90-дневна диета - рецепти

  • 1 218 533
  • 501
ДЕН 1-БЕЛТЪЧЕН ДЕН


Кои храни спадат към белтъчини:
МЕСО, РИБА, ЯЙЦА, МЛЯКО И МЛЕЧНИ ПРОДУКТИ-СИРЕНЕ, КАШКАВАЛ, ИЗВАРА, МЛЯКО, СОЯ И СОЕВИ ПРОДУКТИ

Те могат да се комбинират с всички зеленолистни и безскорбялни зеленчуци като:СПАНАК, РЯПА, ЗЕЛЕ, ДОМАТИ, ЧЕРВЕНО ЦВЕКЛО,КАРФИОЛ, КРАСТАВИЦИ, ЧУШКИ...

Белтъчните са големи молекули, изградени от амино-киселини. Амино-киселините се съдържат в храните от растителен и животински произход. 8 от амино-киселините нашето тяло не може да произвежда и затова тях ние трябва да получаваме от храната, която консумираме.Белтъчните са необходими за поддържане на растежа, тъй като всъщност от тях е изградено нашето тяло(коса, нокти, мускули и т.н.). Необходими са също за много други важни процеси в организма.

ПРИМЕРНО МЕНЮ:

ЗАКУСКА:За закуска се консумира само един вид плод (2 ябълки, 2 портокала, 2 праскови, 2 мандарини, 2 круши, диня, пъпеш, купичка ягоди, малини и т.н.). Не смесвайте продове от различни видове!!!

ОБЯД: Варено или задушено немазно месо (пилешко, телешко, говеждо, свинско, заешко, пуешко, риба и рибни продукти, тофу). Вместо месо може да се консумират 2 яйца или сирене, извара в същото количество. Млечните продукти спадат към белтъчната храна, затова могат да се консумират само в белтъчния ден. Пригответе си салата в по-голямо количество. Препоръчва се и филийка хляб и 300 мл. Зеленчуков бульон – може да се приготви и от готово кубче. Бульонът трябва да се изпие задължително след като сте погълнали сухата храна. Не допускайте едновременната консумация на различни видове белтъци (месо и млечни продукти, месо и яйца, яйца и млечни продукти).

ВЕЧЕРЯ: Същата храна, която сте консумирали за обяд, само че без бульон. Ако сте обядвали месо, за вечеря яжте същото. Същото се отнася и за другите избрани от вас продукти. За вечеря яжте на половина от количеството, консумирано за обяд и без хляб!

Примерни менюта:
1. Печено месо ( пилешко, телешко, свинско) със салата;
2. 2 сварени яйца със сирене и домат;
3. Свинско със зеле;
4. Паниран кашкавал;
5. Пилешка пържола с гъби;
6. Агнешко със спанак;
7. Печено пиле със салата;
8. Сирене по шопски;
9. Яйца на очи;
10. Кашкавалено суфле;
11. Кавърма;
12. Кебап;
13. Кюфтета на скара
14. Пържола
15. Дробчета по селски с доматено пюре, лук и печени чушки;
16. Пиле на грил;
17. Кюфтенца и салатка от домати;
18. Сирене под капак;
19. Руло Стефани-безварените яйца вътре;
20. Запечено горно пилешко бутче с моркови
21. Пържола пилешка на скара;
22. Супа топчета-без фиде, ориз или картофи
23. Консерва Скумрия с доматен сос;
24. Пилешки пържолки на тиган;
25. 2 пържени яйца с гъби, поръсени с червен пипер;
26. Патешко с кисело зеле;
27. Печено заешко и броколи;
28. Пилешки сърца;
29. Сирене в микровълнова поръсено с риган и червен пипер;


ДЕН 2-БОБОВИ ХРАНИ И ВАРИВА:

Кои продукти спадат тук:
ОРИЗ, ЗРЯЛ БОБ, ЗЕЛЕН БОБ, ГРАХ, СОЯ, ЦАРЕВИЦА, ЛЕЩА, КАРТОФИ...


ПРИМЕРНО МЕНЮ:
ЗАКУСКА:ПЛОДОВЕ.Не смесвайте плодовете!

ОБЯД: Може да се яде боб, грах, соя, царевица, ориз, картофи, задължително варени или задушени, почти без мазнина. Разрешава се и филийка хляб, салата от различни видове зеленчуци, варени зеленчуци. В този ден също се консумира бульон, но той се приготвя от пресни зеленчуци или кубче зеленчуков бульон.

ВЕЧЕРЯ:  Същото, което сте консумирали за обяд, само че в по-малко количество и без хляб. Запомнете: ако обядът ви е бил пълна чиния, за вечеря трябва да хапнете половин чиния!

Примерно меню:
1. Картофено пюре без мляко и масло;
2. Варена царевица;
3. Постни сърмички – ориз, гъби, моркови, стафиди;
4. Зеленчуков микс – грах, зелен боб и моркови;
5. Ориз с гъби и зеленчуци;
6. Ризото със спанак и гъби;
7. Гъбена супа с ориз;
8. Ориз с праз и маслини;
9. Варени картофи с праз;
10. Леща;
11. Боб чорба /на фурна/;
12. Яхния от картофи или печени на фурна;
13. Салата варени картофи с лимонов сок и зехтин + зелен лук;
14. Варени картофи с ½ връзка пресен лук и ½ копър;
15. Картофена супа;
16. Ориз със зеленчуци (лук, моркови, домати и чушка) и зелева салата;
17. Ориз с тиквички;
18. Картофи с праз и моркови в гювеч;
19. Пълнени чушки с ориз/  печени чушки с ориз;
20. Крем супа от картофи със спанак с крутони;
21. Бобена салата - става хубава с печена чушка и салатен лук;



ДЕН 3-ВЪГЛЕХИДРАТЕН

Кои продукти спадат под въглехидратни:
ЗАХАР, ТЕСТЕНИ ИЗДЕЛИЯ И СПАГЕТИ, ПИЦА, СЛАДКИШИ...


Въглехидратите са извор на енергия за организма,подобряват умствената работа и стабилизират централната нервна система. Ако консумираме повече въглехидрати, отколкото тялото може да преработи в глюкоза и гликоген, те се натрупват в масни депа. Делят се на: Монозахариди, Дизахариди и Монозахариди.
Тъй като въглехидратите са най-много виновни за нашите килограми, през този ден е необходимо да се придържаме строго и да избираме правилната въглехидратна комбинация.
В нашата диета спадат следните въглехидрати:
ПИЦА СЪС ЗЕЛЕНЧУЦИ ИЛИ ПЛОДОВЕ(БЕЗ БЕЛТЪЧНИ), СПАГЕТИ С ДОМАТЕН СОС, КЕТЧУП ИЛИ СОС ОТ ГЪБИ. В СОСОВЕТЕ НЕ СЕ СЛАГА МЕСО ИЛИ ДР.БЕЛТЪЧНИ. МОГАТ ДА СЕ КОНСУМИРАТ СЪЩО И ТОРТИ, КАКТО И СОЛЕНИ СЛАДКИШИ ,А СЪЩО ТАКА И СЛАДОЛЕД.
ПРИМЕРНО МЕНЮ:

ЗАКУСКА: един вид плод!

ОБЯД: Макарони с подправки или пица с доматен сос, може да приготвите доматения сос с различни видове подправки и зеленчуци, солени бисквити колкото количеството на една пица. Може също така да се консумират крекери, други тестени изделия, приготвени от тесто без мая или пък палачинки, без мляко и яйца. Разнообразете менюто си за деня с блюда от елда, ечемик, просо и други зърнени храни.

ВЕЧЕРЯ: 1 пастичка (или 3 неголеми бисквити по ваш избор или съшото количество дребни сладки или 3 топки сладолед) и задължително 1 лентичка натурален шоколад.  Вкусно е! Ако не обичате сладко, хапнете си крекери или порция пица.

Примерно меню:
1. Пица със зеленчуци;
2. Лазаня, без месо;
3. Солен кекс със зеленчуци;
4. Пица с лук и маслини;
5. Спагети болонезе само с гъби;
6. Питка с мед и орехи;
7. Сладкиши;
8. Юфка с гъби и доматен сос;
9. Филийка със сладко;
10. Лютеница;
11. Тиквена баница и печена тиква;
12. Макарони със захар;


ДЕН 4- ПЛОДОВО- ЗЕЛЕНЧУКОВ ДЕН

В този ден хапвайте само плодове. Съчевайте ги както решите. Ако ви харесва повече хапвайте едни и същи плодове на едно хранене. Включете и малко сушени плодове, семена и ядки. Най-полезни са свежите и небелени плодове. Може да се консумират и плодови пюрета, супи, компоти, печени плодове (може да се добави подсладител). Ако не обичате плодове, тогава може да ги заместите със зеленчуци.

НАЧИН НА ПУБЛИКУВАНЕ НА РЕЦЕПТИТЕ:
1-ви ден-Белтъчен със син цвят
2-ри ден-Варива със зелен цвят
3-ти ден-Въглехидрати с червен цвят

Темата е само за рецепти - без коментари за храните или за самата диета. За тях си има отделна тема!
Виж целия пост
# 1
Ето обещаната рецепта с пилешки дробчета:

Салата"Мъжки сълзи"
200гр. пилешки дробчета
2 с.л. олио
2-3 кисели краставички(без захар)
150 гр. маслини(аз пропускам маслините често, ям си ги така)
сол
млян черен пипер
1/2 връзка магданоз
150 гр. млечна майонеза

Дробчетата се нарязват и се запържват в олиото. Охлаждат се, режат се на кубчета и се разбъркват с нарязания на лунички лук. Добавят се нарязаните на сламки краставички(аз ги режа на кубчета) и маслините на кръгчета. Салатата се овкусява с подправките и майонезата.  Установих, че тази салата става още по-хубава когато преснои през ноща в хладилника.

Източник:сп."Кулинарен журнал" бр.3/2008г.

И моля ви нека тук пишем само рецепти- без коментари за храните или за самата диета. Коментари и въпроси ето тук:http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=344977.180
 bouquet  bouquet  bouquet
Виж целия пост
# 2
1-ви ден-Белтъчен

Салата от печени чушки със сирене
1кг. опечени чушки,
150гр. сирене,
4-5 скилидки чесън,
пера от зелен лук(може и кромид лук),
5-6 с.л. олио,
магданоз,
копър,
1 домат, сол

Чушките се почистват и тарязват на ситно. Прибавя се счукания чесън, настърганото сирене и 4 с.л. олио. Разбърква се и се изсипва в чиния.
Домата се реже на ситно, лука, копъра и магданоза също се режат. Тази смес се залива с лъжица олио и се посолява на вкус. Разбърква се хубаво и се слага около пиперките в чинията. Може да се добави и листенца пресен босилек.
Виж целия пост
# 3
Ето моята измислена салатка с картофи за 2-ден-Варива

Салата с картофи, боб и кисели краставички
около 500гр. картофи
5-6 кисели краставички(без захар)
сварен боб(аз ползвах една кутия с готов сварен боб-400гр. е кутийката)
глава лук(ако се сложи пресен ще е по-вкусна)
копър
магданоз
олио, оцет, сол-на вкус

Картофите се сваряват и се режат на кубчета, краставичките и те се режат на кубчета. При тях се изсипва отцедения от водата боб. Лукът се реже на малки кубчета(може и на шайби-както ви е по-лесно) и се прибавя към картофите и боба. Това се ръзбърква. Прибавя се копъра и магданоза нарязани на ситно и се овкусява със сол, олио и оцет. Може да сложите вътре ако обичате малсинки и консервирана  царевица.
Виж целия пост
# 4
1-ви ден-Белтъчен

Кюфтета
500гр. кайма
2 жълтъка
1 глава кромид
2 скилидки чесън
1 ч.л. стрита мащерка
черен пипер

Каймата се омесва добре с жълтъците, ситно нарязания лук, счукания чесън, мащерката, черния пипер и сол на вкус. Оформят се малки топчета. Топчетата се овалват в сусам и се пържат в сгорещена мазнина.



Източник:сп."Кулинарен журнал"-4бр./2008г.
Виж целия пост
# 5
1 белтъчен ден в книгата

Пилешки бутчета с тиквичка
2 цели пилешки (или пуешки) бутчета без кожата
3 глави лук
1 голяма тиквичка
1 сурова чушка
 сол и черен пипер
1 ч.л. растителна мазнина
1 ч.л. червен пипер
2 скилидки чесън
300мл бульон
2 скилидки чесън

Запържете бутчетата в лъжицата олио. Извадете от тигана и сложете в него лука и тиквичката, нарязани на кубчета, и останалите зеленчуци и подправки. Налейте зеленчуковия бульон и задушете. Изсипете сместта в тавичка, отгоре наредете кълките и запечете във фурната за около половин час на 200С.

Към ястието чудесно подхожда зелена салата.
Целите кълки можете да замените с 3 горни плешки или 4  долни бутчета.

За вечеря - половин кълка и порция салата.

Пилешките кълки могат да се заменят с тофу. Тофу осигурява раститен белтък на организма, не съдържа холестерин и е нискомаслен продукт. Не съдържа млечни белтъчини, което го прави много подходящ за страдащите от алергия.
Виж целия пост
# 6
Хайде сега малко въглехидрати за 3-ти ден

Сълзици
500гр. бутер тесто(1 малък пакет)
захар за поръсване
вода

Размразеното бутер тесто се нарязва на правоъгълници с ширина около 15 см. Всеки от тях се намазва с вода отгоре и се поръсва обилно със захар. Навива се на пури и се нарязва на шайби. Така получените шайби се нареждат в тава без мазнина. Пекат се в загрята фурна до 200градуса или според указанието на опаковката. Когато захарта се карамелизира , сълзиците са готови.


Виненки
1 ч.ч. свинска мас
1 ч.ч. бяло вино
1 ч.л. сода бикарбонат
пудра захар
брашно
 
за пълнежа:сладко или локум

От изброените продукти се замесва средно твърдо тесто. То се разточва и нарязва на квадратчета/ромбчета. Във всяко от тях се поставя малко от плънката. Навива се като пуричка или във форма по избор. Пекат се във фурна затоплена на 200градуса. След като се извадят се поръсват с пудра захар.


Великденски сладки със стафиди
100 гр. стафиди
сока и кората от един лимон
1 кг. брашно
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. олио
1 ч.л. сода бикарбонат
щипка сол
30 гр. орехи
ванилия

Стафидите се напръскват с лимонов сок. От останалите продукти и 1 ч.ч. вода се замесва тесто и се прибавят стафидите. Разточва се на кора с дебелина 1 см. С формички се изрязват сладки, нареждат се в намаслена тава и се пекат около 30 мин. до зачервяване

Източник на трите рецепти:сп."Кулинарен журнал"
Виж целия пост
# 7


2-ри ден Варива:
               Пълнени чушки с картофи
малко лук,чушка и домат се запържват в малко мазнина.После се добавят нарязани на кубчета картофи,добавят се подправки по избор,сол,малко вода и се задушават докато картофите поомекнат.След това със сместа се пълнят чушките,слагат се в тавичка и се запичат за няколко минути.

        Ориз с гъби и маслини

малко лук
червена и зелена чушка
сварени гъби
10-на нарязани маслини
малко морков
1/2 домат
1 с.л. доматено пюре
подправки и сол на вкус,олио
Лука,чушката и моркова се задушават в малко олио,добавят се доматите и ориза и продължава да се задушава тдо избистряне на ориза.После се нализа вода,доматеното пюре и подправките,а малко по-късно и гъбите.Задушава се до готовност на ориза.Няколко минути преди да се свали от котлона се добавят маслините.Като се свали от котлона се слага нарязан копър и магданоз.


3-ти ден Въглехидратен
                       Баница с тиква
тиква
финни кори за баница
захар
малко канела
малко стопено масло или олио
ситно нарязани орехи
Тиквата се настъргва на едро ренде,добавя се захарта,канелата и мазнината.Сместа се ръси върху корите,навиват се и се подреждат в тавичка и се изпича.Поръсва се с пудра захар

                   Питки със зеленчуци
1 и 1/4 ч.ч. прясно мляко(може половината да е вода)
1 яйце +1 белтък(жълтъка е за намазване)
1 с.л. олио
1 с.л. захар
1 ч.л. сол
1 с.л. суха мая
4 ч.ч. брашно
Омесва се еластично тесто и се оставя 1,5-2 часа покрито да втаса.
продукти за плънката:
печена червена и зелена чушка
нарязани сварени гъби
нарязани маслини
малко лютеница
От тестото се късат топчета и се оформят в желаната форма.Намазва се с лютеница и се нареждат зеленчуците.Захлупва се,намазва се със жълтък и се оставят да втасат около 20-25 мин покрити.Пекат се на 200 гр до готовност.
)  

Почти всички рецепти са ми на око,защото ги измислям на момента и не се сещам да си запиша продуктите Simple Smile
Утре ще напиша още  рецепти
Виж целия пост
# 8
За въглехидратния ден Peace

Бисквитено руло
Съставки:
1 пакет обикновени бисквити
1/2 ч.ч. гореща вода
4 с.л. какао
50 гр. ром ( 1 капсула есенция)
1/2 ч.ч. пудра захар

За крема:
1 пакетче масло
1 пакетче кокосови стърготини
1/2 ч.ч. пудра захар
Приготвяне:
Бисквитите се смилат на брашно. Какаото се разтваря в горещата вода, прибавя се рома и се смесва с бисквитите. Добавя се пудрата захар и всичко се омесва на твърдо тесто. Маслото и пудрата захар се разбиват много хубаво, добавят се стърготините. Върху фолио разтиляме тестото на пласт с дебелина около 1 см., а от горе равномерно разнасяме крема. Внимателно навиваме на руло и оставяме в хладилник поне за 1 час. После режем на тънки филийки и поднасяме.
Виж целия пост
# 9
1-ви ден Белтъчен
                      "Пипераде"
1 глава лук
2 по-големи чушки
1 голям домат
200 гр. пресни гъби
1 малък морков
1 малка тиквичка
1 с.л. доматено пюре
3 с.л. олио
4 яйца
подправки и сол на вкус
Зеленчуците се нарязват на лентички,а гъбите на филийки и запържваме в олиото (без доматите)  докато поомекнат.После слагаме доматите и размитото в малко вода пюре и оставяме да къкри докато поизври течността.Подправяме със сол и подправки и разпределяме сместта в 4 купички(аз използвах гювечета).Най-отгоре във всяка купичка чукваме по едно яйце и печем в предварлително загрята фурна 10-12 мин.върху решетка.Сервираме ястието горещо.

  *в рецептата има още пилешка пържола и картоф,но заради диета съм я правила без тях.

                        
         Пиле със зеленчуци
2 пилешки пържоли филе
1 голяма глава лук
1 голяма червена чешка
1 голяма зцелена чушка
1 голям морков
1 малка тиквичка
1 домат(само месестата част)
150 гр пресни гъби
2-3 с.л. олио
сол
Филето и всички зеленчуци се нарязват на лентички.Филето се слага с мазнината в тигат и се запържва.После се добавят и зеленчуците,като домата се слага след като останалите зеленчуци са поомекнали.Посолява си и се оставя да къкри докато течността изври.
              


      3-ти ден Въглехидратен
                    Бисквитен сладкиш
1/2 пак.бисквити ти Закуска-какао
1/2 пак.бисквити Закуска-бели
1 пак масло
1 бурканче сладко от ягоди или друго
сок
Бисвитите се натопят за кратко в сока и се слагат върху фолио.Мажат се с масло и отгоре с сладкото и се редят една върху друга.После се обръщат легнали и се завиват хубаво с фолиото и се оставят за няколко часа в хладилника.После се режат леко настрани.

    

Виж целия пост
# 10
Броколи с кашкавал

Накъсва се на розички, леко се сварява в подсолена вода, изсипва се в тавичка, малко масло, настърган кашкавал и се пъха във фурната  chef

Още по вкусно става ако се прибавят моркови и карфиол.
Виж целия пост
# 11
1-ви ден Белтъчен
              Печени пиперки по Панагюрски на Бордовски

8 печени и обелени червени пиперки
4 с.л. зехтин
200 мл.кисело мляко
сол на вкус
1/4 връзка магданоз
1/4 ч.л. черен пипер
Пиперките се нарязват на ивички и се запържват се в силно сгорещения зехтин(може и олио).След малко  се слага и киселото мляко.Посолява се и се задушава още 5-8 мин и се отстранява от огъня.Поднася се поръсено със ситно нарязания магданоз и черен пипер.
Виж целия пост
# 12
2-ви ден-Варива

Ролца от печени чушки

6 печени чушки
250 гр. картофено пюре
2 счукани скилидки чесън
3 с.л. зехтин
150 гр. мариновани гъби
50 гр. маслини
1 ч.л. лимонов сок
2-3 стръка пресен магданоз

Чушките се нарязват на четири по дължина и се накисват за 30 минути в смес от зехтина, лимоновия сок, чесъна и малко сол.
Смесмат се картофеното пюре, гъбите и маслините. чушките се изцеждат, върху всяка лента се поставят по 2 ч.л. от плънката и се завиват на руло. Подреждат се в чиния, поливат се с маринатата и се поръсват с нарязан магданоз.
Виж целия пост
# 13
1-ви ден Белтъчен
                                 Пиле/свинско с гъби и сос

2 пилешки пържоли филе(или 300 гр свинско филе)
100 гр.сварени,нарязани гъби
1 с.л. микс от сушени зеленчуци
сол
2-3 с.л. олио
Месото се задушава в мазнината и с малко водичка и се изважда.Ако мазнината е много малко се сиппват още 2 с.л.Леко се загрява и като се позапържи се сипва водичка(около 1 ч.ч.),сушените зеленчуци и солта и се бърка непрекъснато докато се посгъсти.Тогава се връща месото,слагат се и гъбитеОставя се да къкри няколко минути на слаб огън.

              
Виж целия пост
# 14
3-ти ден Въглехидратен
                            Спагети със сос
спагети (колкото за една порция)
малко лук и чушка
малко сварени и нарязани гъби
150 гр.доматен сос (аз ползвах "Болярски сос"на Дерони)
Спагетите се сваряват във вода с малко олио и сол.Лука и чушката се запържват и се добавят соса и гъбите и след 2-3 мин се маха от котлона.Сварените спагети се заливат със соса.

                       Кекс с шоколад,орехи и локум
2 яйца
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. брашно
3 с.л. олио
3 с.л. вода
1 с.л. нес кафе
1/2 пак. акпулвер
няколко парчета локум и шоколад нарязани на малки парчета(колкото половин блокче шоколад)
малко орехи,нарязани на дребно.
Яйцата се разбиват със захарта,брашното се пресява с бакпулвера и се добавя към яйцата .Слага се олиото, водата,орехите,кафето и се изсипва в намазнена и набрашнена форма.Слага се в предварително загрята фурна на 200 градуса върху решетката(но най-отдолу).След като се леко запече се нареждат отгоре парченцата локум и шоколад и леко се притискат надолу.Пече се 25-30 мин.Като последните 15-на се пече на горен реотан.
 *Преди слагах всичко заедно,но така ми падаше шоколада на дъното и залепваше.Сега си стои посредата.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия