90-дневна диета - рецепти

  • 1 219 853
  • 501
# 150
Маслинови хапки
Необходими продукти:

    * 500 г бутер тесто
    * 200 г почистени от костилките черни маслини
    * доматено пюре
    * магданоз


Начин на приготвяне:

Тестото се нарязва на квадрати. Маслините се смесват с доматеното пюре . Върху квадратчето се слага от сместа. Изпичат се до готовност в намаслена тавичка и се гарнират с пресен магданоз.
Moже да се добавят  гъби, чушки и др. зеленчуци.
Виж целия пост
# 151
Типови питки

500 г типово брашно / тип 1150 /
280 мл вода
2 ч.л. захар
2 ч.л. сол
1 пакетче суха мая
2 с.л. олио

Омесва се меко тесто. Аз използвам машината за хляб на програма тесто, 90 мин. Слагам всички продукти / без олиото/ и след като се оформи топка, добавям олиото. След приключване на програмата, се оформят около 9 питки и се нареждат върху хартия за печене. При изваждане на тестото от машината си намазнявам ръцете, за да не лепне тестото. Питките се оставят да втасат и се пекат на 150 градуса на вентилатор.


П.С Рецептата съм я взела от Готварския форум, но я промених малко, за да е подходяща за въглехидратния ден.

http://media.snimka.bg/6237/018728636.jpg
http://media.snimka.bg/6237/018728663.jpg
Виж целия пост
# 152
Постна боровинкова тарта
Тесто:
2 ч.чаши брашно
1 ч.л. бакпулвер
2/3 ч.чаша захар
120 гр. маргарин
ванилия
кокосови стърготини
2 с.л. овесени ядки
бурканче сладко от боровинки
Пресява се брашното с бакпулвера и добавя захарта, нарязания на дребно маргарин и ароматизира с ванилия . Правят се трохи и замесва тесто. Отделя се ¼ от него. Голямото количество се поставя в тава /с хартия за печене/ или в малки формички /тарталетки/. Уплътнява се по дъното и с малък борд около стените.
Получената празнина се запълва с гъсто сладко от боровинки / може и друго по избор/.
Оставената част от тестото се обърква с овесените ядки, 1 с.л. кокосови стърготини – отново се оформят трохи и с тях се поръсва сладкиша.
Пече се в загрята на 200 º С фурна за около 25-30 мин.
Изчаква се да изстине и се реже. Аз ползвах ръжено брашно и стана по-тъмна, но много хрупкава и вкусна.

Виж целия пост
# 153
ШЕКЕРПАРЕ по рецептата на Ердинч



Продукти:
1чч ......................пудра захар
1/2 пакетче ........маргарин демек 125гр
1/2 чч ..................грис
2 чч .....................брашно
1бр ......................яйце
2 чл .....................ванилия,
2 чл .....................бакпулвер

ЗА СИРОПА
3чч .....................вода
3чч .....................захар
сока на 1/2 ........пресен лимон

ПРИГОТОВКА:

яйцето, пудра захар и маргарина се омесват много добре. Добавяме постепенно и внимателно другите продукти. Оформяме топчета и ги нареждаме в тава, мажем така наредените топчета с жълтъка на яйце, набоцкваме ги отгоре с по един лешник. Печем  в 150Ц предварително затоплена фурна za около 45мин.

непосредственно след изваждането им от фурната ги заливаме с предварително приготвен и добре охладен сироп(сиропа: захарта и водата се кипват за около 15мин,  преди да я свалите от котлона се прибавя пресния лимонов сок, охлажда се на водна баня)

да ви е сладко
Виж целия пост
# 154
  Браунисът на Pety
 
 1ч.ч.=240мл

1/2ч.ч.разтопено масло
1ч.ч. захар
2 яйца
1ч.л.течна ванилия
1/3ч.ч. какао
1/2ч.ч.брашно
1/4ч.л.сол
1/4ч.л.бакпулвер

Разбиваме разтопеното масло ,захарта,яйцата и ванилията.След това добавяме какаото,брашното,солта и бакпулвера.Получената смес изсипваме в предварително намаслена и леко набрашнена тавичка.Печем на 180 градуса около 25 минути.
 
 Може да се добавят сурови орехи и захаросани портокалови корички.Аз така го правих и стана страшно ароматен.
 
 Ето и препоръка от Ujasia:
 " Яйцата могат да се заменят с ябълково пюре - 1 яйце се равнява на две супени лъжици пюре. Но принципно в книгата има рецепти и с яйца, така че не е нарушение от време на време да се прави класик."


 Източник: http://www.gotvetesmen.com/forum/index.php/topic,2136.msg47428.html#msg47428
Виж целия пост
# 155
ПЛОДОВИ ТАРТАЛЕТИ
8 кайсии/ сини сливи,праскови/
220 г бутер тесто
3с.л. захар
1/2 ч.л. канела
желе от кайсии за глазура
Загрейте фурната на 180 градуса.Сложете хартия за печене в тавичка.Разполовете и махнете  костилките  на кайсиите.Нарежете ги  на филии и ги  разпределете на порции от  6-7 филийки.Разстелете бутер тестото и отделете половината за друг път в хладилника. Другата половина   поставете на набрашнена повърхност и с остър нож го  нарежете на правоъгълници/или др. форми според вкуса ви/Сложете отгоре кайсиите.Смесете с канела захарта и поръсете всеки правоъгълник.Печете ококоло 15 мин. като въртите тавичката ,за да се изпече равномерно.Бутер тестото ще бухне и ще стане златисто.Извадете тарталетките да изстинат и ги  намажете с кайсиевото желе
Виж целия пост
# 156
Как да приготвим вкусна пържола-видео клип с Гордън Рамзи:)

Тук и тук.

Свинско на фурна с доматено-гъбен сос


Пържено телешко



Пиле с лимон


Тук са рецептите.




 
Виж целия пост
# 157
Баница с постна плънка и галета

3 готови кори(от турските yufka)
спанак и праз/маслинена паста и лютеница/каквото е позволено за въглехидратен ден
1в.ч. вода
1 купичка галета

Корите се нареждат една върху друга и с ножа се режат,  както се реже торта. После в горния(заобления) край на всяко триъгълниче се слага от плънката. Завива се като кифличка. Острата част идва отгоре.После парчето се топи във вода и се овалва в галета от двата края. По този начин се процедира и с останалите парчета. Нареждат се в намаслена тавичка и се пекат.



Виж целия пост
# 158
Момичета в диетата е забранено смесването дори и на два вида белтъци в белтъчния ден!!!
Рецепта с мляко, яйца и шунка изобщо не се вписва в тази диета Naughty
И също така когато рецептата сте я променили за да става за диетата, то пишете я така както сте я променили. Защото рецепта за баница с кашкавал звучи много подвеждащо. Моля ви внимавайте какво публикувате защото после в темата ще се изпишат 20-30стр. с коментари и питания дали може във въглехидратен ден да се хапва баница с кашкавал Shocked Shocked Shocked
Защото ще моля вече модератора да трие грешните рецепти. Най-добре преди да публикувате тук да пуснете рецептата в самата тема и там ще получите отговор дали става да някой ден от диетата Peace
Виж целия пост
# 159
Ден за варива
Пълнени тиквички




Ще кажа начина на приготвяне, а пропорциите, решавате сами.

Вземате тиквички и ги издълбавате като ладии.Издълбаното се задушава с олио или маргарин.Слага се зеленчукова подправка.В дни, когато не сте на режима се слага и колбас или бекон.
Сваряват се картофи и правите стандартно пюре за гарнитура.В нашият случай картофи, маргарин/олио, от водата на картофите, универсална подправка, по избор се слага копър или чубрица.
Тиквичките се пълнят с пюрето и се заглаждат.Отгоре се слага от задушената сърцевина около 2 супени лъжици.
Пекат се в намаслена тава с малко водичка, около кафена чашка или малко повече.
Пекат се на 250 градуса при предварително загрята фурна до златисто.
После се слага и кашкавал, когато сме извън режима.Иначе остават така.

Опитайте!Много е вкусно!
Виж целия пост
# 160
Мързелива пица - за  ден 3 - въглехидратен:

Филийки ръжен хляб или пълнозърнест, по възможност да не е бял, въпреки въглехидратния ден да е максимално диетично))) може и от пълнозърнестите сухари, които се продават по диетичните щандове, разбира се четем етикета да няма захар, който му се меси и прави хляб в машина, може разбира се да си забърка баш-баш диетичен хляб.

Няколко филийки хляб се слагат в тавичка. (мисля че допустимото е до 200 гр.)
Поръсват се с няколко капки зехтин, по възможност екстра върджин.
Нарязват се на шайбички лук, маслинки, гъбки, чушки, домати и който каквото му душа иска, НО само зеленчуци))) и да са режимни, без да смесваме от тези за бобовия ден.
Поръсват се подправки, аз обожавам риган и майорана, може да експериментирате.
Може и малко шарена сол, но ако е готова в нея слагат сол и по-пестеливо ръсете)))
Запича се, като се внимава хляба да не изгори, защото той ще се изпече по-бързо от зеленчуците, ако филийките не са покрити добре.

На мен лично ми е много вкусно по този начин приготвено
  chef
Виж целия пост
# 161


НАЧИН НА ПУБЛИКУВАНЕ НА РЕЦЕПТИТЕ:
1-ви ден-Белтъчен със син цвят
2-ри ден-Варива със зелен цвят
3-ти ден-Въглехидрати с червен цвят



Не мога да разбера толкова ли е сложно да се спазва това правило от увода???
Защо модератора трябва да върви и да редактира всяка публикувана рецепта???
Сложно ли е преди да публикувате да оцветите рецептата в цвят за съответния ден??? Защо рецепта за въглехидрати е нашарана както дойде? Има си начин на публикуване!
Моля ви да четете поне малко преди да пуснете нещо!!!
Виж целия пост
# 162
Рецептата е на Labrex (тук от Готварския форум-http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=297129.msg15365684#msg15365684

 С благодарности на Labrex за предоставена рецепта и снимка на сладкиша  bouquet

3-ти ден-Въглехидратен
Вкусен постен сладкиш



За тестото:
2 - 2 1/2 ч.ч. брашно (използвам чаша 240 мл)
1 ч.л. бакпулвер
1/2 ч.ч. олио
1/2 ч.ч. гореща вода
щипка сол
захар за поръсване


1. Смесваме горещата вода с олиото, а брашното с бакпулвера. Замесваме тесто и оставяме да почине около половин час.

Ако тестото стане по-твърдо (използвате 2 1/2ч.ч брашно) и се меси с усилие, след като почине, става еластично, добре се точи, държи форма и не пропуска сока от плодовете.
Ако го замесите по-меко, с по-малко брашно (да кажем около 1.5-2 ч.ч.), то може да се тегли, сладкиша от него става мек и нежен. Удобно е за руло. Аз предпочитам по-твърдото.

2. Тестото разточваме на кръг с диам. около 40 см. и го слагаме в тавичка. Имайте предвид, че плънката се слага в центъра и частично се закрива от краищата на разточения кръг. За да се застраховате, тъй като плънката обикновено е по-сочна и не е малко, оставете тестото в центъра по дебело, отколкото в краищата.

3. Загънете върху плънката свободните краища, прави се на гънки – както се получи. Ако оставите по-малки крайчета, има опасност да изпадне плънка, затова я прикрийте по-добре и оставете открит центъра. Между другото, най-вкусно е мястото, където плодовете са скрити с тесто. Горната част напръскайте с вода и поръсете със захар. Сгънете парче фолио колкото сладкиша, така, че да прикриете с него само центъра с плънката, без да закривате тестото.

4. Печете при 205 С примерно около половин час, след това разгънете фолиото и покрийте целия сладкиш. Върнете във фурната за още 7-10 минути.

Примерни плънки:

1.   От замразени вишни – размразете ги, извадете костилките, отцедете  сока в съд, добавете 100гр захар  и 2 с.л. брашно.С тел разбийте и сложете на огъня до сгъстяване, като гъст кисел.
Върху тестото в центъра поръсете с галета, сложете плодовете, а върху тях излейте сварения крем.
2.   Може да се сложат плодове и да се поръсят със захар.

Моите бележки:

Преведената рецепта изглежда дълга, но в действителност сладкишът се прави бързо. Не чакам тестото да почива, замесвам, оставям за малко, докато извадя буркана със сладкото, или приготвя плодове, и разточвам. Не се старая да оставям по-дебел центъра и по-тънки краищата. Премествам разточения кръг в тава, използвам с незалепващо покритие и не я мажа с нищо. Слагам плънката, загръщам краищата, намазвам с четка с вода и ръся захар. Фурната ми е включена, пека на 180-190 град в моята 30 мин без да завивам и отвивам сладкиша с фолио. Слагам само едно малко кръгче фолио върху сладкото в центъра. Тестото е много приятно за работа, еластично, като се изпече, има вкус на маслено и така изглежда при срез, на пластове. От дадените продукти се получава един по-голям или два по-малки сладкиша, а може да се направят порционни кръгчета от тестото. Излизат около 20 бройки.

Много сполучлив сладкиш, почти от нищо, продуктите винаги може да се намерят вкъщи, без яйца, масло и захар е тестото, количеството захар слагате по ваше желание. И при този скромен набор продукти се получава чудесен сладкиш с превъзходен вкус.


източник стъпка по стъпка

Виж целия пост
# 163
Рецептата е на Labrex (тук от Готварския форум-http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=297129.msg15470233#msg15470233

С благодарности на Labrex за предоставена рецепта и снимка bouquet

3-ти ден-Въглехидрати
ЛАВАШ-КРЕКЕР

(Lavash Crackers)
(от книгата на Питър Рейнхарт)


190 гр. брашно
3,5 гр. сол
1,5 гр. суха мая
20 гр. мед
15 гр. олио
85 – 115 мл. вода със стайна температура
Мак, сусам, орехи, анасон, ким, ленено семе, семки тиквени и слънчогледови, сол, пипер, чубрица и др. на вкус.

Смесват се брашното, маята, солта, маслото, меда и като седобавя по мало вода, се замесва меко, еластично тесто.Слага се в намаслена купа, покрива се с домакинско фолио и се остава да втаса до удвояване на обема си.
С олио леко се намазва плота, слага се тестото, поръсва се отгоре с брашно и се разточва на тънък пласт, правоъгълник приблизително с размери около 30 Х 40 см. Тестото се оставя 5 мин да почине.
( От мен - понеже пренасянето му върху хартия или в тава е трудно, най-добре е да се разточи върху хартия за печене или силиконово килимче, с което направо се пече).Фурната се включва да се нагрява на 180 град. Разточеното тесто леко се намазва с вода. Посипва се с подправките, леко се минава върху тях с точилката и тук има два варианта – да нарежете готовото тесто на ленти или да го изпечете цяло, а после да го натрошите на неправилни парчета. Сигурно и на формички ще стане да се нареже.
Печем 15-20 минути до златисто-кафяво.
Изваждаме готовите крекери и оставяме да се охладят 10-ина ин, след което слагаме върху решетка да изстинат.

Моите бележки: Половината тесто разточих на плота и после много трудно го прехвърлих в тавата. Второто го разточих малко, а окончателното разточване направих в намаслената тава, там и рязах на парчета. При мен се изпекоха за 12-ина мин, пекох на предпоследното ниво на фурната. След като поръсих с подправките, поръсих цялата повърхност на тестото със сол. Получават се много красиви и вкусни крекерчета, напомниха ми шарените бабини черги. Кликнете на източника под рецептата, за да видите стъпка по стъпка приготвянето им.


източник стъпка по стъпка
Виж целия пост
# 164
Безквасни питки- тортии

Необходими продукти:
600гр. пресято брашно
20гр. сол
200мл. хладка вода
100-120гр. олио

Приготвяне:

Брашното се пресява заедно със солта. Прави се кладенче и в него се изсипва водата смесена с маслото. Замесва се меко тесто от което се оформят топчета с размерите на орех. Оставят се да внасат около 15-20 минути. След това всяко топче се разточва с диаметър колкото средно голяма чиния. Пече се на тефлонов тиган за около две минути от всяка страна.
Стават много вкусни и най-вече режимни!


  chef Да ви е сладко! Подходящи са за въглехидратния ден...с лютеничка  Wink
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия