Как месите питката за бъдни вечер?

  • 7 094
  • 49
# 30
Ох, така ми се иска и аз да се пробвам, ама не смея да се престраша........ Sad

Давай bowuu!Ако не стане тичай до магазина Hug
Виж целия пост
# 31
Имам един въпрос- колко сода се слага на  питката?
Виж целия пост
# 32
Хлебната сода в брашното ли се слага, или в киселото мляко?
Виж целия пост
# 33
По принцип содата се угася в киселото мляко. Grinning

Но ако няма да слагаш мляко- на предната страница е обяснено как се угася.

Виж целия пост
# 34
tdj , ако правиш традиционна питка за Бъдни вечер не трябва да слагаш мляко.
Ако ще нарушаваш традицията по-добре си я направи с мая Peace
...поне да ти стане баш дебела погача
Виж целия пост
# 35
Имам един въпрос- колко сода се слага на  питката?
1 ч.л. сода е добре Peace
Виж целия пост
# 36
Е не, Копривке, зариби ме...Ще я пробвам твоята рецепта Wink
Виж целия пост
# 37
Доня Коприва, а какво количество са топлата водичка и олиото  в твоята рецепта?
Виж целия пост
# 38
tdj , Ако ще нарушаваш традицията по-добре си я направи с мая Peace
...поне да ти стане баш дебела погача

Извинете ме за невежеството, но защо питата с мая не  се води постна? Защото някакси не ми се връзва , нали коледните пости са 40 дни ( или нещо такова), през това време хората, които постят едва ли ядат само содени питки. Предполагам, че консумират хляб, а пък в хляба също има мая.  newsm78
Пък и на самата Бъдни вечер не ядете ли хляб ? Само содената питка ли ядете?

Извинете ме отново за тъпите въпроси.  Embarassed

И все пак повечето рецепти в нета за пита на бъдни вечер, които съм чела са все с мая - като например тази:
http://www.omda.bg/bulg/cook/budnivech.htm

Вече тотално се обърках?  Кое е правилно и кое не?  newsm78
Виж целия пост
# 39
tdj , Ако ще нарушаваш традицията по-добре си я направи с мая Peace
...поне да ти стане баш дебела погача

Извинете ме за невежеството, но защо питата с мая не  се води постна? Защото някакси не ми се връзва , нали коледните пости са 40 дни ( или нещо такова), през това време хората, които постят едва ли ядат само содени питки. Предполагам, че консумират хляб, а пък в хляба също има мая.  newsm78
Пък и на самата Бъдни вечер не ядете ли хляб ? Само содената питка ли ядете?

Извинете ме отново за тъпите въпроси.  Embarassed
Ами маята не се води за постна....Нали е жива закваска....

При нас се яде само содена питка,'щото има толкова неща на масата,че човек като си хапне от всичко и се нахранил предоволно....

Ние не постим в нашата къща,но за Бъдни вечер си спазваме(от уважение) постната трапеза....Заради обичая....
Виж целия пост
# 40
TheNMaster , отговорила си вместо мен  Peace

По принцип не постя, спазвам традицията единствено на Бъдни вечер и да, тогава не ядем хляб, нали има питка  Grinning

Говорим за традицията все пак, а всеки си преценява дали да я уважи или не.

Всички  питки за Бъдни вечер, в които се слага мая просто са в разрез с каноните защото тя е жива закваска.

А колкото до хляба по време на пости...най-стриктните постещи вероятно не ядат хляб, а си месят...


rainbow , малко ми трудно да кажа защото всичко слагам на око, но на около 1кг. брашно отива може би 50-60 мл.  олио и чаша вода, слагам ги в брашнено кладенче, забърквам хубаво с лъжица и след това започвам добавям останалото брашно по малко докато стане меко еластично тесто, докъдето поеме. Хем да е мекичко, хем да не лепи. Това, което правя задължително е да ударя тестото 100 пъти в масата, както за козунаци и става като пухче.
Виж целия пост
# 41
Тази година и аз съм решила да правя содена питка, ако ще и да не се яде. Досега винаги съм правила с мая, защото се получава по-добре, но отсега нататък ще правя содена. И ще си угася содата с оцет, ще сложа и зехтин Simple Smile Извличам всичките ви идеи   bouquet
Виж целия пост
# 42
Тъй като и аз за първа година ще правя содена питка, искам да ви попитам как печете? В студена или загрята фурна?
Виж целия пост
# 43
схвана как става въпросната питка,сега остава и да я направя Wink
аз имам въпрос и за печенето-отгоре или отдолу,колко време... Embarassed Embarassed
Виж целия пост
# 44
За Бъдни вечер няма голям избор,нали е 100%постна:
  1кг.брашно+1пак.бакпулвер
  2-3с.л.олио
  щипка сол и вода.

Без мая и животински продукти,вариянтите за импровизация са сведени до минимум.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия