как да си направим кисело мляко вкъщи

  • 10 846
  • 65
# 60
styllisima, благодаря! Амбицирах се пак да опитвам, защото тука се отказах след всички неуспешни опити. Заквасвала съм и с млека, които имат и нашата бактерия, но не съм намерила мляко само с нея. Като заквасвам с моето мляко, следващото става още по- зле  Sad .  Мислех да опитам и с ампулите, но и те са с 4-5 бактерии заедно.


Пиринка за теб се разтърсих та взех че го намерих и в нета това мляко което ползвам аз  Peace Ето тук Дано да го има около вас ( не знам къде си  newsm78)
Виж целия пост
# 61
Много ти благодаря !    bouquet  Няма го в нашия щат, но ще потърся подобно, поне да е с такива бактерии. Сега се сетих нещо, което също може да е причина да не ми става млякото- в БГ заквасвах в стъклени буркани от компот, а тука- в пластмасовите кофички. Ще сменя кофичките, но няма да се отказвам този път- трябва да стане, щом като при вас става.
Виж целия пост
# 62
Аз го варя в пластмасова кофичка в микровълновата, така че това не е гаранция  newsm78 А сега малко за смях ще ви кажа защо не се получава и кога не се получава киселото мляко  Joy Тук при нас върви шегата, че не се хваща ако мъжа ти не си е свършил работата както трябва снощи а млякото си иска и настроението да е както трябва  Laughing  Joy
Виж целия пост
# 63
е, сега вече ми просветна  doh doh
вече ще правя млякото сутрин, а не вечер след работа Simple Smile
Виж целия пост
# 64
Мили дами, може да съм пропуснал някъде някое мнение, но все пак ще попитам дали някоя от вас е пробва закваската да е от био млякото - ето това http://www.bio.bg/products . На нас у дома много ни харесва и си казах защо пък да не пробвам да го използвам за закваска newsm78. То е ясно, че прясното мляко ще е от магазина, защото женичката ако разбере, че съм го взел от някой дядо от пазара ще ме изхвърли заедно с всички млека, но ми е интересно да пробвам...
Виж целия пост
# 65
Мерси Antitroglodit. аз реших да си замълча.  Я да питам а с цедено кисело мляко дали може да стане. Поздрави

Здравей пак, sista, ето какво ми каза мой бивш съученик, който направи ферма и продава прясно и кисело мляко, което се радва  на всеобщо уважение: Първо, той потвърди моята версия, че най-добрата температура е 43 градуса, но може да я вдигнеш до 45 - 47, особено зимно време, защото докато преливаш от съда в бурканите тя спада малко (добра идея е да ги подгряваш малко предварително). Второ, за да я подържа, той използва специални кутии от стиропор, които купува в "Метро". Трето, когато вземаш подкваса, отстрани от горната част на буркана с кисело мляко и бръкно по-навътре. И не много - 100g подкваса на 20 литра (ако те мързи да смяташ, аз сложих една чаена лъжичка на буркан. Не че не става с повече, но млякото ще е по-кисело. Четвърто, желателно е бурканите да не са плътно запушени, млякото да "диша" ( тук той май преувеличава...). Три часа са достатъчни, ако искаш киселината да е малко, но може да го оставиш и цяла нощ.

Реших да опитам с неговото прясно мляко: първия път подквасих с "Елена" и стана айрян; втория - с подкваса от негово мляко - идеално!
Вместо да търся кутии в 'Метро', родих 'гениалната' идея да използвам термочанта. Свърши чудесна работа!

Успех Peace

Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия