Домашен мед

  • 14 025
  • 47
# 15
и аз обожавам мед... даже сега като четох - не съм хапвала от няколко месеца, ама намерих буркана и си го разтапям вмомента ..
смятам го за мн полезен
и аз съм чувала, че засилва метаболизма, но за съжаление е много калоричен
Виж целия пост
# 16
Мама живее в чужбина, Испания. Казва, че там медът е доста по-различен.

тук един съсед ми дава мед.
медът е винаги непрозрачен, все едно има мляко вътре, а не е захаросан.

ако пчелите са пасли рапица, не го кусвам Naughty
много ми е неприятен.
той вече ми дава горски. той има вкус на българския мед.

един път го попитах дали ще ми даде от питата и ме изгледа така, сякаш му поисках пари.
обясни ми, че е скъпо и незнам си какво, трудно се правел мед с восъка вътре...абе не ми даде Crossing Arms
попитах за пчелно млечице и вече бяше така  Shocked, каза, че само пчелата-майка получавала пчелно млечице като храна.
абе не ме огря, ама ме питаоткъде знам толкова много  hahaha

сега имам един буркан манов мед, от Бг, но и той ми е странен на вкус.... newsm78
Виж целия пост
# 17
Вие как го ядете?
И друго-кой мед предпочитате -пресния или захаросания,за мен са еднакви и двата или бъркам?

Зависи - обикновено го гълтам. Но ако имам в повече - махам сухото накрая.   Peace
Пресен мед и захаросан мед ли? Гласувам и избирам истинският мед  Peace А той понякога е течен, понякога прозрачен, с времето обикновен се захарсова. Не ми пречи, има си начини да се премахне това, но трябва винаги да е в разрез с правилата да не се скапат безценните качества на меда при тази процедура  Peace
Виж целия пост
# 18
Блонди, а би ли казала какви са правилата? Защото понякога като го слагам на водна баня да се разстопи, имам чувството че му "заминават" ценните неща.......  Sad
Виж целия пост
# 19
Това,че само пчелата майка получава пч.млечице не е вярно.Има си начин да се извлече и дори знам пчелари.,които го събират и продават.С такова млечице се храни пилото,от което ще правят маточници.
Виж целия пост
# 20
Блонди, а би ли казала какви са правилата? Защото понякога като го слагам на водна баня да се разстопи, имам чувството че му "заминават" ценните неща.......  Sad
Не съм Блонди, но ако искаш да разтопиш захаросан мед, температурата на водата, в която го топиш не бива да е повече от 30 градуса, иначе наистина полезните съставки се разграждат.
За меда от борови връхчета - за какъв мед говорите бе душици, че моята майка вареше едно сладко от 100 борови шишарки, литър вода и 2 кг захар. Вярно на консистенция като мед, ама иначе си е шербет  Grinning
asyalein, твоят съсед вероятно прави биологично чист мед, в него трябва да останат частици от восъка и прашеца, за това не е прозрачен.
А пък за акациевия мед - май не съм виждала в България наистина чист акациев мед. Той е почти напълно прозрачен и съвсем леко белезникав на цвят. И и напоследък нещо се случва с нашия климат и акацията или въобще не цъфти, или цъфти по-късно, когато има и други цветя нацъфтели и няма как да е чист меда. Акациевият мед е също много полезем при лечение на болести на дихателните пътища.
Виж целия пост
# 21
За меда от борови връхчета - за какъв мед говорите бе душици, че моята майка вареше едно сладко от 100 борови шишарки, литър вода и 2 кг захар. Вярно на консистенция като мед, ама иначе си е шербет  Grinning

Така е, и аз все споря със свекърва ми и нейния боров мед, какъв мед е това  Laughing

Акациев прави един познат, но не знам чист ли е наистина или не, но знам, че е страхотен  Blush

Виж целия пост
# 22
Аз имам роднини пчелари. Винаги си вземам мед преди да го прецедят. Тогава в меда има малки парченца от восъка и е много вкусен. над меда също се образува коричка от ситен восък, голям разкош е Peace  Yum 
Виж целия пост
# 23
Виждам, че има доста разбиращи момичета, та да попитам и аз - как е най-добре да се съхраняват бурканите с мед? На обичайна стайна температура или в хладилник? Подариха ми няколко буркана мед от новата реколта, но забравих да попитам производителя как да ги съхранявам правилно, а те със сигурност ще ми стигнат поне за година  newsm78
Виж целия пост
# 24
Блонди, а би ли казала какви са правилата? Защото понякога като го слагам на водна баня да се разстопи, имам чувството че му "заминават" ценните неща.......  Sad
Не съм Блонди, но ако искаш да разтопиш захаросан мед, температурата на водата, в която го топиш не бива да е повече от 30 градуса, иначе наистина полезните съставки се разграждат.
.............
Е как да го разтопя на не повече от 30 градуса.............  newsm78
Виж целия пост
# 25
Мисля, че се съхраняват на стайна температура на проветриво място,но тъй като някои момичета са доста запознати,нека ме поправят ако греша.
Благодаря ви за споделените мнения,никога не късно да научи човек нещо ново и полезно  bouquet
Виж целия пост
# 26
Както и да се съхранява чистият домашен мед винаги се захаросва.
Виж целия пост
# 27
На обичайна стайна температура или в хладилник?

На сравнително хладно и тъмно. Не е нужен хладилник. Килер, мазе, шкаф...
Това за проветривото беше идейно  Laughing Не знам само как се проветрява меда през стъклените си буркани  Simple Smile

Илиева, аз не знам за градусите. Да е на водна баня, просто да не кипва водата и да се топи бавно.  Peace
Виж целия пост
# 28
Добре е да не превишава 40градуса,защото именно тази темп. е фатална за качествата на меда.
Виж целия пост
# 29
Блонди, благодаря!  Hug

Добре е да не превишава 40градуса,защото именно тази темп. е фатална за качествата на меда.
А как да ги изчисля тези 30 или 40 градуса, ей това питам............
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия