Какво да ядем при проблеми с кръвното?

  • 30 970
  • 54
# 30
Здравейте Мадам Б Simple Smile
В първите 10 минути от членството си в този форум, се осмелявам да попитам - с какво бихте препоръчали да се храним при проблеми с високо кръвно? Знам че това е нещо, за което няма лечение  Sad Sad Но съм чела, че има определени храни и режими на хранене, които поне "облекчават" проблема newsm78
Много благодаря!
Az znam kiselo mliako sas sol i kiselo mliako s kanela, che svaliat kravnoto.
Виж целия пост
# 31
Az znam kiselo mliako sas sol i kiselo mliako s kanela, che svaliat kravnoto.

Здравейте!
Кисело мляко с канела би могло - не понижава директно кръвното налягане, но като цяло канелата има благотворен ефект (храносмилане, липиден баланс, понижава нивото на кръвната захар), а киселото мляко е изключително полезно, особено ако е с по-ниска масленост.
Кисело мляко със сол не препоръчвам - солта в такива случаи е добре да се избягва, заради натриевите йони, които съдържа.
Поздрави
Виж целия пост
# 32
интересно ми стана, за високото кръвно, разтърсих се из австрийските сайтове и намерих няколко статии /няма да превеждам, ами маркирам главното/
 Първо - тукашните лекари съветват да се премине на бедна на сол диета. https://www.pressetext.com/pte.mc?pte=980818006  - ето от тази статия. Че солта е един от причините за високо кръвно налягане.
 Второ -  от тук http://www.wecarelife.at/ernaehrung-esskultur/hoher-blutdruck/er … -hohem-blutdruck/ - препоръчва се бедна на сол диета и богата на калий, употребата на готварска сол, съдържа натрий, който се свързва с вода и това увеличава количеството на течностите в организма, тяхното задържане. Съветват да се приема малко сол,ако може без никаква извество време  и много течности. Премахнете от храненето си, храни, които имат консерванти, оцветители и сол.  Калиума е противоположност на натрия и способства за отделянето на течностите от организма, която понижава кръвното. Препоръчва се водата от сваряването на картофи и зеленчуци да не се изхвърля, а да се използва /съдържа калий/. Много видове чайове и сокове съдържат калий. Препоръчва се още  леки храни без много подправки, използване на лимонов сок и диетична сол. Кафето, зеления чай, кола също повишават кръвното.
  преведох най-важното, научих и за себе си някои полезни неща, надявам се да съм ви била полезна

Виж целия пост
# 33
Благодаря за подробната информация. Само да вмъкна, че калиевата сол е подходяща за случая, но дори с нея не трябва да се прекалява.
Виж целия пост
# 34
при високо кръвно-парченце черен шоколад-така съм чувала
Виж целия пост
# 35
В тези две статии, които горе само набързо маркирах, никъде не пише за някаква си калиева сол, а за Напълно изключване на солта в храната  " Salzarm und Kalumreich "
 
ето в този сайт http://www.patientenleitlinien.de/Bluthochdruck/bluthochdruck.html
съветват да се изключи напълно солта, да се консумират при храненията само пресни зеленчуци, никакви консервирани храни, между храненията било добре да се ядът пресни плодове. Пациенти, които спазили тази диета чувствително подобрили състоянието си.
Виж целия пост
# 36
Цитат
...Препоръчва се още  леки храни без много подправки, използване на лимонов сок и диетична сол...

Би ми било интересно да разбера - какво съдържа тази диетична сол?
Виж целия пост
# 37
Цитат
...Препоръчва се още  леки храни без много подправки, използване на лимонов сок и диетична сол...

Би ми било интересно да разбера - какво съдържа тази диетична сол?
мислех, че знете какво има в Диетичната сол, но ще потърся, ето

