Изключително важно е да разграничавате фактите от личното си мнение, което нито съм се опитала да променя, нито да си позволя да нарека глупаво. Представете ми конкретни доказателства за вредността на консервите, за да бъде пълноценна дискусията. И не го правете тук, а на подходящото за това място.
Консервните кутии са изработени по начин да не пропускат въздух именно поради процесите на окисление - не на окислението на кутията, а на окисление на зеленчуците вътре. Това окисление е напълно естествен процес и се случва и на пресните растения, откъснати от градината на баба. Няма как да ги предпазите от кислорода във въздуха.
При съвременните консервни кутии има покритие, което предпазва съдържанието от взаимодействие с опаковката му и проблемът с тежките метали, който цитирате, има повече историческо значение, отколкото да отразява реалното състояние на консервираните продукти. Освен това всичко е подложено на контрол, значително по-сериозен от този, на който са подлагани зеленчуците на пазара, тъй като се подлага първо на контрол на всяка стъпка от производствения процес (съдържанието на ботулинов токсин също е част от този контрол) и после, защото подлежи на втори контрол вече излязъл на пазара. Зеленчуците по пазарчетата в преобладаващата си част подлежат единствено на втория вид контрол.
Не съм отричала и не отричам ползата от пресните зеленчуци. В този форум има графики, които отразяват разликите между пресни и консервирани зеленчуци, всеки сам може да прецени какво смята за полезно и какво - не.