ПЛЕВЕН - 49

  • 15 590
  • 295
# 270
Здравейте момичета ,
честит празник на Велина.
За млякото-аз на малката давам само Фея-2 % ,защото се вкисва много бързо/значи е хубаво Laughing/,така си мисля аз.
Сега лекарката ми каза да почна да давам вече 3,6 %-ама немога да харесам ,даже в някой си пише че има сухо мляко.
Сега едно на Маркели взехме да видим дали ще и хареса.
Всичките толкова гъсти ,че чак да се чудиш какво има вътре, а Данон не купувам никога ,камо ли за детето.
Виж целия пост
# 271
аз съм заквасвала с мая за сирене. ама преди години и помня, че трябваше съвсем малки количества не помня точно колко. но помня, че ако изтървях момента за прибиране вав фризера, доста бързо ставаше адски кисело. баба ми, бог да я прости, беше спец по домашното кисело мляко, само дето не го прецеждаше след сваряване и редовно намирах парчета каймак из млякото  Sick- което е достатъчно да ме погнуси и отврати. мразя каймак...независимо в каква форма ми се поднася.
Виж целия пост
# 272
опс, в хладилника, бе , какво ми става, какъв е тоя фризер при млякото... Blush
Виж целия пост
# 273
ЧЕСТИТ РОЖДЕН ДЕН НА  СЛАДУРАНАТА ТИТИ   nbirthday newsm59  bigdance2 Tada Tada
Виж целия пост
# 274
Здравейте. Да споделя и моя опит с квасенето. Преди няколко дни го правих и ми се получи. На един компотен буркан мляко се слагат 2 супени лъжици кисело мляко, предварително размити в малко от млякото и се разбърква. Прясното мляко трябва да е топло 37-38 градуса. Аз го пробвам като си топвам пръста и не трябва нито да е топло, нито да е студено. След това го увивам с кърпа и стои в по-топла стая. Аз за закваска сложих овче мляко на Лазарова и стана много вкусно  chef
Виж целия пост
# 275
А какво прясно мляко ползвате..аз по принцип си купувам само такова в кутия,но то няма да стане за квасене.от непознати бабки на улицата не бих си купила.
Виж целия пост
# 276
Млякото не трябва да е стерилизирано.  Peace
Виж целия пост
# 277
Млякото не трябва да е стерилизирано.  Peace
Какво значи стерилизирано? EmbarassedА може ли от това в пликчетата да взимам-на Лазарова,то е пастьоризирано?Или трябва да не е обработено по никакъв начин?
Виж целия пост
# 278
Ами аз квася само ако мога да си купя от село мляко, но рядко ходя. А млякото го завирам преди квасенето
Виж целия пост
# 279
Баба ми се опита да закваси с кисело мляко, но само леко го посгъсти и пак не стана кисело на вкус.
В заквасената сметана на Данон - поне на кутийката пише, че са въпросните две бактерии, за които Тина е писала. Също така пише, че не съдържа консерванти и сухо вещество. Може при сметаната да е различно от при млеката. Пак ви казвам, че стана много хубаво гъстичко, сякаш купено от магазина.

Сварих млякото - два литра. Изчаках да изстине така, че да мога да си потапям кутрето вътре без да ми пари. Изсипах кутийката вътре и я ръзбърках добре. После похлупих и завих тенджерата с едно одеало. Така прочетох в готварския. Стана по-хубаво от това, което баба ми направи предната седмица. Значи сметаната я сложих към 10:30 сутринта, а мама е прибрала млякото в хладилника като се е прибрала от работа в 17:30 следобед. В Готварския пише, че го оставят да пренощува, около 12 часа даже пише. Аз се скарах на мама, че го е прибрала в хладилника, но тя каза - аз съм виждала от баба ти, че така го прави - като изстине до стайна температура и го прибира.
От двата литра прясно мляко като налях готовото квасено в бутилки ми се събра точно литър и полвина кисело.
Супер елементарно е, щом аз го направих с лекота, нали знаете, че не готвя кой знае колко.

В Готварския пише, че имало някакво магазинче на Женския пазар в София, в което продавали оригиналната българска закваска на ЕлБи, те нали дължат правата на закваската и продават кисело мляко в Япония. Ще си взема от там  и ако се закваси добре ще ви дам да заквасвате и вие. Не знам в Плевен дали продават на ЕлБи мляко, в Билла може би, поне по кварталните магазини аз не съм намирала. форумките казват, че най-добре става с Елена 2% или с Герма.
Може да се пробва и с Биомилк, нали се води еко...
Виж целия пост
# 280
А който няма село какво да прави?Следя с интерес за млякото..
Виж целия пост
# 281
Какво значи стерилизирано?

Пастьоризирано: пастьоризираното мляко трябва да е било получено чрез обработка, включваща висока температура за кратко време (поне 71,7 °C за 15 секунди), или процес на пастьоризация с използуването на различни комбинации от време и температура за постигане на същия резултат

Стерилизирано: стерилизираното мляко трябва:
- да е било загрято и стерилизирано в херметично затворени опаковки или контейнери, чието запечатване трябва да остане цяло,
- при вземане на случайна проба, да има съхраняемост такава, че да не се наблюдава разваляне след поставяне в затворен контейнер за 15 дни при температура над 30 °C

Уперизирано: уперизираното мляко (или UHT млякото) трябва да бъде произведено чрез прилагане на непрекъснат поток от топлина с използуване на висока температура за кратко време (не по-малко от 135 °C за не по-малко от 1 секунда)
Виж целия пост
# 282
който няма село - пали колата и отива на Конната база на Копитото - там си има и табелка с работно време. не знам дали имат разрешение да продават, нито с какво хранят животните, но млякото е много вкусно, вчера като го варих се получи леко жълтеещ каймак. Може и да го разреждат с вода, не знам. Ще ги питам някой пък, ако засека някой "по-висш", защото там обикновено има само един човек, който чисти и храни животните и разни лаещи кучета. понеже е близо до нас - мама казва, че едни наши съседи от години си купуват от там и си квасят, засега не са имали проблеми. Предполагам, че животните поне са подложени на ветеринарен контрол и ваксинации, а по селата бабите с по една - две крави - по-рисковано е.
Аз карам на доверие.

Като цена ми излезе така - 2лева млякото, 1.50 сметаната - стават 3.50 за литър и полвина краен продукт кисело мляко. тоест - почти 4 кофички /в магазина една кофичка е 400гр нали/..
Горе -долу излиза същата цена като да си го купиш от магазина. Но това само първият път, после заквасваш със част от вече квасеното ти мляко, може да не ползваш скъпа сметана и т.н. Абе най-добре мляко от село сигурно, ама... така и най-евтино излиза.

Тина, в черния списък в готварския имаше за киселите млека. След премахването на задължението да са по този БДС - май няма мляко, което да го спазва. така че - виновни са отгоре тия дето са променили закона и са премахнали изискванията. което и мляко да купите ще видите, че е по ТД, а не по БДС - жалка работа. За Биомилк на Горичка, не знам, не съм го гледала, купувала съм за Яна в Сф понякога, но ми е скъпо  - около 1.50 май беше кофичката.
Виж целия пост
# 283
Тина, в черния списък в готварския имаше за киселите млека. След премахването на задължението да са по този БДС - май няма мляко, което да го спазва. така че - виновни са отгоре тия дето са променили закона и са премахнали изискванията. което и мляко да купите ще видите, че е по ТД, а не по БДС - жалка работа. За Биомилк на Горичка, не знам, не съм го гледала, купувала съм за Яна в Сф понякога, но ми е скъпо  - около 1.50 май беше кофичката.
Не съм го чела, но е така. Не ми се пише много по темата, но това не се отнася само за млеката. При месните продукти е същото. Но все си мисля че все още съществуват по-малки мандри, където работят с оригиналната закваска. Погледнато от търговска гледна точка, обаче кой би произвел мляко с малка трайност?   newsm78  Нали ще му го върнат след няколко дни от търговската мрежа.

И това с био продуктите е малко трудна тема.  http://bio.gorichka.bg/index.php?p=84&l=1&id=535

Ето една хубава статия за киселото мляко
Виж целия пост
# 284
Хихих, ЕлБи поне не е малка мандра, нали се сещате за логото им дето е като влакче, още от социализма го имаше. Но да не стане така, че ЕлБито, което купуваме в БГ да е по-нискокачествено от това, което пият в Япония - на тях поне продават закваската оригиналната и сигурно строго спазват изискванията, а на нас може да пробутват мляко като всички останали по ТД. На техните кутийки също пише, че не са по БДС.
Тъпо.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия