ХИПЕРИНСУЛИНЕМИЯ -да поговорим ! тема 2

  • 48 094
  • 588
# 510
Хей сладурки и на мен скоро ми предстои първата контрола на инсулина, но гледам, че пишете за 3 часа....и на 3 час ли е нужно да се вземе кръв или само до 2 е достатъчно и каква е разликата, на мен първия път ми взимаха само на 0, 60 и 120 минута.
Виж целия пост
# 511
Аз също сега разбирам за трети час,знам че на 0, 60 и 120 мин.се взима кръв,така ме е страх.







Виж целия пост
# 512
Аз съм се изследвала и двата пъти на:0,60,120 и 180,но не виждам смисъл да го правя повече,тъй като и двата пъти на 180 минута всичко беше в норма.
Глюкозата наистина е ужасно сладка,но аз си запушвам носа и се опитвам да я изпия възможно най-бързо.И на мен също след последното взимане на кръв ми става "треперливо',изпотявам се и тичам веднага за нещо за хапване.В момента,в който си отхапя от храната и всичко ми минава.Първия път си мислех,че това ми състояние е случайно,но на следващия вече бях сигурна,че организмът ми се тормози.Интересно ми беше,че до поседното взимане на кръв се чувствам перфектно и чак след това ми става зле.
Както и да е,не е толкова страшно.Готова съм на всичко за добри резултати.
Виж целия пост
# 513

Аз да си призная досега два пъти съм се обременявала и не искам трети път. Вторият път ми стана много зле още след изпиването на глюкозата и едно зверско гадене ме подгони до края.Само се молех да не повърна, че  трябваше наново да се обременявам .И след това цяла седмица се чувствах много зле .Ако има начин да не се обременявам повече -съгласна съм.
Иначе самите доктори признават , че инс резистентност е много нова болест и още се учат  на нас.Много от джипитата не са чували за такова чудо, а дори и ендокринолозите от кварталните поликлиники не са наясно с материята .Гинеколозите са също  в тая категория.Мойто гинко  има претенции , че е добра , ама все ми казва:"А бе то тая болест е малко измислена , не я мисли сега".Можем само да се радваме, че сме я намерили и я лекуваме.Преди 10 години нямаше да знаем какво става и вече щяхме да сме диабетици.Още сме на етап да лекуваме диабет , отколкото да се предпазваме  от него за жалост
Виж целия пост
# 514
Здравейте момичета. Утре влизам в болница за изследвания при Орбецова във ВМИ Пловдив. До сега само инсулина ми е малко завишен и AntiTPO малко завишени. От един месец съм на диета заради Инсулина и съм свалила 8кг. Дано нещо се е подобрило. Ще видим. След това ще пиша какво е станало. Стискайте ми палци.
Между другото в списание Поздрави пише малко за инсулиновата резистентност, ако искате може да прочетете. Може би няма да е нищо ново за вас, но е интересно. Тов от мен. До скоро Simple Smile
Виж целия пост
# 515
ninkata80 ти сега сигурноси в лабораторията вече, но да отговоря и аз. На мен ми прилоша още след като изпих глюкозата, която си е много сладка. Гадеше ми се и ми се виеше свят, а по късно, към 120 мин ме заболя и главата, но не беше чак толкова страшно при положение, че можех да се движа сама и да се прибера в къщи бутайки количка. За минутите- изследваха до 120-та мин. Приятелката ми, която е невролог, точно по този повод си отвори учебника по клинична лаборатория от университета и каза, че там пише да се изследва точно до 120-та мин, явно затова толкова и изследват на повечето места.
Цитат
sharli, tazi sa6tata Би ли обяснила как точно се установява резистентност?
когато нивата на инсулин са над допустимите референтни граници, при обременяване с глюкоза и трикрато изследване на инсулина. Нивата на глюкозата в първият стадий на болеста са в норма. Във вторият стадий нивата на глюкоза на гладно са все ощев норма, но след обременяване скача и после отново влиза в норма, тогава говорим за “нарушен глюкозен толеранс”.  В третия стадий, глюкозата на гладно е тройно над нормата и тук вече има или задълбочаваща се инсулинова резистентност или просто инсулинът еизчерпан от организма и производството му е невъзможно.http://www.doctorbg.com/page.php?id=7107 В горната статия е обяснено много добре.
Виж целия пост
# 516
Благодаря ви момичета за съветите  bouquet
Направих обременяването до 10.30 сутринта но още  ми е някакси шантаво,а и не ми се яде нищо.Наистина е ужасно сладко,веднага след като го изпих ми стана гадно но после се пооправих и вече накрая леко ми прималя.Взимаха ми на 0 60 и 120 мин.и тъй като съм с лоши вени ме боцкаха долу от ръцете и за всяко боцкане все от втория път се получаваше та общо шест пъти и сега все още леко ме наболяват.Утре ще са готови резулатите,надявам се да не са отчайващо зле.
Виж целия пост
# 517
Нинка,съжалявам за многократното бодене и при мен е така за жалост.Пожелавам ти добри резултати!
Виж целия пост
# 518
Sharli Благодаря за статията, но точно тя ме заведе преди година при доц. д-р Владимир Христов шеф на ендокринология Александровска. Включиха ме в Европейска програма за превенция на диабета, която не ми стана ясно с какво ме превентира.
Доцента дори не ми пусна инсулинови нива, а само обременяване.
д-р Александър Алексиев така и не намерих къде работи, но Доцента въобще не се сети кой е.
Мислех, че резистентноста се открива с някакви антитела, поне такива спомени имам от МБАЛ когато след обременяването ми казаха, че в зависимост от резултата може да пуснат и тест за антитела срещу инсулина което по ми звучи като резистентност. Някой да е чувал за такова изследване?

Ninka пожелавам ти резултати в златната среда   Hug
Виж целия пост
# 519
Здравейте на всички!
Моля предварително да ме извините за дългия пост.

х_diabet_mama, рових специално из нета да видя за нещата, които питаш.

Виж какво намерих:
Инсулинова резистентност означава:
    * Ограничена чувствителност на телесните клетки към инсулин;
    * Инсулинът не може да изпълнява функцията си върху клетката;
    * Инсулиновата резистентност изпреварва с години поставената вече диагноза захарен диабет;
източник  http://www.tchaikapharma.com/mambo/index.php?option=com_content& … sk=view&id=86

Как можем да измерим чувствителността към инсулина?
Чрез една от трите техники:
– Еугликемичен инсулинов кламп
– Минимален модел
– Определяне на плазменото ниво на инсулина на гладно (ИРИ)

„Златен стандарт“ за директното количествено измерване на инсулиновата резистентност е еугликемичният хиперинсулинемичен кламп. Тестът е оригинално разработен от Andres и съавтори (1966 г.)  и представлява венозно вливане на екзогенен инсулин чрез клампиране на неговата концентрация до достигане на желано константно плазмено ниво, по-високо от това на гладно. Количеството глюкоза, която трябва да бъде инфузирана с цел да предотвратим
спадането на кръвната глюкоза под базалното ниво и да поддържаме постоянна перфектна еугликемия, посочва инсулиновата чувствителност. Колкото по-малко общо количество инфузирана глюкоза за единица време е необходима за поддържане на еугликемични стойности, толкова по-слабо е периферното усвояване на глюкозата и съответно - толкова индивидът е по-инсулинрезистентен.

Минималният модел на Bergman и съавтори (1987 г.) представлява чести измервания на плазмените нива на глюкозата и инсулина по време на венозен глюкозо-толерансен тест и тяхното въвеждане за компютърно моделиране. След обработката на резултатите се получава стойност, наречена индекс на инсулинова чувствителност. По време на теста се определя и незабавното (острото) освобождаване на инсулин в плазмата в отговор на обременяването с глюкоза.

Измерването на плазменото ниво на ИРИ (имунно-реактивния инсулин) на гладно е най-удобният за клинично използване тест. Концентрация на плазмен инсулин по-висока от обичайната за поддържане на еугликемични стойности показва инсулинова резистентност. Нивата на плазмения инсулин на гладно представляват силен и независим от ИТМ и от обиколката талия/ханш предиктор за риск от диабет тип 2. Въпреки това, измерването на плазменото ниво на ИРИ не може да бъде използвано за рутинен клиничен скрининг (отсяване), защото методиката все още не е стандартизирана, както и няма добре определена граница между „нормално“ и „анормално“. /2001г./

Заб. Мисля, че сега през 2008 г. изследват точно ИРИ с обременяването с глюкоза.

източник http://www.protos.bg/diabet/dd/web_dd_br13/sindrom_i13.html
диаграмата: http://www.protos.bg/diabet/dd/web_dd_br13/sindrom_grp_i13.html

за метформина - http://www.woerwagpharma-bg.com/Statii/Metformin-Tankova/Metformin.htm

Синдроми на инсулинова резистентност
Известни са редица синдроми на екстремна инсулинова резистентност, съчетани с кожни промени (acanthosis nigricans): тип А – свързан с намален брой инсулинови рецептори; тип В – дължащ се на антитела към инсулиновите рецептори и тип С – обусловен от пострецепторен дефект. Има данни от редица проучвания, че метформин повлиява благоприятно инсулиновата резистентност и съпътстващите я промени при тези синдроми.


Заб. За антителата, които питаш е май само за единия вид? Поне аз не съм чувала за такова изследване. Дано се включат и други


за хрома - http://medicine-bg.net/index.php?option=com_content&task=vie … 189&Itemid=42

за канелата - http://www.bb-team.org/faq/664/ и http://www.dieti-otslabvane.com/%D0%9A%D0%B0%D0%BD%D0%B5%D0%BB%D0%B0

По-назад в темата беше коментирано и за измерване на c-peptide за определяне доколко функционира панкреаса за производство на собствен инсулин - http://www.cibalab.com/tests/c_peptid_doc.htm

Дано се включат и другите за този вид изследване.
Поздрави и успешна борба!
Виж целия пост
# 520
М-Дидко   bouquet Hug
Виж целия пост
# 521
М-Дидко  Hug и от мен, много, много интересни статии, повечето неща не ги знаех, а дали има доктор който е напълно наясно се чудя  newsm78.

Някои от вас имат ли и нарушен сън? Чудя се дали има връзка
Виж целия пост
# 522
 Цитат: *Има данни, че приемането на екстракт от канела заедно с повишено количество фруктоза може да възпрепятства развитието на инсулинова резистентност.*
Как повишено количество фруктоза бе  newsm78 не ми се връзват нещо нещата. Ако това наистина е вярно, просто ще е страхотно. Аз така внимавам с тази фруктоза, а то каква била работата.... Нали са разрешени само до 30 грама на ден?
А за канелата, ах канелата...... много я обичам. Познайте какво ще си хапвам от сега нататък всяка сутрин  Wink Дидко, хиляди благодарности за хубавите статии  Hug Hug Hug

Относно обременяването, досега съм правила три пъти такова. Първия път го преживях сравнително добре, втория по-зле, а третия се молих непрекъснато да не повърна преди 120-тата минута, че да не отиде по дяволите пиенето на тая гадна глюкоза  Sick И сега като си помисля, че трябва да се обременявам пак, направо ми призлява.
Анели, как сте с бебо? Пиши малко хубави новини, че да разведряваш обстановката  Hug
Дидко, при теб как вървят нещата?
Цеци, от 100 км. виждам, че все още не си отказала пиците  Hug С метформина как се справяш?
diabet_mama аз имам проблеми със съня, никога не ми е достатъчен  Embarassed
Виж целия пост
# 523
Dodichka  Joy с малки деца на кой ли му е достатъчен. Днес малката тръгна на ясла, и аз без да се усетя съм заспала и замалко да закъснея да я взема в 12, ама толкова дълбоко както не съм спала отпреди да забременея  ooooh! та сигурно няма общо с инсулина, макар, че той подържа стреса

За канелата точно така е, доцента в александровска същото ми каза, а и в аптеките ми предлагаха таблетки концентрат, май имаше и чайове. Но пък с фруктоза...

За зеления боб незнам как, но той в природата е единствения източник на инсулин. Това при условие, че не ви стига инсулин де. Затова се огладнява много бързо след него.
Виж целия пост
# 524
Аз пиех едни таблетки ДИАБЕКАН- това беше концентрирана канела и на мен ми подейства много добре , за има няма 20 дни кръвната захар ми падна от 6.3 на 5.3.

Доди, ти нещо се загуби напоследък пиле Hug как си?Аз съм добре горе долу, чета Ви редовно , но не пиша   .Стигнах до извода , че много четене и пишене тук ми вредят повече отколкото да помагат. newsm78
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия