Карфиол и броколи за предпазване от рак

  • 31 682
  • 106
# 45
Madame Bonduelle , искам да ви попитам, когато броколите са пожълтели, означава ли, че са развалени или са годни все още за консумация ?  Thinking

Пожълтяването на броколите се дължи на разграждането на хлорофила в тях - тъй като неговият цвят до този момент е бил най-интензивен и е прикривал жълтия цвят, който се дължи на други вещества. Това е указание, че процесите на стареене са започнали. По принцип не са вредни, но има известна опасност да нагарчат, така че не Ви съветвам да ги ядете или поне не жълтите им части.
Поздрави
Виж целия пост
# 46
Madame Bonduelle , искам да ви попитам, когато броколите са пожълтели, означава ли, че са развалени или са годни все още за консумация ?  Thinking

Пожълтяването на броколите се дължи на разграждането в хлорофила в тях - тъй като неговият цвят до този момент е бил най-интензивен и е прикривал жълтия цвят, който се дължи на други вещества. Това е указание, че процесите на стареене са започнали. По принцип не са вредни, но има известна опасност да нагарчат, така че не Ви съветвам да ги ядете или поне не жълтите им части.
Поздрави

Много благодаря, Madame Bonduelle !   bouquet
Виж целия пост
# 47
Мога ли да включа в менюто на моите бебета броколи и с каква честота?
Виж целия пост
# 48
Jeje, от къде си купуваш рукола?
И какво представлява да попитам, че за пръв път чувам за такъв зеленчук. newsm78

Най-много прилича на спанак или лапад, но е с по-къси листа.  Peace Аз съм го яла само на салати, иначе не е от най-евтините зеленчуци.  Hug
Взехме си от Кауфланд, интересен вкус, но и на двамата с мъжа ми ни хареса! Направих я смесена със зелена салата. Определено пак ще си вземем. Wink
Виж целия пост
# 49
Аня♥♥ , а горчи ли руколата, като попитах в магазина, това ми казаха.  Rolling Eyes
Виж целия пост
# 50
...за предпазване от рак, се акцептира на няколко зеленчука - Панджар, зелен чай, грейпфрут, спанак, лимони и минерална вода...
Пеинблу, за панджара и минералната вода не знаех че са антиракови храни/ напитки, а към изброените от Теб може да се допълни списъка с авокадото/ съдържа мощни антиоксиданти/, морковите/ бета каротина/, лененото семе/ lignans/, чесъна/ заради алиума/, ядките и семената, соята и тоуфуто и най- вече куркумата.
Иля, Ти не хапваш ли кълнове от броколи? Те са много по силен източник на полезните вещ- ва от колкото самите броколи.
Мадам Бондюел, а вярно ли че броколите и изобщо крусиферосите е желателно да се консумират готвени, а не сурови заради Индол-3-карбинола?
Виж целия пост
# 51
Аня♥♥ , а горчи ли руколата, като попитах в магазина, това ми казаха.  Rolling Eyes
Не, не ни горчеше.
Виж целия пост
# 52
Kalida , пробвала съм всякакви възможни кълнове и от броколи също, много любими са ми и кълновете от люцерна.  Crazy
Виж целия пост
# 53
Руколата по принцип има въ3горчив вкус, тук е много популярна, има я в почти всеки супермаркет.

А карфиола и броколите действително е по добре да се ядат след топлинна обработка.
Виж целия пост
# 54
...за предпазване от рак, се акцептира на няколко зеленчука - Панджар, зелен чай, грейпфрут, спанак, лимони и минерална вода...
Пеинблу, за панджара и минералната вода не знаех че са антиракови храни/ напитки, а към изброените от Теб може да се допълни списъка с авокадото/ съдържа мощни антиоксиданти/, морковите/ бета каротина/, лененото семе/ lignans/, чесъна/ заради алиума/, ядките и семената, соята и тоуфуто и най- вече куркумата.
Иля, Ти не хапваш ли кълнове от броколи? Те са много по силен източник на полезните вещ- ва от колкото самите броколи.
Мадам Бондюел, а вярно ли че броколите и изобщо крусиферосите е желателно да се консумират готвени, а не сурови заради Индол-3-карбинола?

Така е, въпреки че минералната вода ми се вижда малко спорна в списъка, а специално противотуморното действие на чесъна се отдава главно аминокиселините S-алилцистеин и S-алилмеркаптоцистеин (или поне за тях имам проучвания1).

Колкото до индол-3-карбинола и действието му, проучванията спрямо него са доста противоречиви - срещала съм както изследвания за антиканцерогенните му свойства (те даже преобладават, в интерес на истината), така и такива, които твърдят, че би могъл да бъде канцерогенен фактор. И в двата случая, обаче, с една порция броколи или карфиол не може да се достигне до концентрация в организма, която да оказва съществен фармакологичен ефект - бил той положителен или отрицателен. Той просто не присъства в достатъчна степен в тях.

Растенията от семейство кръстоцветни е добре да бъдат топлинно обработени най-вече от гледна точка на храносмилателната система, която се справя по-лесно с усвояването на вещества от сготвени растения.

  bouquet

1http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16675472  
Виж целия пост
# 55
3асега няма отговор на моя въпрос  Thinking
Виж целия пост
# 56
...да бъдат топлинно обработени най-вече от гледна точка на храносмилателната система,...
Мадам Бондюел, много благодаря за отговора Ви. Предполагам че ако организма е свикнал на сурови няма да има проблем, защото аз почти всички зеленчуци ги ям така?!
...в менюто на моите бебета броколи и с каква честота?...
Лаленце32, тук ги препоръчват след 8мес възраст/ предполагам че и по немските земи ще е така/, аз ще ги включа предполагам от 9-тият, защото започнах да захранвам миналата седмица. Много са Ти чаровни Георг и Терезия, шапка Ти свалям как се справяш с двамата. А дано и на Мадам Бондюел и остане малко време да Ти даде съвет на професионалист.
Виж целия пост
# 57
Мога ли да включа в менюто на моите бебета броколи и с каква честота?

Здравейте! Мълча си, защото за съжаление имам само чисто теоретични познания по детско захранване, а и знам, че схемите са различни. Така че, ако някой може да се включи с личен опит, би Ви било по-полезно. Това, което съществува като препоръка от Световната здравна организация е да не се започва със захранване преди шестия месец, тъй като бебешката храносмилателна система може да не е достатъчно "зряла" за това. Указание, че бебето вече може да поема твърда храна под формата на пюре е, когато то вече може относително добре да контролира движенията на главата си, да сяда с поддържане и вече да няма рефлекса да избутва с език всичко твърдо, което попадне в устата му.

Добре е да се започне с плодови пюрета като ябълково и бананово, и зеленчукови като морковено. За да има контрол по отношение на възможна алергична реакция, препоръката е да се въвежда нова храна не по-често от на 3 дни и само по една.

Да си дойдем на думата за броколите. Броколите имат силноизразен вкус, затова може да се започне само с обелените им стъбла. След като бебето свикне с вкуса им, вече бихте могли да направите пюре и от цветчетата. В препоръките пише, че пюре от броколи е подходящо за бебе на поне 6 месеца. 
Виж целия пост
# 58
Да си дойдем на думата за броколите. Броколите имат силноизразен вкус, затова може да се започне само с обелените им стъбла. След като бебето свикне с вкуса им, вече бихте могли да направите пюре и от цветчетата. В препоръките пише, че пюре от броколи е подходящо за бебе на поне 6 месеца. 
ха
аз започнах да давам броколи към 6-тия месец и по препоръка на един белгийски педиатър давах точно обратното - само цветчетата а стъбла и до днес не давам
а кажете сега кой крив кой прав  newsm78
Виж целия пост
# 59
Най-вероятно - Вие...признавам си, не съм специалист в областта.  Embarassed
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия