време е за зимнина

  • 77 817
  • 204
# 90
[Добре, а киселите краставички с какво да ги пресека като станат ? Мислех си с аспирин... Thinking или може би с натриев бензоат? Той по-безвреден ли е за деца?
Уф,натриевият бензоат съм го намразила още от дете.Нашите правеха един гроздов сок с тая гадост....Винаги ми ставаше нещо на гърлото...Все едно,че съм пила стипца(стягше ме нещо)  ooooh! и ми изсъхваше гърлото,имаше някакъв странен вкус за мен....Много неприятно усещане....Затова някой като каже натриев бензоат и ми се връщат всичките усещания  Sick Sick Sick
Виж целия пост
# 91
Моята зимнина се изчерпва с правенето на пипер- за готвене първо го попарвам и нареждам в торбички, печен за бюрек и миш-маш и си нарязвам на ситно за супи, кебап и гювеч на кутии за сладолед.
Виж целия пост
# 92
  bouquet,danidji!
Вече веднъж направих салата като си мислих,че боба ще се досвари в бурканите Grinning.Отиде в кофата.....
Joy
Виж целия пост
# 93
Мили дами, можете ли да ми кажете 64кг суров пипер, след като се изпече в колко компотени буркана ще го събера?
Виж целия пост
# 94
acy, според мен в 32-36 буркана за компот.Все пак зависи дали е месест, или по-воден.
Виж целия пост
# 95
Добре, а киселите краставички с какво да ги пресека като станат ? Мислех си с аспирин... Thinking или може би с натриев бензоат? Той по-безвреден ли е за деца?

Не мога да ти дам съвет, аз по принцип не прави туршии, които изискват такава съставка. Краставички правя само мариновани, ти за солени говориш, нали?
Започнах и всякакви други неща да правя само мариновани, туршиите заливам с гореща марината и така.  Peace
Виж целия пост
# 96
Зависи дали пипера е белен или го затваряш с люспите докато е още горещ. Ако е по вторият начин, към 60 буркана ги брой.
Виж целия пост
# 97
За любителите на лютичкото: Ароматни рязани чушлета

Аз като начинащ в зимнината, да питам с какви чушки правиш рецептата? С нормални или с люти?

И за още нещо се сетих - как точно става попарването на зеленчуци?
Виж целия пост
# 98
Хора, помагайте за попарването и за чушките, че ми се прави зимнина тази събота и неделя - хем ще е и по-хладно, хем турците до нас продават разните му там чушки, патладжани и т.н. много евтино   chef
Виж целия пост
# 99
Здравейте момичета,
може да е обсъждано някъде, но не можах да го открия Embarassed

Ако някой прави зимнина във фризера нека сподели как.

Става въпрос за чушки, патладжани, моркови, тиквички. Попарват ли се или се замразяват сурови  newsm78
А дали може да се съхранят по някакъв начин във фризера ябълки, круши, сини сливи, праскови или други плодове newsm78

Питам защото декември-януари ми предстои захранване и много ми се искаше да е с домашни пюрета. Обаче много голяма част от плодовете и зеленчуците няма да им е сезон и просто не ми идва на акъла как за ги запазя до тогава.
Виж целия пост
# 100
Здравейте момичета,
може да е обсъждано някъде, но не можах да го открия Embarassed

Ако някой прави зимнина във фризера нека сподели как.

Става въпрос за чушки, патладжани, моркови, тиквички. Попарват ли се или се замразяват сурови  newsm78
А дали може да се съхранят по някакъв начин във фризера ябълки, круши, сини сливи, праскови или други плодове newsm78

Питам защото декември-януари ми предстои захранване и много ми се искаше да е с домашни пюрета. Обаче много голяма част от плодовете и зеленчуците няма да им е сезон и просто не ми идва на акъла как за ги запазя до тогава.
       Тиквичките, морковите, чушките/добре измити и подсушени/ ги нарязваш на кубчета и сурови в пликове
       Печени чушки-обелени и в плик.
       Можеш да си нарежеш на кубчета и тиква/жълта/ и пак сурова в пликове.
       За плодовете аз лично слагам боровинки/измити, да не са мокри/ направо в плик.
       Няма пречка да си сложиш и сини сливи/без костилки/.
        За другите плодове не съм слагала и не мога да ти бъда полезна.
Виж целия пост
# 101
Аз ги замразявам сурови.
Морковите можеш да настържеш,от плодовете си направи пюрета сега докато ги има  и  ги стерилизирай.
Виж целия пост
# 102
eli-di , софи  Hug
Знаех, че има начин, просто се чудех какъв Wink
софи да стерилизирам, имаш в предвид да ги затворя в бурканчета и да заваря ли newsm78

Виж целия пост
# 103
да това имах предвид но съм позабравила как точно се правеше трябва да се поразровя в тефтера
Виж целия пост
# 104
Да напиша моята любима рецепта за люти чушлета за които не е нужна стерилизация.

Люти чушлета с краставички

продукти:

1.5 кг. люти чушлета
1.5 сладки шуклета
3 кг. краставички ( курнишони)
1 уиски чаша захар
3 усики чаши олио
1.5 ч. оцет
сол на вкус
връзка магданоз
връзка копър
12 аспирина ( на 1 кг продушти се падат 2 аспирини)

Приготовление:

1. Чушлетата се изпичат. Може и в тава във фурната. Не се белят. Не е нужно да са много изпечени а леко да мине огън през тях само.
2. След изпичането се режат на колелца ( не много тънки). Опашките се изхвърлят.
Кратавичките също на колелца, но по- тънки ( дебелина на кибритена клечка).
3. Аспирина се разтваря в оцета и след това се смесват всички продукти в купа. Изсипват се в/у краставичките и чушките. прибавя се абсолютно всичко.
4. Оставя се 2-3 часа да престои. Ще пусне вода- така трябва.
5. С лъжица се пълни смета в бурканчета, като се натъпква добре и да изплува течност най-отгоре.
6. Най-накрая се сипва по малко олио в/у всеки буркан и се затваря.

Това е.
Консумира се след няколко седмици. Има вкус на кисели краставички, но люти. Страхотна рецепта.
От тази доза напълних 18-20 булканчета от малките ( от лютеница и майонеза).

Забележка:
Ако случайно сока свърши можете да си направите малко в една чаша - захар, сол, оцет, олио и да сложите 2 спирина вътре и да залеете където има нужда.

Ако не ви е достатъчно солено или кисело можете да сложите още на вкус. Аз например блъскам яко оцет.

 
Редактирам се няколко дни по-късно.
Онзи ден правих същата рецепта, но този мпът сложих и чесън. Нарязах го на едро. Стана перфектно. За 1 седмица сме изяли 5 бурканчета. май няма да дочакаме зимата.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия