Нашите любими торти... глазури, покрития и фигурки за тях 45

  • 37 308
  • 297
# 180
Дими, според мен недей слага толкова много нишесте! ......

Това е за Корнишонка, нали? Wink

Момичета, (Аталанта и Тандури) ще потърся един линк от СCentral, беше на една дама, която предимно шоколадови бордове прави, много добре го беше обяснила, ако нещо не намеря линка, ще копирам от запазения си файл. Ей сега....А от този линк, който Аталанта публикува, за транферните ацетатни листове, дали не може върху обикновен ацетат да се нанесе със цветен прах някакъв десен, после/преди това да се намаже с какаово масло и като стегне, да се маже с разтопен шоколад...чудя се каква им е технологията...,а, и още нещо - защо все за високи Т се коментира, той шоколадът не се топи на чак толкова висока Т, докато започнеш да мажеш...съвсем се охлажда...

violetblue, сетих се за какво говориш, помня тези проектори и листата...Да, споделям, че моето фолио малко ме поизмъчи, защото беше доста упорито, в симсъл твърдичко...
Виж целия пост
# 181
Оф, толкова съм разсеяна днеска! ooooh! Извинявай, Дими, за Корнишонка беше, да! Simple Smile
За въпросните листове- на линковете дето пуснах на Аталанта за ацетата имаше показано какви са тези дето продават цветни, аз лично си мисля, че не може да няма начин да се направи и на ръка. Например както ти казваш златен прах или каквото там, ако има нещо течно и прозрачно, което да го задържи по ацетата докато се маже с шоколада...не знам може би желатин? newsm78 Как мислите?
Виж целия пост
# 182
Здравейте, момичета!
Пепи, още веднъж благодаря за бързата намеса за цветовете  bouquet Има ли начин, тези цветови комбинации да се качат на 1-ва страница. Много ще са полезни.
Корни, страшна си! Аз не бих се сетила, признавам си.
Момичета много красиви торти сте направили, но още не съм изчела всичко от темата - утре ще я свърша и тази работа....
ЧРД на НИЯ и от мен, с малко закъснение. Моята щерка е родена на същата дата. Ето и нейната торта-Калинка /Кинка-Минка Laughing/
 
 
Виж целия пост
# 183
Разтопеният шоколад е нещо много коварно - пресича се от влага, а за желатина е необходима...аз това за какаовот масло го прочетох в този линк , който Аталанта пусна - цитирам ги "...It's merely cocoa butter and powdered coloring embossed onto a clear acetate sheet. "

Ванче, утре ли пътуваш, ако да - лек път и много забавна и пълноценна почивка, само да не зарежеш компанията и да тръгнеш по кинкалерии, книжарници и сладкарски борси в търсене на "находка"...Виж, грапавите миди (цариците) стават за отливка:))))

.....хм, не мога повече да търся тази статия в СС, там нали имаше срив тази пролет, май е изчезнал, излиза като резултат, не се отваря - не съществувало...бля-бля...
статията е wrapping a cake in chocolate by ShirleyW:

Ето я:

Hi Everyone,

This is ShirleyW method for wrapping a cake in chocolate.

I buy Mylar, a clear plastic that comes in sheets from a plastic store but I think that art supply stores or maybe Home Depot carry it as well.

There are different thicknesses of Mylar; you don't want it too thick or it will try and pull away from the cake when you wrap, too thin and it will wobble and make the wrap look wavy when the chocolate has set. You just have to go by feel, trial and error till you find the one that is perfect.

I measure the circumference of the cake plus about 1/4" and the height that I want the wrap to be, usually a tiny bit taller than the iced cake; say about 4 1/2".

Lay the strip of Mylar flat on a table top or counter, spread the melted chocolate smoothly over the strip with an off set spatula; thickness is probably 1/8" or so. You don't want to be able to see the plastic through the chocolate but you don't want it too thick and globby either; again, trial and error.

Have the iced cake ready on a covered cake board.

Pick the strip up carefully at both ends with the tips of your fingers at the top edges. Get in as close as possible to the bottom of the cake where it touches the cake board; tilt the top of the strip back towards yourself just slightly. Let the bottom of the strip touch the cake board just next to the cake, move your hands in, bringing the strip top up so the plastic is standing straight and is touching the cake side.

Begin moving your hands in opposite directions as you go around the cake until the strip is completely wrapped around. Touch one end of the strip to the cake, you will have a tiny bit of overlap when you bring the other end around; touch it to the end of the other strip.

Put the cake in the fridge for about 10 minutes or until completely set.

Carefully take your fingernail or a sharp knife point and work loose the outside edge of the strip where they join together. The strip will almost release itself but you can help it along, just carefully peel it off from one end to the other.

I make chocolate curls and fill in the top but you could do just chocolate shavings or flowers if you want.

One tip I will give you is, when you attach the strip and begin moving your hands around the cake from the left and the right, get the bottom of the strip in first; then upright the strip and it will attach itself at the top.

People have a habit of going around after the wrap is on the cake and smoothing the outside of the strip with the palm of their hand. If you do that, it will cause the strip to wave and the set chocolate will be wavy and uneven.

After the strip is secured to the cake and before refrigerating, you can carefully run your finger along the top edge of the strip to wipe away any excess chocolate. Just don't push in or down on the strip.



You can temper, but for just a single wrap you don't have to. I use whatever type chocolate I have on hand, even chocolate chips, but I add a bit of vegetable oil to the chocolate. It gives the wrap a bit of shine and flexibility. For 1 lb. of chocolate I use about 1 Tablespoon vegetable oil, so adjust to the amount of chocolate you are using. You can use melted cocoa butter but it isn't always available locally and is more expensive than oil. Just melt the chocolate till smooth, don't overheat it, then stir in the oil.


don't let it set at all, I apply it to the cake as soon as I have smoothed the chocolate on the strip.


I suppose you could wrap without icing the cake but I think it would be kind of dry and tasteless. I ice in buttercream for a white chocolate wrap, and Sarah Bernhardt chocolate glaze for a semi sweet chocolate wrap.

The chocolate peels away from the plastic on it's own once it is cold and completely set. No need to grease the plastic.


Това си бях копирала аз преди "големия взрив"Simple Smile)) Нямам сили да превеждам сега, ако някой се интересува от превод - може по-натам....Лека нощ:)!

ПС - Porsha, да ти е живо и здраво детето и много щастливо - калинката е много ефектна и изпипана! Да, цветовите комбинации определено се търсят често:))
Виж целия пост
# 184
Браво Корниииииииииии..... ти си мой`та гордост. Само се чудя... newsm78, как така още не си заляла покривката със силикон. Така като я гледам..... бая възможности има с тия орнаменти по нея.....  Joy
Joy Joy Joy Оле Ванче ще ме умориш бе мила  hahaha, ми малко по дебелка да беше щях да я оправдая набързо покривката, ама много тънко туй чудо бре да му се не види  Joy. Аз едва преди малко ти видях пеперудата от мухотрепачката  Joy, полудяхме с тия торти бе душа, то вече във всяко нещо виждаме инструмент  hahaha. ма си е хитро няма спор, туй българина умно чадо било  Mr. Green
Тандури, верно сигурно си права не се сетих да мацна нишестето върху силикона  newsm78. Ама и аз  умишлено слагах повечко нишесте, защото тази моделираща маса ми беше останала от преди и е с минал срок на годност, а като мине срока на годност и става някак си по мека и залепва. Затова постъпих така ... да не рискувам да ми се прецака демонстрацията Mr. Green, че идеята беше по-скоро да покажа какъв релеф се получава.
А за филмчетата снимай определено има какво да покажеш  Flutter Аз също много по добре схващам от филмчета, снимките понякога не са достатъчни макар и да са стъпка по стъпка. За някой неща бива, ама за други  Sick
Porsha  разкошна калинка   bouquet И малко на патеричка, но да ти е жива и здрава дъщеричката.  Hug
Дими, за Ванчето незнам ама на мен ми пусна голяма муха с тия миди сега  Thinking, че в четвъртък и аз отлитам към морето. От сега усещам как ще търся подходящи миди за отливки  ooooh!
Виж целия пост
# 185
Виждам,че коментирате за ацетата -  на Кадемлия има, само че е на рула с различна ширина,което според мен е по-удобно,защото можеш да си отрежеш,каквато дължина ти е необходима..За съжаление не съм се интересувала от цената,защото аз успешно го замествам с обикновена пекарска хартия,когато се отнася да се направят бордове отстрани. Вярно,че е малко по-трудно и не става лъскаво,но все пак върши работа.От там също си купих от тези листове с отпечатъци.Общо взето си е като целофан,който мажеш директно само с разтопен шоколад и залепваш за тортата.След 2-3 минути във фризера се отлепва фолиото и готово.Шарките си остават върху шоколада.Не се маже  предварително с нищо друго. Ето на тази торта правих пробата на тези листи като в случая е с бял шоколад,заради нотите.И по случайност отстрани е борд от шоколад направен с готварска хартия.Тортата изобщо не е изпипана,но тя беше за домашна употреба и честно казано изобщо не съм се старала.
Виж целия пост
# 186
violetblue , аз точно такива взех - трансперанси е тук, но точно за тях ми казаха, че не се слагат в принтер, защото се топяли и ми дадоха и други.
 Дими, мила, аз за тортата питах с какво се маже - сега прочетох в статията, много полезн!  Благодаря ти за статията   bouquet

Porsha , много е сладка!
Виж целия пост
# 187
Аталанта, пуричките бяха върху замазка от бял ганаш. Може би и върху маслен крем би станало, а може би по-скоро (за да се спести малко ганаш) с такъв маслен крем с ганаш. Аз обаче исках да съм сигурна, че няма да падат и реших да заложа на връзката шоколад-шоколад...Без замазка изобщо се съмнявам, че ще стои добре най-малкото, ако застане изобщо шоколадовият борд.
Виж целия пост
# 188
Здравейте, момичета!
Вие явно почивка нямате Simple Smile ще чета, когато мога. Междувременно мярнах една прекрасна напукана торта на 1ва стр. (не че видях пукнатината, но прочетох, че я има) и се сетих за прекрасните съвети на Ванчето. Та тя беше споменала, че с много разтопена (или разредена? newsm78) Варна може да се замаже пукнатина в покритие от същия материал. За всички ни ще е от полза, ако подобни съвети се включат в първия пост!

И сега пак съм с молба към вас, щото по-креативни от вас досега не познавам  Heart Eyes Трябва да направя торта във форма на гума за оффроуд, демек доста грапава, ето нещо подобно. Приемам съвети всякакви с помощта на какво може да се оформи профила, какво покритие да използвам. Ванче, специално на твоята помощ много разчитам! Дали ще е по-добре да щамповам дебелото покритие, или да изрязвам тортата, и после да обличам? Звучи мисия невъзможна. Предизвикателството е голямо, такъв ще е и размера на тортата  Laughing Мъжа ми страшно сържи да почерпи приятели от оффроуда, и вече я сънува тая торта.
И май ще трябва да си поръчам от Торнадо в Пловдив сребриста  и черна боя. Дали гумата би стояла добре от черен шоколад? И дали няма да ми струва майка си и баща си...  newsm78
Виж целия пост
# 189
 
Димитрина, първо благодаря за пожеланията за почивката. Пътувам много късно довечера - веднага след като ви пожелая лека нощ.  Това с мидите го знаем и сме го правили..... Относно забегването.... ами още на отиване ще спирам във Варна да търся онази борса, и като казах на мъжа ми за какво става въпрос и реакцита беше: Айдееее.... сега ще натъпчем хладилника с шоколад и материали, и мастиката ми остана на топло. hahaha
Ей, хора защо този ацетат трябва да е точно ацетат? Я погледнете ТУК.  Дими, ти си правила такива пурички, кажи коя папка е най-близо до истината и готово.
А относно шоколадови бордове - ето ви нещо елементарно. Това ще са страниците на двата шаха. Щеше да е много по-лесно да ги лепна още мекички, но няма начин. Тортите са във фризера, всичко останало е наредено по секцията,покрито със салфетки да съхне. ЕТО ТУК и напред. Разточвам си ги на най-обикновенна пекарска хартия, оформям си ги по размер. Изрязвам хартията максимално близо до формата и заедно с нея - директно лепя още меки. Минус - ако тортата не е перфектно загладена, стават бубуни. Плюс - бързо, лесно, удобно, ефектно.
Облаче, точно щях да си пускам написаното.
Гуми значи.... newsm78 - 3 години ги продавах....... Joy...Така:
Първо: Гумата легнала ли ще стои или права?
Второ: Колко ще е голяма
Трето: 100% ли ще я покриваш с шоколад - на мен мисе струва най-удачно, защото можеш да замазваш и прикриваш сцепено ако се наложи. За готова маса..... нямам никакъв тренинг и незнам.
Хрумват ми някои неща, но първо да чуя тия отговори.
Виж целия пост
# 190
2в1 - това изобщо не е честно. Допреди малко те "хоках" в другата тема. Обясняваше ми нещо за семеен живот ... нямала идеи... дрън-дрън..... И сега изведнъж - бааааааааам - егати тортата! Защо не си ни я показала тук? Възмутена съм.  #2gunfire  Joy
Облак - Мисля си за бордовете. Преработих малко снимката. Това което пиша, е при условие че ще правиш тортата легнала:

 Според мен, ще ти е много по-трудно да правиш тортата релефна, и после да я покриваш с каквото и да било. Докато оформиш всички грайфери.... ще позасъхне покритието. А и това странично положение.... да подпъхваш по дупките надупена и изкривена..... трудничко ми се види..... Смятам че ще е най-лесно да покриваш на части.
Аз, бих направила така:
Най-горния блат можеш да изрежеш като геврек. В дупката, направи от блат или някаква смес джантата и покрий със сивото покритие.
Отгоре, бих постлала хартия, изрязана в кръг с диаметъра на джантата. Тя ще предпази от смачкване при следващата стъпка.
Разточи кръг с големина до началото на протектора на гумата. Тоест, ДО червената дъгообразна линия. Пример: ТУК Повечето гуми, там имат надписи и са на тънки линийки /като грамофонните плочи/, така че не е задължително там да има грайфер. Оформи си тази част  и изрежи излишното в средата - чак до джантата. По този начин правиш покритие с формата на геврек, но го правиш на място, а не пренасяш изрязаното като геврек покритие. Хартията ще попречи да се смачка и залепне вече готовата джанта.
Най-накрая бих покрила грайферната част. С дълга лента или по-скоро с две или три снадени ленти. Разточи покритието върху олио, изрежи лентите и директно с хартията пренеси и залепи. Те си остават мазни което ще ти е от полза. Тук тестото би трябвало да е по-дебело. Измисли си шарката на гумата  и ако можеш, си направи няколко шаблончета от пекарска хартия за да не залепват. Налагаш грайферче и притискаш отвсякъде на формичката с нещо остро за да стане релеф. Другия вариант е да си нарисуваш шарките директно с клечка и да ги орелефяваш на място. Ако покриваш на части, прави и релефа на части. Снадките със шоколад не са проблем, би трябвало да си се убедила вече.
Незнам доколко обясних замисъла си, но ако не е станало ясно, бий тревога веднага да извадя тестото ми за експерименти и да ти спретна набързо една стъпка по стъпка в умален вариант.
Това ще бъде доста трудоемка задача, да знаеш, но ще се справиш. Направо ти завидях!!!!!!
Виж целия пост
# 191
Незнам доколко обясних замисъла си, но ако не е станало ясно, бий тревога веднага да извадя тестото ми за експерименти и да ти спретна набързо една стъпка по стъпка в умален вариант.
Ванче, откъде толкова ентусиазъм бе, мила! Или както ми каза свекърва ми при първата ни среща: "ма ти си луда ма" (тук се шегувам, ей!)
Това със шаблончетата от пекарска хартия и грайфера никак не го разбрах. Ако наистина имаш време и желание, ще се радвам да го покажеш!
Тортата ще е легнала и огромна - колкото успея. Отгоре ще е гладко - там ще е надписа.
Страшно съм ти благодарна и за това, което си направила досега, не се чувствай задължена и да илюстрираш!
И като дойдеш във Варна, да се обадиш! Ще ти пусна телефон на лични Simple Smile но торта няма да има Grinning
Виж целия пост
# 192
Облаче, защо не опиташ да вземеш някоя вехта гума, да вземеш само грайферната част и да направиш отпечатъци на шоколада?
Виж целия пост
# 193
Ето последната торта, нещо обърках тавичката и църквата ми дойде голяма, ама карай и така ще се изяде. Направих и мини-тортички, голяма играчка бяха ама си струваше.


Включвам се само заради този сайт http://www.pastrychef.com/All-Tools_c_32.html Не ви ли се струва, че цените са доста надвишени от колкото в други сайтове.  newsm78

Оле как ме дразниш с този сайт страхотни неща има, ако имах възможност бих изкупила повече от половината неща. Sad
Виж целия пост
# 194
Облаче, защо не опиташ да вземеш някоя вехта гума, да вземеш само грайферната част и да направиш отпечатъци на шоколада?
Защото ще станат вдлъбнати. А и защото ще се огромни
Облак, почвам  я гумата. И без това не ме свърта на едно място. Това за лудостта го чувам по 20 пъти на ден, така че ми е ясно.... свикнала съм вече  Wink

Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия