Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Гастроезофагеален рефлукс

  • 180 188
  • 494
# 435
Здравейте. Моето момиче е на 7 г. След боледуване от ангина и прием на АБ Калцид, започна и нашия кпшмар. От октомври 2017г. започнахме с гадене сутрин с отварянето на очите. Така след 2 повръщания в разтояние на 2 седмици сутрин на гладно, февруари постъпихме в детската гастроентерология в София "проф. д-р Иван Митев". Всички изследвания ни бяха в норма, направиха ни гастроскопия, и взеха биопсия. Общо взето всичко е наред, с изключение на леко зачервяване на долния край на хранопровода ( лек рефлукс) " Хранопровод в дисталната трета с изразена хиперемия". Всичко друго е добре. Бяхме на лечение с ранитидин, след 1 месец 1/2 нексиум  ,след още 1 месец 20мг нексиум, сутрин 30мин. преди закуска .Промяна нямаше три месеца пихме нексиум, гаденето си остана. За 8 месеца е повръщала 4 пъти само сутрин. След писледната консултация при гастроентерология в която лежахме, ни казаха че за тях тя проблем няма и да направя консултация с невролог. За 8 месеца тя не е качила нито грам.. Теглото и варира от 21 400 до 22 000. Имаме газове, понякога я боли коремчето, ходенето по голяма нужа е редовно всеки ден, няма запек нито разтройство. Незнам, кокво да правя с това гадене, което ужасно я измъчва?
Виж целия пост
# 436
Забравих да спомена, че сме и на диета,: без пържено, мазно, без цитруси, без подправки, шоколад, боб, зеле, кисело, газирано. Яде много плодове, зеленчуци, готвя с малко сол и изпилзвам зехтин. Лекарствата ни ги спряха, но все още спазва диета. Промяна няма.
Виж целия пост
# 437
Здравейте проф. Бранков!
Най-накрая се реших да пиша и аз и да помоля за съвет. Лутането по лекари и въртенето в кръг просто вече е прекалено.
Дъщеря ми навърши 4г и имам съмнение, че честите ѝ кашлици и белодробни проблеми се дължат точно на ГЕР. Роди се малка в 39та седмица 2750г. Коликите продължиха до 6ти месец. Постоянно имаше и обриви, което налгаше чести срещи с доц. Георгиева (от Варна сме). Кърмена е до 9ти месец, болестите започнаха към годинката, до тогава не беше боледувала изобщо.
Проблемите започнаха на около 2 години, нощни кашлици. Не беше пристъпна, но си кашя в 1ч и в 4ч (сухо), месец, два, докато не направеше бронхиолит. На ясла не изкарваше повече от седмица и след престой в болница (януари 2017г) за неуточнена пневмония я спрях. Лято лято нямаше проблем, никакъв! Миналата година тръгна на градина, изкарва 3-4 дни, не повече. После започва с кашлянето...
Сега ще опиша как протича едно боледуване. Започва с хрема или болки в гърлото, задна хрема и на 3ти ден започва суха кашлица, която ако не се увладее с пулмикорт (обикновено) минава в бронхоспазъм. Кашлицата не е типична за астматиците, не прави задушаващи пристъпи. Лечение с аб не се налага.
Тази година пролетта се оплака, че ѝ се връща храната, повече от месец се борихме с това, спазваше диета, пи гастротус и се оправи. Но на градина строга диета няма как да се пази. Напоследък разболяването тръгва с болки в гърлото и кашлица, което ме навежда на мисълта, че може да се касае за ГЕР.
Преглеждана е многократно за проблемна 3та сливица и е изледвана за алергии, не са установени проблеми. Има увеличени сливици (каквото и да означава това)
На 2г доц. Георгиева видя рефлукс на ехограф, беше на 3 месечно лечение с мотилиум и нексиум. Спря кашлицата след 2 седмици, но не разбрах дали се повлия от лечението като цяло.... На 3г я консултира доц Пантелеева, тя не я гледа на ехограф, но след преглед изписа ранитидин и нексиум. Тази година я гледа др. Костадинов, той видя рефлукс на ехограф, но счете че с диета ще се увладеят нещата. Според лекарите рефлуксът е вторичен, а не е причинител на проблемите, въпреки, че няма секреции от 3тата сливица и УНГ твърдят, че няма проблем от там.
Искам да допълня и че винаги е спяла неспокойно, много се върти, освен кашлянето, често и преплаква на сън. Все още не може да каже дали сънува или я боли нещо (подозирам киселини).
Бих желала да попитам, ако решим да направим още един курс на лечение на ГЕР, как ще се справим с ходенето на детска градина и спазването на хранителен режим? Трябва ли след приложено лечение, ако проблемът е на основата на ГЕР симптомите и разболяванията рязко да намалеят? Според вас възможно ли е да става въпрос за ГЕР или е малко вероятно? (разбирам, че по интернет няма как да се добие ясна представа, но все пак..)
Всички съветват да изчакам да го израстяла.... е да ама детето е на 4г и е постоянно болно!
Предварително благодаря за отделеното време!
Виж целия пост
# 438
Здравейте,
както описвате симптомите, нещата вече са се смесили. Трудно е да се каже кое е първопричината - ГЕР или пролемите в носоглътката. Моят съвет е да изкарате един продължителен курс от 2 месеца с Мотилиум (3 х 1/3 таблетка 1/2 час преди ядене), Фамотидин (сутрин и вечер по 1/2 таблетка от 20 мг) и Гастротус, още фарингосепт за смучене и ксилофарм (шпрей за нос за деца - сутрин и вечер). Да не яде поне 1,5 часа преди лягане с по-малко течности.
В детската хирургия на "Пирогов" може да се направи гастроскопия и импеданс рН-метрия, за да се установи, каква е степента на рефлуксната болест. Търсете доц.Шивачев.
Виж целия пост
# 439
Много благодаря за бързият отговор.
Другата седмица сме отново на гастроентеролог (д-р Колева) за да назначи лечение.
Според вас на този етап налага ли се гастроскопия и импеданс рН-метрия? Не знам защо тук горепосочените лекари не считат за необходимо да ме насочат към такива изследвания....
Виж целия пост
# 440
Аз давам препоръки съобразно моя личен опит.
Виж целия пост
# 441
Здравейте отново!
Днес бяхме на консултрация. След преглед на ехограф, д-р Колева видя рефлукс, за нея слаб, макар това да не е начинът това да се прецени. Изписа лечение за 2 месеца - Нексиум 10мг сутрин и Квамател 10мг вечер, сироп Гастротус вечер след ядене, антихистамин.
Препоръча да се пусне изледвне за хранителна непоносимост, условна патогенна флора.
Според вас лечението адекватно ли е? Аз вижда, че вие сте препоръчал друго, но тъй като не разбирам питам...
Виж целия пост
# 442
Квамател и Нексиум са лекарства, които по различен механизъм намаляват стомашната киселинност. Напоследък Нексиум се избягва поради някои странични ефекти. Все пак всеки лекар си има свои наблюдения, от които се ръководи. Следвайте нейните предписания и ще видим ефекта.
Виж целия пост
# 443
Отново благодаря за отговора.
Предполагам и вие сте забелязал, че в днешно време всички сме наплашени от странични ефекти с всякакви лечения... (Кортикостероиди за астма, ваксини, антибиотици и т.н.)
Има ли нещо по конкретно за което да следя?
Виж целия пост
# 444
Не се тревожете. Страничните ефекти са в много малък процент, освен това те се проявяват при продължително приемане на лекарството. Все пак се питам защо са комбинирани тези 2 антиацидни компонента - възможно по презумпция. Но както казах - всеки има своите собствени наблюдения.
Виж целия пост
# 445
Отново много ви благодаря за отговорите и вниманието!
Бих желала да попитам последно нещо.
До колко е нормално за едно 3-4 годишно дете на има рефлукс, който се вижда на ехограф? Имам предвид това може ли да се дължи на незрялост на храносмилателната система, примерно както в при бебетата? Често ли се среща това при деца често боледуващи и посещаващи детско заведение по ваше наблюдение?
Възможно ли е от гореспоменатите лекарства да реагира с хрема и кашлица или да очаквам поредният вирус....?
Виж целия пост
# 446
Всички хора имат някаква ниска степен рефлукс. Находката на ехографа е относителна и субективна. Гледат се симптомите на рефлукса. Във вашия случай кашлицата и хремата биха били прояви на киселинното дразнене на носоглътката и белия дроб, като последствие от рефлукса, а не да са свързани с лекарствата. Просто предположение.
Виж целия пост
# 447
Здравейте проф. Бранков.
Много бих искала да ми дадете съвет относно проблема с моето дете. Много, ще съм ви благодарна.
"Моето момиче е на 7 г. След боледуване от ангина и прием на АБ Калцид, започна и нашия кпшмар. От октомври 2017г. започнахме с гадене сутрин с отварянето на очите. Така след 2 повръщания в разтояние на 2 седмици сутрин на гладно, февруари постъпихме в детската гастроентерология в София "проф. д-р Иван Митев". Всички изследвания ни бяха в норма, направиха ни гастроскопия, и взеха биопсия. Общо взето всичко е наред, с изключение на леко зачервяване на долния край на хранопровода ( лек рефлукс) " Хранопровод в дисталната трета с изразена хиперемия". Всичко друго е добре. Бяхме на лечение с ранитидин, след 1 месец 1/2 нексиум  ,след още 1 месец 20мг нексиум, сутрин 30мин. преди закуска .Промяна нямаше три месеца пихме нексиум, гаденето си остана. За 8 месеца е повръщала 4 пъти само сутрин. След писледната консултация при гастроентерология в която лежахме, ни казаха че за тях тя проблем няма и да направя консултация с невролог. За 8 месеца тя не е качила нито грам.. Теглото и варира от 21 400 до 22 000. Имаме газове, понякога я боли коремчето, ходенето по голяма нужа е редовно всеки ден, няма запек нито разтройство. Незнам, кокво да правя с това гадене, което ужасно я измъчва? На диета е,: без пържено, мазно, без цитруси, без подправки, шоколад, боб, зеле, кисело, газирано. Яде много плодове, зеленчуци, готвя с малко сол и изпилзвам зехтин. Лекарствата ни ги спряха, но все още спазва диета. Промяна няма."
Виж целия пост
# 448
Здравейте,
Вие правите лечението и диетата както трябва, в тези случаи наистина се търси консултация с невролог. Имайте пред вид, че и стресът влияе върху децата и те повръщат. Все пак добавете мотилиум - 3 пъти по 1/2 таблетка половин час преди храненето сутрин, на обед и вечер - в продължение на 20 дни. Понякога това е единственото решение. Пишете ми след това какъв е ефектът.
Виж целия пост
# 449
Благодаря, Ви много за бързият отговор. Ще пробваме и с мотилиум. Отново ще ви пиша да видим дали ще има резултат. Благодаря.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия