РЕСТОРАНТСКИ/кръчмарски рецепти- 2

  • 258 492
  • 788
# 195
 Hug Супер е станало така Simple Smile
Но едва ли ще може да се поставят в началото на тази тема, че е минало вече много време. Или модератор трябва да помогне. Друг вариант е да се пусне нова темичка. Бих се заела, но съм повече от четящите тук, а не от пишещите  Embarassed и май е по-добре някой от по-активните в тази тема да го направят  Peace
Виж целия пост
# 196
Ами тогава освен Лео да помогне.
Лео newsm78 Embarassed Плиийз Hug
Виж целия пост
# 197
Serendipity ,Благодаря от мен ,че си се потрудила да събереш всички рецепти  bouquet
И да,желателно е да са в началото на всяка тема.....
Виж целия пост
# 198
Я, аз да си задам въпросчето, преди да дойде новата тема  Mr. Green
В Годзила съм яла пантофки -  пълнени картофи със някакви сирена.
скоро не съм ходила, че да се присетя за какво ставаше въпрос, но си спомням, че много приятно сладнееха. Нещо са ми се прияли такива картофи и смятам да импровизирам, но ще съм благодарна за идеи  Peace
Виж целия пост
# 199
Имах лош първи опит с тестото за пица на Верди. Joy
Стана като подметка, твърдо и гадно, но сигурно е от маята, защото беше стара и почти й беше изтекъл срокът на годност...ама ходих в 2 магазина, и в 2та нямаше мая, така че се ядосах и използвах тази. #Cussing out

Въпреки това се хареса и изяде веднага, много непретенциозно семейство имам!! Joy Laughing
Виж целия пост
# 200
 Peace Може и да не е от маята. И моя първи опит беше твърдичък, но пък се хареса и така.
Проблема ми беше, че постоя повече от 10 минути на загряла фурна, а и после я забравих вътре, а не я изкарах веднага. Реално са и достатъчни 10-12 минути за изпичане ако е на достатъчно тънък пласт.
Виж целия пост
# 201
Peace Може и да не е от маята. И моя първи опит беше твърдичък, но пък се хареса и така.
Проблема ми беше, че постоя повече от 10 минути на загряла фурна, а и после я забравих вътре, а не я изкарах веднага. Реално са и достатъчни 10-12 минути за изпичане ако е на достатъчно тънък пласт.

Хммммм, аз да си призная я пекох доста повече от 10 минути - сигурно 20 даже. Embarassed Confused Но кремвиршите не се бяха опекли, и затова.... Confused За 10 минути всичко, което бях сложила отгоре, беше суровичко още. newsm78
Виж целия пост
# 202
Ами то на пицата кое отхоре му трябва дълга термична обработка?
Аз до сега съм имала проблем само с царевицата и грахчето, че много ми се изсушават и стават неприятни за ядене, та ако някой знае тънкостта за тях...  Peace
Иначе аз послушах един от дадените съвети кашкавалчето да се реди най-отдолу и става идеално.
А за доматен сос използвам готово доматено пюре от концентратите, като малко го разреждам с вода и така вкуса ми допада. После малко подправка - примерно риган, после кашкавала, после каквато ми е мръвката, гъбките и останалия зеленчук... т.е. колбаса да си седи малко по-сочен  Peace
Виж целия пост
# 203
Ами то на пицата кое отхоре му трябва дълга термична обработка?
...

Ами нали ти казах - кремвиршите си седяха както ги сложих...но следващият път ще я държа точно 10 минутки, да видим! Hug
Виж целия пост
# 204
мами, знаете ли как се прави Катино мезе - знам че е нещо със свинско, домати и гъби ...... newsm78

В Катиното мезе няма домати.

Ето как се прави:
Катино мезе
Пече се свинско месо от бут на фурна (голямо парче, не нарязяно на късчета) намазано с мазнина и сол. В тавата се налива вода и се пече до готовност на месото. Месото се изважда и се паставя в съд с капак или се покрива с фолио, за да не изсъхне и ако ви е останала вода в тавата я връщате обратно във фурната, докато водата се изпари и тавичката покафенее на дъното от сока който месото е пускало по време на печенето. След това доливате отново вода и връщате отново във фурната докато "карамела" от дъното се разтвори и получите кафеникава течност в тавичката. След това в тиган с олио, запържвате няколко лъжици брашно и разреждате с кафявия бульон от тавичката (ако соса ви е доста гъст, можете да добавите от бульона от бланширането на гъбите или водичката от консервираните гъби или най-обикновена водичка). Овкусявате със сол, слагате 1 дафинов лист и пресно изцеден лимонов сок. Варите около 5 минутки, колкото да се свари брашното. Не правете соса много гъст, защото като изстине ще се желира. След като соса е сварен, сложете остатъка от лимона (от който сте изцедили сока) с коричката в соса да покисне вътре десеттина минути. Соса в същност е ресторантския Основен Печен Сос. Лимона е от мен, а аз му добавям и малко Вегета (става по-вкусен така).
После си нарязвате месото на кубчета. Подреждате на ивичка в средата на саханче (за в къщи в чиния) отгоре поставяте нарязани на филийки бланширани гъби (може и от косерва) и заливате с приготвения сос.
Ако е в саханче го похлупвате и слагате на котлона да заври, ако е в чиния - в микровълновата!
Гарнира се с резенчета лимон, магданоз и люто чушле.
Следващият път като правя, ще закача снимки.

П.П. Понякога го правя с пилешко месо или комбинация от пилешко и свинско, заради високия холестерол на мъжа ми и пак е много вкусно. Използвам обезкостени пилешки гърди без кожата, които след изпичането отново нарязвам на кубчета. Става и доста по-бързо с пилешкото.
Обичам да го правя за гости, защото всияко може да се приготви предварително, даже и дни преди това, и когато сте го сервираш - редиш в чинийте, затопляш и гарнираш.
А пресни гъби се бланшират така:
Слагате овкусена със сол и лимонтозу вода да заври. Пускате нарязаните гъбки вътре и варите няколко минутки, докато гъбките си променят цвета. Стават леко жълтеникави и леко прозрачни. Не знам как точно да го обясня. newsm12. Опитайте ги на вкус и сте разберете кога са готови!
Ами това е! Да ви е сладко!
Това е или поне беше специалитет на Плевенския ресторант "Ростов на Дон". А аз лично съм я предлагала в менюто на моя ресторант в продължение на 7 години. Рецептата е добре изпитана и наистина е много вкусно!
Извинявам се че не ви давам точни пропорций, но всичко готвя "На око". Ако някой се интересува по-подробно от нещо, ще се опитам да обясня с удоволствие! newsm53

Виж целия пост
# 205
Видях в предната тема ,че някой искаше превод на рецептите от КФС.Току-що преведох двечки.Ако са ви интересни,когато имам възможност ще ви преведа още Simple Smile

Салата от нарязано сурово зеле

8 1/8 чаши зеле
1/3 чаша моркови
1 ч.л. ситно нарязан лук
1/3 ч. Захар
½ ч.л. сол
1/8 ч.л. черен пипер
1/8 ч. Мляко
¾ ч. масло
2 с.л лимонов сок
½ ч. Майонеза

Първо отстранете сърцевината на зелката,а след това я нарежете на тънки ленти с помощта на блендер.В дълбок съд с помощта на тел за разбиване на яйца размесете маслото,,майонезата,млякото и лимоновия сок до пълното им смесване.След това добавете подправките.Последната стъпка е прибавянето на захарта,добавете я към соса до хубавото и разтапяне.Прибавете соса към зелето и морковите и размесете добре,така миксирано оставете маринатата да поеме за 13 часа.


Боб с ориз

850 гр. Червен боб
1 ч.л. бял пипер
4 ч.л. масло
¼ ч.л. червен пипер
1 щипка лют червен пипер
1 щипка чесън на прах
1 ½ ч. Сварен ориз
Сварете боба на умерена температура.Добавете подправките и маслото.Когато започне да ври ,използвайте вилица,за да смачкате половината боб.Поварете още 10-20 минути,докато заприлича на бобена паста с цели бобчета в нея.Смесете с ориза.
Виж целия пост
# 206
Rummy66 , тази рецепта е страхотна. Майка ми винаги е правила соса при печено месо по този начин! Май сама е стигнала до този начин на приготвяне на печен сос. Аз не съм го правила досега, но мисля, че ще пробвам! Благодаря ти, че ме подсети за него!   bouquet Лимона и вегетата ще го дообогатят!  Peace

Сега да те питам за месото - може ли да е нарязано на парчета /при печене/, че ми се струва, че няма да мога да преценя кога е готово!  newsm78 Или ще се изсуши?  Thinking Мисля да пробвам със свинско месо, но да не е от бут, защото бута винаги ми е ставал един такъв жилав!  Embarassed Какво ще кажеш?
Печеното месо, може да се гарнира и с картофено пюре!  Crazy Обожаваме го у дома!
Виж целия пост
# 207
Rummy66 , тази рецепта е страхотна. Майка ми винаги е правила соса при печено месо по този начин! Май сама е стигнала до този начин на приготвяне на печен сос. Аз не съм го правила досега, но мисля, че ще пробвам! Благодаря ти, че ме подсети за него!   bouquet Лимона и вегетата ще го дообогатят!  Peace

Сега да те питам за месото - може ли да е нарязано на парчета /при печене/, че ми се струва, че няма да мога да преценя кога е готово!  newsm78 Или ще се изсуши?  Thinking Мисля да пробвам със свинско месо, но да не е от бут, защото бута винаги ми е ставал един такъв жилав!  Embarassed Какво ще кажеш?
Печеното месо, може да се гарнира и с картофено пюре!  Crazy Обожаваме го у дома!

   Здравей, Бо!

Извинявай, че отговарям със закъснение! newsm03

Можеш да пробваш и с нарязано месо. Предполагам, че ще стане също.
С месо от бут е оригиналната рецепта. Правила съм го и с контра филе, но става доста сухо. А голямо парче месо можеш да разбереш кога е готово, като го боднеш с вилица - ако тече бистър сок от вътре и месото не се задържа на вилицата а се изплъзва надолу от тежестта си би трябвало да е готово. На мен никога не ми е оставало жилаво или ставало сухо. Като го намажеш парчето бут с олио и сол, то си хваща коричка отгоре и вътре се задушава. По този начин си остава сочно вътре. Можеш и да го обърнеш по средата на печенето, за да се зачерви и от двете страни. Ако намериш парче от бут с мазнинка отгоре, става още по-хубаво. След като го изпечеш (ако не обичате мазно), можеш да я изрежеш от месото. Друг вариант да го запазиш сочно е да запържиш парчето месо от всички страни за няколко минутки от всяка страна в много гореща мазнина, да се зачерви апетитно и тогава да го сложиш да се пече.
А колкото до печения сос - той е много вкусен! smile3508
Може да се ползва за заливане на пържоли и филета, пържени или на скара. Могат да се добавят и гъбите в него за заливката за месата или да се приготвят меса в гювечета залени и задушени в този сос. Просто е много широко приложим.

Да ви е сладко!
И кажи как е станало ястието, след като го пробвате!
 newsm51
Виж целия пост
# 208
Rummy66    bouquet

За месото /пак от майка ми / знам, че няма ли кокалче и мазнинка при готвенето, няма да е така вкусно.   

Ако взема голямо парче месо - горе долу на колко градуса да го сложа да се опече /да не вземе да се препече отгоре, а от вътре да е сурово/?   Мисля да се пробвам с бутче 
Виж целия пост
# 209
Не за тази рецепта,но като пека месо на цяло парче го намазвам със сос приготвен от :горчица,майонеза и сметана и пикантина.Намазвам го мн.добре,слагам го в тавичка/малка/наливам 1 малка чашка вода,завивам с фолио и пека първо на 250 градуса,и след 1/2 час намалям на 150 гр.и пека поне още 2.5 часа,като отвреме навреме мажа и с масло месото WinkПосле като е готово ,нарязвам на филии и си приготвям или печения сос или гъбен сос,като пак използвам остатъка от печеното,ако няма никаква водичка,а се е препекло всичко в тавичката,наливам 1 ч.ч.вода и разбърквам да се разтвори всичко в тавата и си правя соса.Става наистина мн.вкусно и месото не изсъхва и никога не ми е оставало сурово.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия