Много добре е замислен редът на въвеждане. Всички тези продукти има с какво да обогатят менюто на дете под 1 год. откъм важни витамини, желязо, фибри, ценни протеини – не само да го разнообразят.
1. Млечни продукти и риба - достатъчно е да има по-голяма пауза между двата вида храна, поне седмица-две. Все пак са доста специфични като белтъчен състав и като алергенен потенциал.
2. Риба около 10 м. е чудесен избор, щом няма алергична обремененост. За рибата се счита, че по-късното въвеждане не предпазва от отключване на алергия, за разлика от повечето хранителни реакции в най-ранна детска възраст.
3. Йогуртите могат да се предлагат за самостоятелна закуска (сутрин или следобед) – въпреки че повечето имат оризови добавки, все пак не са достатъчно калорични предвид възрастта, за да заместят пълноценно хранене с плодова каша. В случая може да се добавят бисквити например. Другият „по-лек” вариант е йогурт плюс дохранване с плодове. Като десерт след основното хранене – може, ако детето има нужда и желание.
4. Фасулът съвсем не е толкова тежък за стомахчето - в сравнение с другите бобови. Дори е по-лек вариант от лещата например. В доста схеми на захранване се въвежда сравнително рано, около 6-8 м., така че 11 м. е чудесна възраст.
Зелето (бяло главесто) е напълно сравнимо по смилаемост с другите видове от това семейство (карфиол, броколи, китайско зеле и т.н.). Карфиол и броколи се предпочитат по-рано, тъй като съдържат малко повече разтворими фибри спрямо неразтворимите. Това е малката разлика. Голямата разлика обаче са местните кулинарни традиции – в България класическото бяло зеле е по-масово консумирано за разлика от другите видове и обратно за други райони.
Факт е, че в повечето схеми на захранване не се прави разлика между видовете зеле! Освен това, карфиолът често се препоръчва поне от 10-12 м. нататък, броколи малко преди това или 8-10 м. В една от предишните теми бях дала сравнение между съдържанието на фибри, витамини и минерали за различните видове зеле – няма съществена разлика. Тук има много теми против зелето на възраст 10-11 м., но не виждам разумен аргумент, ако се отчете прецизно хранителната стойност на различните видове и най-вече препоръките на различните схеми на захранване. Лещата е далеч по-тежка за стомахчето от зеле в комбинация с по-леки зеленчуци например.
5. Изварата се редува със сиренето, въпреки че съдържа доста по-малко калций и мазнини. Става въпрос за обикновена извара. Ако изварата е от готово вносно бурканче - може по друго време на деня, независимо от сиренето (мое мнение). Причината е, че т.нар. извара от готовите бурканчета е съпоставима като съдържание на млечни протеини, мазнини и прочие с йогуртите и подобни млечни съставки. Тя е по-близка по състав до киселото мляко без жива закваска, отколкото до сиренето и класическата извара в магазините. След 1 год. не е нужно да се спазва стриктно редуване на млечните продукти.