как приготвяте ориза за да не се слепва?

  • 24 842
  • 47
# 30
Измивам ориза в голяма цедка и го оставам да се изцеди. Нарязвам 1 глава лук на ситно и я задушавам с малко масло. Сипвам около 500мл бульон и го оставям да заври. Следва ориза с малко сол и пипер. Не се разбърква!. Слагам котлона на бавен огън и варя, докато оризът поеме цялата течност. Махам от котлона и слагам кърпа под капака за 10тина минути. Едва сега разбърквам с вилица, слагам и 1 бучка масло. Важното на рецептата е ориза да се сложи в кипящ бульон, отгоре капак и да не се бърка.
Пробвай, така винаги става! Чудна гарнитура е!
Виж целия пост
# 31
При мен рецептата е следната - задължително измивам ориза много добре със студена вода, докато водата стане прозрачна. Запържвам докато стане прозрачен. Добавям гореща вода в съотношение 1:3, похлупвам и не бъркам. Оставям на бавен огън да си попие водата. Когато ориза започва да прозира от водата т.е почти е попил течността, изключвам котлона и оставям ориза да се донадуе. Това е от мен  Wink
Виж целия пост
# 32
Ха, сега видях, че с Дими сме дали почти еднакви рецепти  Hug Само, че аз не пържа ориза.
Виж целия пост
# 33
Ха, сега видях, че с Дими сме дали почти еднакви рецепти  Hug Само, че аз не пържа ориза.
Grinning
Пържене на ориза по принцип се прави когато ориза е за гарнитура.
Когато е само варен ориз ,не е належащо.
Виж целия пост
# 34
1. Използвам само бланширан ориз.
2. Запържвам го... яко, преди да му слагам каквато и да било вода.
Виж целия пост
# 35
За да не ми загаря изобщо в обикновенна тенджерка слагам куркума,става много вкусно и не се слепва!
Най-напред лука с олиото,след това ориза ,пържа докато стане прозрачен с куркумата и после пропорцията ми е 1:3 независимо дали ще го слагам във фурната или ще си остава на котлона! Naughty
Виж целия пост
# 36
По различен начин го правя. Не го обичам просто варен дори и за гарнитура, затова обикновено измит и добре подсушен го запържвам до прозрачно и след това сипвам гореща вода (3:1), на слаб огън под капак и без бъркане - докато си изпие водата.

И аз така.Понякога го запържвам с малко ситно нарязан лук
Виж целия пост
# 37
използвам само бланширан, никога не се слепва.

Иска само повечко вода от обикновения, но е страхотен. Аз онзи ден правих такъв за първи път и останах очарована.
Виж целия пост
# 38
  chef
Виж целия пост
# 39
Запържвам бързо ориза, докато започне да става "стъклен",
след това добавям в пропорция 1:3 или 1:4, в зависимост
от ориза.  Peace
Виж целия пост
# 40
Добре измит, незапържен и към него прибавям 1 супена лъжица оцет, за да не се слепва.
Виж целия пост
# 41









Няма ли да стане кисел ? Бял ориз с пиле на фурна - слагаш пак оцет?
Виж целия пост
# 42
1 супена лъжица оцет на 3 или4 чаши вода изобщо не се усеща, просто ориза не се слепва.
Виж целия пост
# 43








Благодаря за идеята!Ще пробвам при първа възможност!
Виж целия пост
# 44
Оризът трябва да се измие в няколко води, до момента, в кайто водата стане бистра. Аз никога не запържвам ориза - слагам го в съда, заливам го със студена вода или бульон, слагам всички останали продукти за съответното ястие и пека във фурната. Ползвам най-обикновен ориз.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия