Патладжанена тема

  • 27 465
  • 114
# 15
Най обичам патладжанени сандвичи - на дълги филийки, изпържени. Отделно правя доматен сос и редя: патладжан, пушено-топено сирене, заливам със сос и пак патладжан- правя го триетажно. Сосът и патладжаните е хубаво да са топли, за да се разтопи сиренцето.
Виж целия пост
# 16
 PeaceЕдно записче и от мен. Обичам да приготвям и да ям патладжани под всякаква форма- пълнени, пържени, печени, панирани и т.н. Но най-любимите ми са : пълнени с много лук, зеленчуци и кайма chef
Виж целия пост
# 17
Патладжан в къщи обичам само аз! И донякъде и половинката.....

Ето и пастета, който направих скоро - тип кьополу по-скоро май...

Печен патладжан, чесън и лук на вкус, 1 малка майонеза, поне 1 пакетче крема сирене, сок на 1 лимон, може и печен червен пипер(може и без него) се слага в пасатора и за секунди е готова хомогенната каша. Добавя се само натрошени орехи и става супер! Когато сиренето не ми е достатъчно солено, слагам и малко обикновено сирене.

Виж целия пост
# 18
Чудесна тема ... обожавам патладжан! Тук е мястото да попитам как се пече цял патладжан на фурна - на колко градуса, за колко време и трябва ли да се надупчи? Също така дали ще горчи като е печен цял и не е отцеден?
Виж целия пост
# 19
пече се на 250*, не трябва да се дупчи, но пуска сок, така че трябва да има съд под него. Трябва да се обърне ако се наложи.  Ще горчи да, щом не е отцеден.

В микровълновата се пече също - надупква се и се поставя. След като се изпече пак се отцежда.

Виж целия пост
# 20
пече се на 250*, не трябва да се дупчи, но пуска сок, така че трябва да има съд под него. Трябва да се обърне ако се наложи.  Ще горчи да, щом не е отцеден.

В микровълновата се пече също - надупква се и се поставя. След като се изпече пак се отцежда.


pep-4o, а колко време горе-долу се пече?
Виж целия пост
# 21
....а колко време горе-долу се пече?

 В микровълновата: обелвам 1 кг. патладжани, режа ги надлъжно на 4 или 6 части според големината и ги задушавам в йенска тенджера за 20 мин. Те си пускат чернилката и горчилката.
 Във фурната: нареждам в тавата на дъното на печката патладжаните и ги пека на 300ºС. По време на печенето ги обръщам, за да се опекат от всичките страни. Не помня колко точно време отива, но мисля, че беше поне 40 мин. След беленето се оставят да си пуснат чернилката и горчилката.
Виж целия пост
# 22
Вела, мерси!  Hug
Предполагам, че по същия начин се пекат и чушки........
Виж целия пост
# 23
пекат се и чушки, да. Но като цяло месото им става доста меко и не ги обичаме такива.
Разликата между така печени - във фурна или мв-то и печени на скара, на барбекю, на жар или най-малко на плочата на котлона е голяма - първите са значително безвкусни.

Времето си го определяш сама - на няколко пъти отваряш и пробваш дали са омекнали, а на чушките - дали е запечена и отлепена вече кожицата. Като си припомниш, че за голям патладжан или чушка времето е повече отколкото за дребен такъв.
Виж целия пост
# 24

Предполагам, че по същия начин се пекат и чушки........

Във фурната да, но в микровълновата ги слагам на комбинирана програма грил с микровълни. Правила съм на микровълновата и празни чушки и пълнени чушки. Много вкусни стават, но ги поръсвам леко с олио и ги приготвям в йенската тава отгоре на скарата за микровълновата печка.
Виж целия пост
# 25
 Hug
Виж целия пост
# 26
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=193235.msg7380517#msg7380517
 Това вместо запис  Simple Smile
Обожавам патладжани  Crazy ще следя темата с интерес  Peace
Виж целия пост
# 27
Pep-4o , Вела , благодаря ви за подробната информация   bouquet Само още един въпрос ... дали може да се изпече цял патладжан върху грил тиган, тъй като котлонът ми е с открити реотани и няма как да го направя върху него?
Виж целия пост
# 28
Ако патладжана е слаб - да, сигурно ще стане. Но ако е голям - не, няма да успее да се изпече отвътре
Виж целия пост
# 29
Да се намеся и аз Wink
Аз пека само във фурна, надупчен и оставям цяла нощ да се отцежда.Излиза мноооого черна вода.Случвало се е и да го правя веднага, но разликата е голяма-много остър вкус.Пък без дупчене направо ми люти.Знам, че има и такива сортове, които не се отцеждат, но не знам кои са точно Rolling Eyes
Друг вариант за правене на пюре от патладжан-набождам патладжана на много места с вилица и го пържа в мазнина със захлупен капак, често обръщам-става бързо. Peace
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия