да ви питам за рецепта за карамелова торта..... много обичам карамел, и ми се ще да направя торта с вкус на карамел, може би кремчето да е с карамел, може и целувки да има, нещо такова ми се ще.  След известно време ще майсторя, и сега още мисля каква да е тортата, че искамда е по-различна..... досега съм правила с муса на танита и шоколадова, и двете станаха много вкусни, но сега искам карамеееел!!!
 Моля помагайте с рецепти, отгоре пак ще си я покрия с марципан варна, но си мисля да я оформя като някакво животинче...... още мисля
Виж целия пост
# 1
Аз я правя с кроасани. Подреждам ги в тава (но не с шоколад, а с шампанско или ванилия като пълнеж) и след това заливам със смес за крем-карамел и пека на водна баня. Но животинското оформяме с карамелена торта не го знам  Rolling Eyes
Виж целия пост
# 2
Благодаря ти Блонди, тази рецепта е много вкусна наистина. Но аз искам торта с блатове, като крема между тях да е скарамелов вкус.... ама не се сещам как да го направя...... освен сметана с малко карамелизирана захар, ама не знам да не се пресече...... затова сигурно има рецепта, ама като не я знам....
Виж целия пост
# 3
Продават се готови карамелизирани и концентрирани сиропи за всякакви подобни щения със силен карамелизиран вкус  Hug
Виж целия пост
# 4
сиропи..... може би имаш в предвид топинг, или какаво? За тях не се бях сетила, сигурно ще се получи добре.
Виж целия пост
# 5
Ето: http://www.gotvetesmen.com/forum/index.php/topic,610.msg23630.html

Страшна е Crazy!!!
Виж целия пост
# 6
Топинг ли, сироп ли, де да знам вече. В тубичка, гъсто... По мое време му казвахме сироп  Crazy
Виж целия пост
# 7
Карамелова палачинкова торта като в "Двете фукли"

Торта с котешко езиче и карамел

Този сладкиш с карамел също е много вкусен, ако не си го пробвала http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=72935.msg1257444#msg1257444
Виж целия пост
# 8
Хубав крем с карамелов вкус се получава, като се разбие 300 гр сметана с една кутийка варена сгущенка. Лошото е, че трябва да си вари човек кондензираното мляко, никой не написа, че някъде продават в България.

И още едно си изрових из архивите -  от 50 гр масло, 70 гр захар и 400гр сгущенка неварена /една кутийка – тази вече я има у нас/ става хубава карамелена смес – захарта се карамелизира в съд, добавят се маслото и сгущенката, кипва се, после се намалява огъня и се вари с бъркане около 5 мин до леко сгъстяване, да се отделя от стените на съда. Охлажда се, но да бъде топъл, и се смесва с разбити течна или заквасена сметана. Със заквасената се усеща лека киселинка.
Виж целия пост
# 9
labrex, някъде мернах една торта "Трюфел". Беше дала линк към руски сайт. И под нея имаше една торта "Наполеон". Та, ако може преводче (да ми простиш нахалството  Embarassed). А ти правила ли си тая торта Трюфел, че и от нея ми потекоха лигите eat
Виж целия пост
# 10

Какво е сгущенка?  Embarassed

Кондензирано мляко продаваха доскоро в ДСНК на Шипка.
Виж целия пост
# 11
labrex, някъде мернах една торта "Трюфел". Беше дала линк към руски сайт. И под нея имаше една торта "Наполеон". Та, ако може преводче (да ми простиш нахалството  Embarassed). А ти правила ли си тая торта Трюфел, че и от нея ми потекоха лигите eat

А сещаш ли се къде си го видяла тоя линк  newsm78 Заради Наполеон-а, защото те са разни варианти. Иначе ще ти го преведа, само да го открия.


Какво е сгущенка?  Embarassed

Кондензирано мляко продаваха доскоро в ДСНК на Шипка.

Сгъстено кондензирано мляко, подсладено, тъмно на цвят, точи се като карамел и има подобен вкус. Като се свари кутийка подсладено кондензирано мляко се получава вареното.
Виж целия пост
# 12



мом4е6ка мама, ако ти харесва тази торта ще ти напиша рецептата  Simple Smile
Виж целия пост
# 13
Аз я правя с кроасани. Подреждам ги в тава (но не с шоколад, а с шампанско или ванилия като пълнеж) и след това заливам със смес за крем-карамел и пека на водна баня. Но животинското оформяме с карамелена торта не го знам  Rolling Eyes
Става и с козунак. Ако остане от Великден.
Виж целия пост
# 14
labrex, някъде мернах една торта "Трюфел". Беше дала линк към руски сайт. И под нея имаше една торта "Наполеон". Та, ако може преводче (да ми простиш нахалството  Embarassed). А ти правила ли си тая торта Трюфел, че и от нея ми потекоха лигите eat

 curly sue, погледни дали не е някоя от тези:
Торта Наполеон
Пак тя.
И тук.
Виж целия пост
# 15
Благодаря ви момичета, страшни сте!
Ели, ако не те затруднява напиши рецептата на показаната тортичка!
Виж целия пост
# 16
Ще я преведа и пусна (ако пък знаеш френски може да ти я пусна без да я превеждам  Laughing Wink
Виж целия пост
# 17
Здравей мом4е6ка мамаSimple Smile

Ето и моето предложение (намерих тази торта в един чешки сайт и отдавна съм се наканила да я направя, но все забравям да купя лешници Embarassed)

Карамелена торта Мерелин
(Това е била любимата торта на Мерелин Монро)
 
Продукти:

Тесто:
5 яйца,
200 г пудра захар,
50 г смлени лешници,
180 г брашно,
50 г масло,
сока на половин портокал.

Крем:
500 мл. прясно мляко
200 захар,
4 студена вода,
250 мл течна сметана,
1 пудинг,
150 г масло,
75 г пудра захар.


Приготовление:

Блат: Разделяме белтъците от жълтъците, като белтъците и захарта разбиваме на гъст сняг. Жълтъците и захарта разбиваме на пяна. Прибавяме смлените лешници, сока от портокал и леко бъркаме. По малко прибавяме брашното и разтопеното масло. Към така разбърканата смес прибавяме по малко белтъчната смес , като леко бъркаме с дървена лъжица. Наливаме в предварително намазнена и посипана с брашно форма за торта и печем в предварително загрята фурна на 170-180° и на най-ниското ниво в печката до зачервяване! Опеченият и изстинал блат се разрязва по възможност на три, като се намазва с разредено с малко вода крушово или кайсиено сладко и се пълни с крема. Блатовете може да се полеят и с някакъв ликьор или коняк, ако тортата няма да се консумира от деца.

Крем: маслото се разбива с пудрата захар до побеляване. В тенджерка с дебело дъно(двойно) се изсипва захарта с 4-те лъжици вода и на слаб огън разтапяме до образуването на карамел. Отделно си разтваряме пудинга в прясното мляко и при непрекъснато бъркане наливаме върху горещият карамел. Бъркаме докато сместа не стане гладка и се сгъсти. Махаме от огъня, като  продължаваме да бъркаме от време на време до охлаждането на крема, за да не се получи коричка. До добре охладеният крем, прибавяме разбитото на пяна с пудра захар масло, смлени лешници(по желание) и разбитата на сняг сметана с малко захар. Малко сметана и лешници може да оставим за украса! С готовият крем мажем блатовете! Отгоре украсяваме с останалата сметана, лешниците и карамелов топинг!

Добър апетит!
Виж целия пост
# 18
 За блатовете
==========
1 чаша меко масло
2 чаши кафява захар
4 жълтъка
4 белтъка
2 2/3 чаши пресято брашно
3 ч.л. бакпулвер
1 ч.л. сол
1 ч.ч. прясно мляко
1 1/2 ч.л. ванилия


Маслото се смесва с кафявата захар до пухкав крем.
Прибавят се жълтъците един по един. 
Пресява се брашното с бакпулвера и солта. Отделно се смесва млякото с ванилията. Брашното се прибавя към млякото.
Разбиват се белтъците на твърд сняг и се прибавят към горната смес. Получената смес се разделя на 3 части и се пекат 3 блата, 25-30 мин. на 150 градуса.
Сглобява се тортата като между блатовете се слага гарнитурата с карамел и колелцата от единия банан ( общо 2 банана), покрива се с леда. Втория етаж по същия начин. Най-отгоре на тортата се полива с карамелената заливка.


Гарнитура с карамел
===============
1 ч.ч. кафява захар
3 с.л брашно
1 щипка сол
1 ч.ч. мляко
2 жълтъка, леко разбити
2 с.л. масло
1 ч.л. ванилия
1/2 ч.ч. смлени орехи

В тенджера добре се разбъркват брашното, захарта и солта.. Към тях се прибавя малко по-малко млякото до като се получи гладка смес. Загрява се до завиране като се бърка непрекъснато. Ври 1 мин.
Половината от сместта се изсипва при жълтъците, малко , по-малко . Връща се на котлона и се бърка непрекъснато до забиране - 1 мин. Сваля се от огъня и се прибавя маслото , ванилията и орехите. Оставя се да изстине.


Лед
====
1/2 ч.ч. захар
2  ч.л. вода
1/4 ч.ч. царевичен сироп ( или глюкоза)
2 белтъка
1 ч.л. ванилия

 Смесват се захарта, водата и сиропа в малка тенджерка. Слага се на силен огън без да се бърка.
Разбиват се белтъците на твърд сняг. Изсипва се сиропа при белтъците на тънка струйка, като се бърка едновремено. Бърка се докато леда стане твърд .най-накрая се прибавя  ванилията.

Карамелена заливка
===============
1/4  кафява захар
3 с.л.  масло
2 с.л вода

Смесват  се всичко в тенджерка . Завира за 1,5 мин., без да се бърка. Оставя се да изстине малко и се залива тортата.
Виж целия пост
# 19
labrex, много ми хареса идейката за карамелената смес от архива ти :

И още едно си изрових из архивите -  от 50 гр масло, 70 гр захар и 400гр сгущенка неварена /една кутийка – тази вече я има у нас/ става хубава карамелена смес – захарта се карамелизира в съд, добавят се маслото и сгущенката, кипва се, после се намалява огъня и се вари с бъркане около 5 мин до леко сгъстяване, да се отделя от стените на съда. Охлажда се, но да бъде топъл, и се смесва с разбити течна или заквасена сметана. Със заквасената се усеща лека киселинка.
[/quote]

Обаче, въпросът ми е , не се ли слага желатин към сметаната, която се смесва с карамела, за да стои стегнат крема и да не се разтича? Аз смятам да покривам тортата с марципан варна и затова искам да ми е стегнатичка тортата. Колко гъст като консистенция трябва да стане готовия крем като цяло?
Виж целия пост
# 20
Цитат
labrex, много ми хареса идейката за карамелената смес от архива ти :

И още едно си изрових из архивите -  от 50 гр масло, 70 гр захар и 400гр сгущенка неварена /една кутийка – тази вече я има у нас/ става хубава карамелена смес – захарта се карамелизира в съд, добавят се маслото и сгущенката, кипва се, после се намалява огъня и се вари с бъркане около 5 мин до леко сгъстяване, да се отделя от стените на съда. Охлажда се, но да бъде топъл, и се смесва с разбити течна или заквасена сметана. Със заквасената се усеща лека киселинка.


Обаче, въпросът ми е , не се ли слага желатин към сметаната, която се смесва с карамела, за да стои стегнат крема и да не се разтича? Аз смятам да покривам тортата с марципан варна и затова искам да ми е стегнатичка тортата. Колко гъст като консистенция трябва да стане готовия крем като цяло?

Отдавна е правен тоя крем и все ми се струва, че с разбитата сметана си стоеше стегнат, а с заквасената заливах едни меки блатове и там почти попиваше. Ами то не пречи като го направиш и ти се стори не достатъчно стегнат, да му сложиш и желатин.
Виж целия пост
# 21
Благодаря ти, labrex,
И аз така смятам, ако нещо ми се види редичък ще му сложа желатин.... но варианта с течната сладкарска сметана повече ми допада за целта.
Виж целия пост
# 22
Благодаря ти, labrex,
И аз така смятам, ако нещо ми се види редичък ще му сложа желатин.... но варианта с течната сладкарска сметана повече ми допада за целта.

Мисля, че като разбиеш хубаво течната сметана и добавиш  карамелената смес, ще се получи стегнат крем. Но имай си за всеки случай желатин.
Виж целия пост
# 23
ОК, мисля да пробвам след 10-ина дни и после ще се отчета с резултата!!!
Благодаря за отзивчивостта!
Виж целия пост
# 24
ОК, мисля да пробвам след 10-ина дни и после ще се отчета с резултата!!!
Благодаря за отзивчивостта!

Хубаво покрай твоя въпрос си спомних за тоя крем, може би и аз ще го направя преди теб. Тъкмо ще видя дали с подсладената сгущенка и подсладената сметана + 70 гр захар за карамела няма да стане пък много сладко newsm78 Като не помня с каква сметана точно и сгущенка - подсладени и двете или само едната  го правех. Embarassed Ще напиша за резултата.
Виж целия пост
# 25
ОК, ще чакам резултата с интерес, защото наистина ми се ще такъв крем да спретна за тортата. Пък този ми хареса, защото се прибавя кондензирано мляко, което не се вари..... тоет по-лесничък и бърз за изпълнение.
Виж целия пост
# 26
мом4е6ка мама ,  видя ли карамеления крем на Пепи, в темата за тортите е дала линка, явно заради твоя въпрос. Много съблазнително изглежда. Третият пост отгоре надолу.
А варенето на конд.мляко не е толкова сложно, важното е, да ври на тих огън и да наблюдаваш да не остане непокрита с вода кутията. Можеш да си го свариш дни преди да го използваш и да ти е готово, когато правиш тортата. А, и кутията с мляко да е без халкичка за отваряне, т.е. да си е като консервна кутия. Вкусът е несравним с такова мляко.
Виж целия пост
# 27
Да, видях поста на Пепи, за което и благодаря, тортата й изглежда супер апетитно!!!
От това, което е писала, разбирам , че е намазала и отвън цялата торта с този карамелен крем и после е метнала чаршафа.....което е добре, поне маслен крем няма да правя..... само да не ми се разтопи Варната(марципана) от конд. мляко newsm78
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия