Карфиол и броколи за предпазване от рак

  • 31 704
  • 106
# 60
...затова може да се започне само с обелените им стъбла...
Права Сте, Мадам Бондюел. С първата ми дъщеря започнах броколите на 7мес, смлени на пюре или добавени към нещо друго, но това го избирах аз а не тя. Когато започна съзнателно да избира винаги предпочиташе стъблата им, може би не заради вкуса а заради твърдостта им, всъщност те наистина са доста приятни за ядене.
Имам едно питане, ако не ставам вече нахална, разбира се?! След като се подлагат на термична обработка броколите не се ли губи вит. С в тях?
...а кажете сега кой крив кой прав...
Жеже, тоз избор го остави на бебо като започне да избира.
Виж целия пост
# 61
...След като се подлагат на термична обработка броколите не се ли губи вит. С в тях?

Да, губи се донякъде. Витамин С е чувствителен на термична обработка, но ако огънят е умерен, ще се запазят по-големи количества.
Виж целия пост
# 62
Много благодаря 3а отговорите, след месец сте пробвам да дам малко смлени броколи на малките.

Как се справям ли? Ами когато ми се усмихват, те ме мотивират невероятно много (умна тактика  Laughing), а3 и сега им посвеставам целия си ден (нямам пряка помост от никого, мъжа ми рядко е у дома). И така... Ние сме една троица със собствен ритъм. Мама, Жожи и Тери...
Виж целия пост
# 63
  bouquetПривет в полезната тема  bouquet

Витамин С се губи при топлинна обработка,но важния за зрението и преобладаващ в тези зеленчуци витА и E/тук обаче включвам и морковите/-напротив,става по-концентриран и по-лесно усвояем при топлинната обработка.

Аз обаче имам следния "кулинарен"проблем и може би въпроса ми не е точно за тук,но да попитам-винаги когато приготвям броколи потъмняват/стават некрасиво тъмно зелени/Не че това вия е на вкуса и апетита ни Laughingобаче ми прави че когато си поръчам в заведение,дори задушени,сготвени и т.н. изглеждат свежо  и красиво зелени.Как се постига тоя ефект? ThinkingОпитах и с бланширане и без и пак ми потъмнявт Crossing Arms
Виж целия пост
# 64
броколите според мен потъмняват като се варят прекалено дълго
Виж целия пост
# 65
 PeaceАми един от начините по които ги пригготвям е със сирене и сос бешемел,та докато той се поизпари и сгъсти няма начин да е по-малко Rolling Eyes
Виж целия пост
# 66
приготвяй ги отделно  Peace
Виж целия пост
# 67

Аз ги приготвям в тенжерата под налягане и са си собре
Виж целия пост
# 68
...Витамин С се губи при топлинна обработка...
Тео, не съм много съгласна с Теб. И аз мислех че се губи, но едно че питах Мадам Бондюел/ малко по напред в темата/ и второ че се разтърсих в нета и се оказа че обратно на всеобщите схващания, вит. С при варене/ макс. 7мин за да запази вкусовите си кач- ва, цвета и хрупкавостта си/ не се губи. Разрушава се при 190оС, а водата ври при 100оС, но виж другите кулинарни преработки са по опасни- пържене, на фурна, на грил... А е интересен и факта че броколито е едно от малкото заленчуци който най- трайно запазва вит. С при кулин. преработка.
Виж целия пост
# 69
Аз обаче имам следния "кулинарен"проблем и може би въпроса ми не е точно за тук,но да попитам-винаги когато приготвям броколи потъмняват/стават некрасиво тъмно зелени/Не че това вия е на вкуса и апетита ни Laughingобаче ми прави че когато си поръчам в заведение,дори задушени,сготвени и т.н. изглеждат свежо  и красиво зелени.Как се постига тоя ефект? ThinkingОпитах и с бланширане и без и пак ми потъмнявт Crossing Arms

Красиво зелени, хрупкави и крехки стават най-добре на пара, но не много дълго, отнася се и за пресните, и за замразените. Някъде около 20 минути на пара са достатъчни.
За сос бешамел, сирена и всякакви други - пак най-добре е отделно на пара и после смесени с останалото.
Броколи не знам дали се варят изобщо - или се правят на пара или се запичат със сирене. Но аз не съм кулинарна стихия, тъй че не мога да съм категорична за всички начини на приготвяне, но пък опитът ми показва, че на пара стават най-добри и като на снимка. Wink
Виж целия пост
# 70
 PeaceKalida  аз си говоря по принцип,а сигурно си има и тънкости на приготвяне при които се запазва,иначе той както В витамините е водно разтворим и доста нетраен,хубавото на това пък е че няма опасност от натрупване/освен ако съвсем не се прекалява/и каквото е нужно организмо си го поема,а останалото из-ва Laughing Докато при мастно р-римите А и Е предозирането си е възможно и опасно,но едва ли това би могло да се случи дори с преяждане с броколи и рукула Joy Joy Joy такаче да се възползваме от сезона и вкусните рецепти.
   bouquet   bouquet    bouquet Благодаря на всички относно "свежия" вид на броколките-ще преминавам на пара Hug
Виж целия пост
# 71
Тук много ядът броколи и то сурови, никакви сготвени, в няколко вида салати има ситно нарязани сурови броколи.
  За да не потъмняват се правят на пара, в специален Дампфгаре, за готвене на пара. накъсват се на цветчета, и след 10-ина мин са готови, леко хрупкави - така ги приготвям за бебчо, да не му дразнят стомахчето
  При готвенето на броколите във вода, печене...при температура над 60 градуса изчезват почти всички витамини, това го четох вече в много списания и проучвания на немски и японски лекари най-вече.
  Затова яжте ги сурови.
 
Виж целия пост
# 72
Би ли дала някоя рецепта за салата със сурови броколи? Simple Smile Покрай пребиваването ни в Дания с мъжа ми се научихме да ядем сурови гъби, та не пречи да опитаме и сурови броколи.
Виж целия пост
# 73
Здравейте!
Случайно попаднах на тази тема и искам да кажа как приготвям броколи и карфиол - или на пара в херметическа тенджера за 3-4 минути, или пък в микровълнова фурна за същото време. Остават леко хрупкави и според мен това приготвяне е най-щадящо.
След това или всеки си ги залива с някакъв сос (любимият ни у дома е от кисело мляко, сирене или извара, малко горчица и подправки на вкус - риган, целина и други; става и за заливка на суровите зеленчуци), или ги заливам със смес от яйца и сирене, поръсвам ги с настърган кашкавал и ги запичам до зачервяване.
Ако са замразени - задушавам в тефлонов тиган без мазнина докато поомекнат.
Виж целия пост
# 74
Аня  - като ходя на гости на австрийци винаги питам за рецептите, хем да се уча. Преди два месеца лелята на моя съпруг беше направила салата от тиквички-сурови, нарязани с кух.робот на ленти, броколи, само цвета, накъсан на ситно, репички пак с кух.робот и зелена салата. Зелената салата тук не се реже с нож като в БГ, ами се накъсва с ръце на малки парчета /най-голямо колкото цигарена кутия/. Салатата беше залята със нещо като сос тартар /продават тук най-различни/ с вкус на чесън.
  в един ресторант  ядохме Винершницел с гарнитура, червено зеле, варени картофи,сурови броколи и сладко от боровинки /шницелът винаги се сервира с това сладко, ама аз него ям/
  И още нещо четох, че каквато и салата да се яде всяка хапка трябва да се дъвчи не 40 пъти, както е прието в БГ, ами 50 пъти според тукашните /така прави и моя, яде с часове, в началото ме ядосваше, но сега свикнах вече/
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия