Въпрос за закваска. Спешно!

  • 4 239
  • 36
# 30
Аз наистина още не съм изчела всичко от теорията, дадено в темата. Ще чета довечера. Бързах да спася остатъците. Laughing

Може би даже прекалено избързах , защото вече изхвърлих половината, другото го разредих с топла вода, завих го и хайде на слънчевия балкон.  Има малки шуплички вече. Grinning В рецептата горе иначе си пишеше, че се добавя вода.Не пишеше, че се изхвърля част от старото..

Изтормозих фамилията тези дни. Казах им, че ще ядем хляб, чак като го направя със закваската Grinning, тя каква стана ..9 дена 8 часа Crazy  Днес ще купя мая, да замеся нещо все пак и още една закваска смятам да заложа, ако нещо се проваля с тази още веднъж..Обаче някаква по- проста рецепта ще търся..

Симиди. Heart Eyes Бях я забравила тази дума. Размечтах се. Нахутено брашно и аз не съм пробвала.

П.П. Имах едни съмнения за кой блог става дума и погледнах сега. Laughing Да, този ми е вече във фаворитите. Вчера ми го даде една друга мацка от форума. Heart Eyes  bouquet
Виж целия пост
# 31
 Хора, успях да спася закваската Grinning  bouquet
Сега изглежда като на снимкатао от блога по- горе:

http://www.blizodobebeto.com/wp-content/uploads/starter.jpg

ясно, че ще използвам една част, а друагата ще замразя..Вие как замразявате? Така, както е течно го наливате в чашки или добавяте брашно и оформяте на малки парчета примерно. newsm78

Между другото четох и за друг начин на съхраняване на закваска, в който закваската се пече, изсушава и смила, но става дума за закваска от спелта.
Виж целия пост
# 32
Спиролина, тя спелтата си е вид пшеница, така че спокойно можеш да използваш само бяло пшеничено брашно.
Ако искаш да си правиш редовно хляб, най-добре е да си сложиш готовата закваска в хладилника и да си я храниш. Така издържа с месеци. Peace
Виж целия пост
# 33
Спиро, супер! Замеси ли вече хляба? Аз не съм чувала за замразяване на закваска, по-добре я изсуши май.
Като месиш, добре е в началото да смесиш около 1 чаша квас с водата, която ще слагаш в хляба, да прибавиш брашно до получаване на гъсто тесто, което обаче може все още да се бърка с лъжица (дървена), макар и трудно. Това го бъркай хубаво с дървената лъжица, бъркането замества част от месенето, което предстои. На полученото по този начин меко полутечно тесто му казват poolish, не знам на бг как. После този poolish трябва да постои на стайна температура около час да шупне и едва тогава се добавя останалото брашно и солта и се меси тестото с окончателната си гъстота. На мен поне така ми се получават най-добри резултати, иначе може и да има някой друг добър начин, аз си казвам моя. Добавянето на солта накрая помага да втаса по-добре тестото тъй като солта не се погажда добре с дрождите и прави глутена в тестото по-жилав. След това вече аз оставям да втасва докато се удвои на обем, а после оформям хляба и оставям за последно втасване. Най добре ми се получава във форма за хляб - тоест съдът да има стени, за да не се разлива настрани тестото. Успех!
Виж целия пост
# 34
Спиро, супер! Замеси ли вече хляба? Аз не съм чувала за замразяване на закваска, по-добре я изсуши май.
Като месиш, добре е в началото да смесиш около 1 чаша квас с водата, която ще слагаш в хляба, да прибавиш брашно до получаване на гъсто тесто, което обаче може все още да се бърка с лъжица (дървена), макар и трудно. Това го бъркай хубаво с дървената лъжица, бъркането замества част от месенето, което предстои. На полученото по този начин меко полутечно тесто му казват poolish, не знам на бг как. После този poolish трябва да постои на стайна температура около час да шупне и едва тогава се добавя останалото брашно и солта и се меси тестото с окончателната си гъстота. На мен поне така ми се получават най-добри резултати, иначе може и да има някой друг добър начин, аз си казвам моя. Добавянето на солта накрая помага да втаса по-добре тестото тъй като солта не се погажда добре с дрождите и прави глутена в тестото по-жилав. След това вече аз оставям да втасва докато се удвои на обем, а после оформям хляба и оставям за последно втасване. Най добре ми се получава във форма за хляб - тоест съдът да има стени, за да не се разлива настрани тестото. Успех!



Да се оплача. Закваската я уредих аз, но от тестото сътворих нещо, което спокойно може да се използва за оръжие. Laughing Joy

Много късно прочетох тези обяснения. Нищо, утре нов опит. След като замесих тестото, тестото въобще не се увеличи повече..Или ми  е превтасала закваската или е била "заспала".

Надеждата умирала последна. Grinning

П.П. аз все пак го разчупих това чудо и въпреки , че на нищо не мяза hahaha, ухае прекрасно. Даже си го ям. Grinning

Виж целия пост
# 35
А, трябва да се увеличи бе! Но не знам дали някъде си прочела - това тесто втасва много по-бавно от замесеното с обикновена мая. Аз го замесвам около обяд и после излизам с децата на разходка, връщаме се  след 3-4 часа, тогава го премесвам да излезе въздуха, слагам го във форма вече оформено като хляб и след около час и половина пека.
Отначало слагах в студена фурна и я включвах да се топли, но това не беше най-добрият вариант - по-добре става направо на 220 градуса половин час, така повече бухва. Времето зависи от големината на хляба, де. Не се отказвай, баба ми казваше че първото се хвърляло в реката. Ще му намериш цаката.
Виж целия пост
# 36
вчера направих франзелите.

вкусни станаха, но май още малко трябваше да втасат.
давам рецептата, доволна съм от резултата, а и стават лесно.
общо излизат 9 бр., аз направих половин доза...

Франзели

закваска
100 гр. пшенично брашно тип 550
120 мл. вода
3 гр. сол
10 гр. закваска от предното печене (аз нямах и правих без нея)

разбърква се и се оставя 16 ч. при 25 - 30 С (при мен 24 ч. при 21 С)

тесто
860гр. пш. брашно тип 550
50гр. ръжено брашно тип 1150 (пълнозърнесто)
200 гр. закваска
8 гр. прясна мая
20 гр. сол
20 gr. Backmalz
642 мл. вода

замесва се меко тесто. оставя се да втаса за 30 мин.
след 30 мин. тестото се прегъва няколко пъти - да му излезе въздуха  Laughing
оставя се отново 30 мин. да втасва.

тестото се разделя на 8 - 9 парчета.
всяко парче се оформя на плосък правоъгълник и се завива на наденичка, после внимателно с въртеливо движение се разточва до необходимата дължина (колкото е дълга тавата  Laughing)

слагат се в тавата и се покриват с кърпа, оставят се 40 мин да втасат. (моите втасваха само 20 мин... другият път ще ги оставя още да втасват)

преди да се пъхнат във фурната се срязват леко с остър нож.
наръсват се леко с вода и се слагат в добре загрята фурна.
печат се 10 мин. при 230 С и после още 10 мин при 200 С.

   

имат невероятен аромат и вкус.
изядахме цели 2 за вечеря  Laughing
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия