Ето рецептата:
ТЕСТО С ГРИС
Тестото се меси, като обикновено тесто с мая. Маята се разтваря в топло мляко или вода, добавя се с.л захар, сол, може и едно яйце, но може и без него.
Сипва се брашно и се бърка, така че да се получи тесто като за палачинки, като гъста сметана. Тогава се добавя грис толкова, че да може да се събере тестото на топка. Сипват се и 3 с.л. олио, намесва се и се оставя да втасва.
Грисът набухва и тестото става много мекичко.
Оставя се го около 2 часа, а след това с ръце, намазани с олио, се къса от тестото, оформя се на ръката кръгче, слага се плънка в средата, защипват се хубаво крайчетата и се слага в тава, намазана с мазнина. Ръбчето оставяме от долната страна. Пекат се в леко загрята умерена фурна. 5 мин преди да се извадят, се намазват с масло отгоре, за да се зачервят красиво.
Заради пшеничния грис се получава меко, пухкаво, въздушно тесто, изделията от него остават меки, не съхнат и не се втвърдяват.
Как го направих аз:
Разтворих маята /прясна/ в две чаени чаши топла вода, нямах мляко. Добавих 1с.л. равна захар, сол, разбих и едно яйце. Изсипах две чаени чаши брашно и бърках с тел. Стана като палачинково тесто. Сипах и трите лъжици олио. Сложих и 2-2 1/2 ч.ч грис. Не съм съвсем сигурна, защото тичах до магазинчето за грис, че вкъщи не ми стигна, но, беше повече от две чаши. Толкова, че да се събере на топка тестото, без да е твърдо в никакъв случай.Изсипах тестото на плота, доомесих го с малко брашно и сложих да втасва. При мен за 40 мин се беше вдигнало доста. С намазани ръце късах тесто и оформях кръгчета на ръка, слагах плънка, защипвах и в тавата. Сложих първата тава да се пече, не се чака пак да втасват. Останалото тесто направих на руло, нарязах го на части и от всяко отрязано парченце направих кръгче, плънка, защипване и в тавата. първите станаха готови за 30 мин, горе долу и втората тава толкова се пече. Но това зависи от фурната.
Ето и кифличките, снимани са с телефон и качеството на снимките е далеч от качеството на кифличките.