копирам директно изречението Diätsalz = Mischung aus Salz und Kräutern, um die Salzmenge zu reduzieren /смес от сол и билки, за да се редуцира количеството на сол/
Zusätzlich enthält Diätsalz Calcium, Magnesium, Adipin-, Wein-, Zitronen-, Glutaminsäure und andere Säuren. /допълнително съдържа диетичната сол много калциум, магнезий,адипин, винено-лимонена и глутамин киселина и други киселини/ -   от този сайт са тези изречения http://iq.lycos.de/qa/show/726971/was-ist-der-unterschied-zw.jod … lz-und-diaetsalz/   
Diätsalz schmeckt nicht ganz so wie normales Kochsalz, kann aber zum Salzen von Speisen verwendet werden. Manche Diätsalze sind nicht vollständig natriumfrei sondern nur natriumarm."- диетичната сол не е вкусна като нормалната готварска, но може та се използва за посоляване на ястия.Някои диетични сол не са напълно свободни от натрий, но само бедни на натрий - от тук http://gesund.org/info/salz.htm kopieren

опитах се да преведа буквално изчеренията на немски, за да ви   Bulb  има и още обяснено в тези сайтове за разликата между  различните видове сол, интересно ми беше и на мен да науча много нови неща, честно и аз  незнаех разликата между видовите сол, надявам се знаете западен език, има много информация за различни проучвания, новости...
Виж целия пост
# 38
 надявам се знаете западен език информация много.
[/quote]

Това пък за какво беше??? newsm11
Виж целия пост
# 39
Усмивчице, мила, живеем в 21 век, в училищата се учат поне един-два западни езика и търсейки в чуждите сайтове човек обогатява информацията си. Писах това с идеята, че няма да превеждам цели статии за проблемите с кръвното,диетичната сол... нямам физическата възможност за съжаление.
  Ако има още нещо за разяснение, ще потърся из немските сайтове и ще преведа  само най-важното.
  Надявам се си ме разбрала правилно, нека да не спампаме темата    bouquet
Виж целия пост
# 40
Клементинко, с това не бих могла да се съглася. В зеленият чай има  catechin които един вид пречат за повишаване на кръвното налягане/ а именно на ензима АСЕ, които способства за вдигане на кръвното/. А колкото до редакцията, важното е че беше навременна. Понякога човек не би могъл да изрази точно мислите Си , особено когато времето или емоцията вземат превес. Интересен въпрос започнахте със солта.
Виж целия пост
# 41
Не съм го написала аз, преведох го - ето от този сайт, най- отдолу http://www.wecarelife.at/ernaehrung-esskultur/hoher-blutdruck/er … -hohem-blutdruck/   - ...кофеинсъдържащо Кафе, черен и зелен чай и кола.../...koffeinhältigen Kaffee, Schwarz oder Grüntee, Cola.../

я кажи ти нещо за грейпфрута - с това съм те запомнила
Виж целия пост
# 42
За грейпфрута си говорихме тук, но тъй като се връщаме към темата, ще се възползвам, за да отговоря на въпроса на Kalida за възможната връзка между грейпфрута и рака на гърдата при жените в менопауза.

Да, има такова изследване, което показва възможна корелация между поемането на повече от една четвърт грейпфрут на ден и рак на гърдата при жени след менопауза. Броят на наблюдаваните жени е внушителен - 50 000.
Въпреки това, изследването си остава едно, а същевременно има поне три1, 2, 3, които указват противотуморната активност на флавоноиди, които се съдържат в сока на цитрусовите плодове - грейпфрут включително. Докато не излязат поне още няколко проучвания, които да са в подкрепа на резултатите от първото изследване, данните остават непотвърдени.
Виж целия пост
# 43
Благодаря за подробната информация за солта, : -))), само не се отричайте толкова бързо от калия. Като медицинско лице съм длъжна да предупредя за възможно предозиране. И в двата сайта, които сте цитирали, на първо място е посочено, че диетичната сол съдържа калий вместо натрий (с или без добавки; в някои диетични соли натрият не е напълно заменен) - "Diätsalz enthält Kalium anstelle von Natrium....Manche Diätsalze sind nicht vollständig natriumfrei sondern nur natriumarm.". Зададох Ви въпроса, за да си сверим часовниците - в България основните типове сол са обикновената, диетичната, йодираната и морската. Наясно съм, че разнообразието в чужбина е по-голямо.

Моля, нека не търсим различия, а да намерим общото в гледните си точки, а то е много - че зеленчуците и ядките са полезни, как да сготвим нещо, което да е едновременно вкусно и здравословно...Вие се интересувате от много неща, споделете с нас какво мислите, но се съобразявайте и с другите потребители.
Виж целия пост
# 44
Хрян, чесън и ракия свалят кръвното !
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия