За морската сол???

  • 2 873
  • 14
От скоро започнах да слагам по щипка сол в храната на детето ми,та се чудех дали не е по-добре да слагам морска сол. newsm78.Вие какво мислите и каква сол слагате?
Виж целия пост
# 1
Това пък за пръв път го чувам - морска сол в храната.
Виж целия пост
# 2
Как така морска сол?
И аз за първи път чувам подобно нещо и защо му слагаш сол изобщо, колко е голямо детето Thinking
Виж целия пост
# 3
Много по-добре е, разбира се. В нашата къща купуваме само и единствено морска сол.  Peace
Виж целия пост
# 4
Как така морска сол?
И аз за първи път чувам подобно нещо и защо му слагаш сол изобщо, колко е голямо детето Thinking

На 1г и 4м. е,защото морската сол е полезна и по подходяща за хора диабетици,в нашето семейства няма диабетици,но знам че е много по добре от обикновената йодирана сол.Всъщност и тази сол ,която купувам се води "трапезна йодирана морска сол"
Виж целия пост
# 5
От скоро започнах да слагам по щипка сол в храната на детето ми,та се чудех дали не е по-добре да слагам морска сол. newsm78.Вие какво мислите и каква сол слагате?

За първи път чувам такова нещо ,но може и да е по добре. Thinking
Виж целия пост
# 6
виж ти Thinking
Виж целия пост
# 7
Сигурна съм за големите хора,много професионални готвачи я препоръчват, както и диетолозите.Но не съм сигурна как е при децата?Предполагам че и при тях би трябвало да е по-полезна.
Виж целия пост
# 8
 Ние ползваме само морска сол.Ако се притесняваш питай педиатъра на детето.
Виж целия пост
# 9
В детското хранене първият критерий за избор на сол е да бъде йодирана. Това е инициатива на СЗО и не само. Следващият критерий са минералните характеристики, които зависят от това дали солта е морска необработена, морска обработена или морска трапезна. Евентуално каменна, включително черната сол.

1) Първи критерий: йодирана
Ако кристалната сол (морска) е йодирана – става.
Ако трапезната/готварската сол (морска) е йодирана – става.

- Според българските стандарти и двата вида сол за хранителни цели са йодирани и с еднакво количество йод.
- Има схеми на захранване, в които се препоръчва трапезна/готварска/рафинирана сол само защото е йодирана, евентуално флуорирана (в тези случаи морската кристална няма добавки и се избягва).

2) Втори критерий: на кристали или рафинирана
Морска сол на кристали (необработена, сурова) = 95-98% натриев хлорид + 5-2% минерали
Морска сол на кристали (обработена) = 98% натриев хлорид + 2% минерали
Морска сол фина/трапезна (рафинирана) = 99.5% натриев хлорид + 0.5% минерали

- Тези цифри могат да бъдат различни в малък диапазон в зависимост от произхода на солта и местните стандарти, но горе-долу се вижда идеята.
- Необработената морска сол съдържа много минерали, които са в съотношение близко до това в човешкото тяло. Но тя не е йодирана.
- Частично рафинирана морска сол, която най-често се продава в магазините, е загубила е голяма част от тези минерали. Обработена е до някаква степен срещу поемането на влага и за да може да се съхранява, както и с евентуална добавка на йод.
- Необработената или сурова морска сол се продава обикновено в специализирани или диетични магазини – изглежда доста тъмна и не е йодирана. Въпреки че съдържа естествен йод, той не е достатъчен.
- Има значителна разлика между видовете кристална сол – както между качествената и некачествената кафява захар например.
Виж целия пост
# 10
Под морска сол, трябва ли да разбираме едра сол?Ако е така идея си нямате колк е мръсна!
Виж целия пост
# 11
Под морска сол, трябва ли да разбираме едра сол?Ако е така идея си нямате колк е мръсна!

Не, не трябва  Simple Smile
Виж целия пост
# 12
Под морска сол, трябва ли да разбираме едра сол?Ако е така идея си нямате колк е мръсна!

Разбира се че не!Тази сол ,за която говоря е по-едра от обикновената,но много по -ситна от тази за която си мислиш.
Виж целия пост
# 13
От кога  слагате сол в пюретата които приготвяте?
Виж целия пост
# 14
От кога  слагате сол в пюретата които приготвяте?

Докато правих пюрета не съм слагала сол.Започнах да давам,когато го захранвах с обща храна,което е от скоро.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия