Песто

  • 5 758
  • 8
Как се приготвя в Италия, има ли оригинална рецепта? Скоро го направих за пръв път и вече ми е любимо за  доматена заливка. За какво друго се ползва в родината си Wink
Виж целия пост
# 1
Как се приготвя в Италия, има ли оригинална рецепта? Скоро го направих за пръв път и вече ми е любимо за  доматена заливка. За какво друго се ползва в родината си Wink
http://bg.wikipedia.org/wiki/Песто Whistling
Виж целия пост
# 2
Благодаря Simple Smile Питах по-скоро за домашна рецепта, слагат ли се всичкитези продукти или в домашната кухня се пропуска някой, като например ядките. Може ли да се нарече песто само зехтин, босилек и сол? Чесън не се ли слага?
Виж целия пост
# 3
Най-известното е Песто дженовезе, което произхожда от Лигурия.
Има разбира се и варианти на това песто, като кедровите ядки могат да се заменят с орехи или с тиквени семки.
В модерните варианти на пестото може да се замени босилека с рукула или магданоз.

При приготвянето на пестото е важно да се използват висококачествени изходни продукти.
Оригинално пестото се приготвя в хаванче и така се избягва загряването на продуктите, което се получава, ако се използва пасатор или друг електрически уред.

Пестото се използва като сос към паста.
Препоръчва се към по-къси видове (Pasta corta).

В Италия понякога се добавя 1 картоф при спагетите, когато се варят, за да може по спагетите да полепне скорбяла и така пестото после да “залепва” по-добре към пастата.

Ето и няколко рецепти, които са алтернатива на класическите песто дженовезе и песто россо:

Песто с тиквени семки

50 гр. обелени тиквени семки
1–2 малки глави лук
2–4 скилидки чесън
3–6 с.л. пармиджано или пекорино
1 с.л. балсамов оцет
0,1 л. студенопресован зехтин
1 връзка магданоз
морска сол и прясно смлян черен пипер.

Чесънът и лукът се почистват и се режат на едро.
Магданозът се измива и се подсушава, нарязва се на едро.
Всички продукти се разбиват с пасатор, овкусяват се със сол и черен пипер.

Количеството на това песто е достатъчно за 500гр. сварени спагети или 800гр. приготвени ньоки.

Пестото може да бъде съхранявано в хладилник.
Съхранява се в бурканче, като отгоре се налива слой зехтин, който да изолира пестото от въздуха и да предотврати окисляване.


Песто от маслини

150 гр. черни маслини
1–2 малки глави лук
2 скилидки чесън
2 с.л. пармиджано или пекорино
1 с.л. балсамов оцет
5–6 с.л. студенопресован зехтин
1–2 сухи люти чушки
1/2 връзка магданоз
1/2 връзка босилек
морска сол и прясно смлян черен пипер.

Маслините се почистват от костилката, чесънът и лука се почистват и режат на едро.
Босилека се почиства от стъблата, измива се и заедно с магданоза се реже на едро.

Всичко се обработва до песто с помощта на пасатор.
Подправя се на вкус със сол и черен пипер.


Песто от рукула и кашу

100 гр. рукула
3 скилидки чесън
30 гр. пармиджано
30 гр. кашу
200 мл. студенопресован зехтин
сол и прясно смлян черен пипер

Рукулата се извива, подсушава и се реже на парчета.
Добавя се почистеният чесън, ядките  и зехтина и се пасира.
Добавя се сиренето и се подправя на вкус със сол и черен пипер.

Пестото развива вкусът си, ако бъде оставено да почине 2-3 часа.
Препоръчително е да го приготвяте предварително.
Може да бъде съхранявано в бурканче, със слой зехтин отгоре за 3-7 дни в хладилник.

Виж целия пост
# 4
В Белгия продават вариации на песто с артишок, маслини, босилек и сушени домати. Ние взимаме последните две. Ползваме ги за спагети, пица или просто намазани върху филийка  Blush
Виж целия пост
# 5
Благодаря Simple Smile Питах по-скоро за домашна рецепта, слагат ли се всичкитези продукти или в домашната кухня се пропуска някой, като например ядките. Може ли да се нарече песто само зехтин, босилек и сол? Чесън не се ли слага?

Спокойно можеш да си въведеш и свой вариянт за пестото, не бой се, мадам барила няма да тръгне да те гони с точилката  Joy
Ядките се слагат за консистенция и за количество. Вкъщи песто можеш да правиш в блендер или домакински робот. Слагаш вътре олио, някакви зелени подправки пресни, като босилека, да. Подправяш на сол, може и пипер. Може и чесън. Ако потърсиш в интернет, намират се интересни вариянти.


Ето например песто с коприва!

1 ч нарязана коприва
2 или повече, скилидки чесън
2 сл млени ядки
1 гърбена сл стърган пармезан
1 сл лимонов сок
1\2 ч оливие
сол и чер пипер на вкус
Виж целия пост
# 6
Често си правим песто удома, мам гледа босилек в градината и винаги е пресен и ароматен.
Рецептата ми е следната:

1. Листа от босилек половин купа - от тези за кекс или салата
2. 5-6 супени лъжици зехтин
3. сирене грана падано или проволоне, може и пармезан, количество колкото 2 бучки мая
4. 5-6 ореха, кедрови ядки още не съм намерила да пробвам, става и с кашу
5. сол на вкус
6. 2-3 скилидки чесън

Пасирам всичко до почти еднородна смес, понякога добавям още малко зехтин, ако се случи да е по-гъст соса. Получава се невероятна вкусотия. Пробвала съм и да слагам малко накиснати в гореща вода сушени домати. Невероятен сос се получава.
Виж целия пост
# 7
Често си правим песто удома, мам гледа босилек в градината и винаги е пресен и ароматен.
Рецептата ми е следната:

1. Листа от босилек половин купа - от тези за кекс или салата
2. 5-6 супени лъжици зехтин
3. сирене грана падано или проволоне, може и пармезан, количество колкото 2 бучки мая
4. 5-6 ореха, кедрови ядки още не съм намерила да пробвам, става и с кашу
5. сол на вкус
6. 2-3 скилидки чесън

Пасирам всичко до почти еднородна смес, понякога добавям още малко зехтин, ако се случи да е по-гъст соса. Получава се невероятна вкусотия. Пробвала съм и да слагам малко накиснати в гореща вода сушени домати. Невероятен сос се получава.

Тази комбинация ми харесва много и се надявам да се хареса и на съпруга  newsm78
Виж целия пост
# 8
Аз лично правя нещо много просто: пасирам магданоз, зехтин, сол и доста чесън. Това ми е любимата добавка към италианската паста. Отгоре слагам прясно настърган пармезан Peace
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия