семена

  • 1 660
  • 15
извинявам се ако подобна тема вече съществува, но не открих такава.Въпросът ми е как се консумират сусамовото и лененото семе?Сурови? С някаква друга храна (мед, кисело мляко)Никога не съм ги консумирала в чист вид, а съм си купувала добавки, които ги съдържат.По колко да ям?
И друг въпрос- мога ли да давам от тях на детето си?
  bouquet
Виж целия пост
# 1
За да се усвоят максимално, трябва да са смлени с мелничка и сурови. Може да добавяш по 1-2 лъжички в киселото мляко, мюслите...
Смляното ленено семе е добре да се съхранява в хладилник, за да не се ограни.
Виж целия пост
# 2
Може да поръсваш и в салати.Сусаменото също държа в хладилника,а лененото го предпочитам на олио вместо семена.За теб ленено олио-1 с.л. на ден,за детето-1 ч.л.
Сусама може да го ядеш направо-за теб до 2 с.л.
Виж целия пост
# 3
Лененото семе е безсмислено да го ядеш в такъв вид, заради твърдата обвивка - нищо не се усвоява.
Виж целия пост
# 4
Лененото семе е безсмислено да го ядеш в такъв вид, заради твърдата обвивка - нищо не се усвоява.

нищо?А тя не се ли смила в стомаха?
Виж целия пост
# 5
Лененото и сусаменото семенце, ако не се смелят си минават през стомаха и си излизат целички без да се усвоят.Смели ги и ги добавяй към каквото се сетиш.
Ето ти една идея.Купи си сусамов тахан - най качествения е сирийския - бежовокафява пластмасова кутия.Смеси го 1/1 с мед.Става превъзходна халва.
Аз лично я консумирам директно с лъжицата в огромни количества - вместо шоколад.  chef
На децата мажа филий за закуска.Ленените семенца ги добавям по 1ч.л. дневно към каквото се сетя.
Виж целия пост
# 6
Лененото семе е безсмислено да го ядеш в такъв вид, заради твърдата обвивка - нищо не се усвоява.

нищо?А тя не се ли смила в стомаха?


Не се смила, нали това казвам. Има смисъл само мляно семе и понеже бързо гранясва, смилаш малко количество и държиш в хладилника в тъмен съд. Или, както са ти казали по-горе, купуваш  готово ленено олио.
Виж целия пост
# 7
Към сусамени семена може да се добави вода и да се разбие с пасатор.
Иначе и тахина е добре-има една рецепта със сварен нахут,чесън,лук,тахан,зехтин и лимон-всичко се прави на паста с пасатора.Но вкъщи само аз си го ям. Simple Smile
Виж целия пост
# 8
Към сусамени семена може да се добави вода и да се разбие с пасатор.
Иначе и тахина е добре-има една рецепта със сварен нахут,чесън,лук,тахан,зехтин и лимон-всичко се прави на паста с пасатора.Но вкъщи само аз си го ям. Simple Smile

хумус Peace, много се тачи в нас Sunglasses, аз не слагам лук Peace

аз слагам сусамов тахан към дресинга за зелена салата. става супер Peace (лимон зехтин, сусамов тахан, сол)
за съжаление няма мелничка и ме хващат лудите докато ги смачкам в хаванчето.... та ям тахан.
Виж целия пост
# 9
мерси за всички отговори  Hug
днес си купих мелничка, но не се получи нищо с нея- явно не е от най- добрите.После настана едно чукане докато ги сукам, но успях де WhistlingЗор голям, но счуках малко семена.Сега си ги смесих с мед, но ще се възползвам и от другите рецепти.
Иначе се навих и за ленено олио и тахан- смятам да станат част от храната ми
  bouquet
Виж целия пост
# 10
меленето става и с електрическа кафемелачка, но по по-малко семена да се слагат и да се сваля смляното по-често.  chef
Виж целия пост
# 11
Намерих един уред за покълване на семена:
http://biozona.eu/index.php?main_page=product_info&products_id=2
Виж целия пост
# 12

ако ще се покълва жито - само 12 часа - смята се че колкото повече израстват зелените листа,  енергията и веществата отиват за изграждане на листата (губи се от ефекта)
Виж целия пост
# 13
аз отскоро ги консумирам - слагам си ги в кисело мляко. Сега разбирам, че трябва да се мелят. Педиатърката още от преди около 2 месеца ми каза да давам на детето сусамови семена към яденето заради ниския хемоглобин, но не ми е казала да ги меля.
Като се замисля, че те не си остават цели - аз ги сдъвквам, може би ако се разтварят във вода или друга течност и се поглъщат по този начин, тогава ще се отделят  както са си влезли.
Виж целия пост
# 14
аз отскоро ги консумирам - слагам си ги в кисело мляко. Сега разбирам, че трябва да се мелят. Педиатърката още от преди около 2 месеца ми каза да давам на детето сусамови семена към яденето заради ниския хемоглобин, но не ми е казала да ги меля.


За лененото семе става въпрос, то трябва да се мели. Сусамовите семена не.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия