Кой какво сервира снощи, Кой какво ще готви днес.

  • 56 254
  • 639
# 255
Вчера мъжът ми прави огретена с патладжани. На мен не ми хареса Confused
Днес за вечеря - спагети с бяло винце  Wink
Виж целия пост
# 256
Снощи вечеряхме палачинкови бюреци със салата "Съвършенство".
Днес за обяд ще приготвям по-така меню...
Пълнени рогчета с морски деликатеси и сос, панирани рибни филета с копър (и със сос от лимон, и масло) и рибни филенца в пергамент. За десерт щрудел от бутер тесто с пълнеж от ябълки, стафиди и бадеми.

Някой да знае случайно какво може да се приготвя от Пат бризе (тесто за сладкиши)? newsm78


Diviana, продуктите за пате бризе са следните:
250 гр брашно
125 гр масло1 pincée de sel
1 щипка сол
Малко вода, най-много около половин чаша.
Това е дозата за тава с диаметър 20 см. Никога не съм месила, купувам го готово.

А можеш ли да ми напишеш рецептите от днешноо ти меню??? Praynig Стахотни са май Flutter
Ама всичките ако може Sunglasses

Ние днес на обяд бяхме на баница със спанак- творение на любимия, любими пържени чушки пълнени с яйце и сирене и зелена салата. Тази вечер- прошуто с пъпеш и от баничката.


Виж целия пост
# 257
Снощи вечеряхме палачинкови бюреци със салата "Съвършенство".
Днес за обяд ще приготвям по-така меню...
Пълнени рогчета с морски деликатеси и сос, панирани рибни филета с копър (и със сос от лимон, и масло) и рибни филенца в пергамент. За десерт щрудел от бутер тесто с пълнеж от ябълки, стафиди и бадеми.

Някой да знае случайно какво може да се приготвя от Пат бризе (тесто за сладкиши)? newsm78


Diviana, продуктите за пате бризе са следните:
250 гр брашно
125 гр масло1 pincée de sel
1 щипка сол
Малко вода, най-много около половин чаша.
Това е дозата за тава с диаметър 20 см. Никога не съм месила, купувам го готово.

А можеш ли да ми напишеш рецептите от днешноо ти меню??? Praynig Стахотни са май Flutter
Ама всичките ако може Sunglasses

Ние днес на обяд бяхме на баница със спанак- творение на любимия, любими пържени чушки пълнени с яйце и сирене и зелена салата. Тази вечер- прошуто с пъпеш и от баничката.




Аз рецепта имам, но не знам какво да правя от тестото... Embarassed Simple Smile
Разбира се, че ще ти ги напиша. Всичките. Wink
Панирани рибни филета с копър
300 гр брашно
60 гр нишисте
2 ч.л. сол
160 гр студена вода
565 гр. филе от бяла риба
60 гр пресен нарязан копър
олио
1 ч.л. сода за хляб
сол, бял пипер
лимонови резени

В средно голяма купа пресявам и смесвам 150 гр брашно с нишистето и солта. Добавям водата и бъркам, докато получа гладка смес.
Покривам сместта и я оставям да втаса около час
Нарязвам филето от риба на около 10 см-ви диагонални парченце и ги овалвам в копър.
Нагрявам мазнина.Преди да започна да панирам, поръсвам панировъчната смес със сода за хляб и я разбърквам добре. Изсипвам останалото брашно в средно голяма купа, добавям сол и пипер. Овалвам парченцата риба първо в брашното, след това в панировъчната смес.
Запържвам ги 2-3 минути, докато станат хрупкави. Изцеждам ги от мазнината върху  салфетка.
Гарнирам с лимоновите резени. Отделно слагам сос.
Сервирам филетата топли.

Сос от лимон и масло
50 мл шампанско
50 мл прясно изстискан лимонов сок
3 суп.лъж. захар
една четвърт ч.л. настъргана кора от лимон
50 гр. студено безсолно масло

В малък дъбок тиган се смесват шампанското, лим. сок, захарта и лим. кора. Кипва се течността, намалява се котлона и се оставя да къкри, докато половината течност изври. Изсипва се сосът в малка купа. Добавя се маслото и се разбива, докато се разтопи, а сосът придобие консистенцията на майонеза.
Сервира се върху риба, морски деликатеси или пресни задушени зеленчуци.

Печени рибни филета в пергамент
(оригиналната ми рецепта е със сьомга)
4 140 грамови обезкостени филета от сьомга
1 глава лук, нарязана на тънки филийки
4 стръка зелен лук, нарязан на тънки филийки
85 гр червена или зелена чушка ситно нарязана
4 пресни стръка копър
4 пресни листа босилек
4 лимонови резени
2 ч.л. черен пипер
50 гр сухо бяло вино
25 гр. олио
Фурната се затопля на 190 грС
Сгъват се 4 листа пергаментова хартия на две. Разрязва се единия лист във форма на полусърце с един остър и един заоблен край
Като се използва изрязаният лист за модел се изрязват останалите листове пергамент във формата на сърца;
Разгъват се четирите листа на масата
Поставя се по едно парче сьомга близо до сгънатата част на всеки сърцевиден лист пергамент. Разпределя се лукът, зелените пера, чушките, копъра, босилека и лим. резени върху рибата равномерно.
Подправя се с пипер и се поръсва с вино.
Сгъва се едната част от пергаментовия лист върху рибата така, че да се получи форма на полусърце.
Като тръгнете от горната страна на фигурата, започнете да загъвата края на листа. Захваща се с пръс и се загъва частта до него, направете така че двата загънати краища леко да се застъпват
Продължава се  да се загъват краищата докато рибата остане изцяло завита в пергаментовата хартия.
Поставят се на восъчна хартия като се затискат краищата под всяко пакетче. Мажат се с олио и се пекат 20-25 мин Внимателно се разрязват пакетчетата и се сервират горещи в пергамента.

Пълнени рогчета с морски деликатеси.
3 разточени тънки кори от бутер тесто
50 гр+ 2 суп.лъж. масло
35 гр. ситно нарязан лук
2 суп.лъж. брашно
50 гр. прясно мляко
1 ч.л. бяло вино
115 гр сварени морски деликатеси (раци, скариди)
50 гр настърган кашкавал
половин чаена лъжичка лимонов сок
сол
пипер
малко лют сос
Затоплям фурната на 205 гр.С
Намазвам с мазнина 12 рогообразни форми за сладкиши (фунийки) (аз съм си ги направила от алуминиево фолио във формата на конуси)
Разтопявам 50 гр масло и намазвам едната кора.
Поставям втората върху първата и я намазвам с масло. Повтарям процедурата и за третата кора.
Нарязвам корите на ленти по 2.5 см. Увивам лентите спираловидно около рогообразните форми. Намазвам ги с масло и ги слагам на пергаментова хартия.
Печа 12-15 мин, докато придобият златист цвят. ОСтавям да изстинат
В тиган разтопявамна среден огън останалата част от маслото. Добавям лукът, задушавам, докато омекне но без да се зачервява. Добавям брашното. Бавно наливам прясното мляко и бъркам докато сместта се сгъсти. Добавям виното и морските дарове и намалявам котлона. Оставям сместта да ври на тих огън около 5 мин., докато морските дарове се нагорещят. Добавям останалите продукти и разбърквам добре.
Внимателно изваждам тестените черупки от калъпите и ВНИМАВАЙ, защото са много крехки!
Напълвам отворения край на рогчетата с пълнежа. Сервирам топлички. Излизат ми 12 порции

Ябълков щрудел
450 гр
бутер тесто
110 гр. натрошени обикновени бисквити
1 суп.л. канела
3 суп.лъж. захар
1 суп.л. настърана лимонова кора
110 гр стафиди
50 гр смляни бадеми
4 големи ябълки, нарязани на филийки
1 разбито средноголямо яйце
2 суп.л. пудра захар
Затоплям фурната на 190 гр. Намазнявам леко лист пергаментова хартия.
С точилка разточвам половината на тестото във формата на правоъгълник с размери 30 х 15 см.
Поставям го на подготвения пергамент.
Напръсквам тестото с бисквитките, канелата и захарта без външните 1.3-1.5 см от всеки край.
В малка купа смесвам лимоновата кора, стафидите и бадемит. Разпределям сместта върху бисквитките.
Нареждам ябълковите резени отгоре.
Разточвам останалата част на тестото във форма на правоъгълник с размери 33 на 18 см
Намазвам краищата на долния слой тесто с яйцето.
Внимателно покривам долния с горния слой тесто.
Правя няколко напречни разреза в рогния слой на тестото на разстояние 1 см- 1.3 см помежду им. Оставям по около 2.5 см от края на тестото.
Накъдрям краищата (дългите страни) на щрудела с вилица, за да залепя двата слоя тесто.
Намазвам щрудела с яйце. Пека 45 мин, докато стане златист на цвят. Оставям го да изстине и го поръсвам с пудра захар. Разделям го на 6 парчета. Сервирам със сладолед.

Виж целия пост
# 258
Снощи салата от домати и краставици и карагьоз на скара, за днес леща със салата.
Малеее, като гледам как си играете, аз го давам по така... Embarassed
Виж целия пост
# 259
Да се отчета и аз: в петък вечер - пържена бяла риба и толстолоб, с гарнитура - шопска салата. За десерт- бисквитена торта с крем-нишесте.
В събота - пилешка супа и каквото беше останало от рибката, за десерт - кейк със стафиди, а за вечеря - пак от супичката и за десерт - плодове.
В неделя - обядвахме навън, а вечерята беше по-лека - сирене, кашкавал и пушено месце - кой каквото иска да си бодне, в комбинация с добре узрели нектарини. Щерката дояде пилешката супа, че много я обича Laughing
За днес - постна картофена яхния с много копър и кимион. За десерт - сладолед.
Виж целия пост
# 260
Ние много  ядем ориз.Аз  слагам  в ориза царевица  сладка от консерва , когато е по4ти  готов, за да  остане  хрупкава леко + копър на  ситно. Гарнитура  към   месо - супер.

Още  нещо.Кисели крастави4ки на ситно + царевица  сладка от  консерва и копър .Това е  салата.

На вълна царевица  съм днеска Rolling Eyes   
Виж целия пост
# 261
Днес бяха картофени кюфтета и салата, а за утре първо съм обещала палачинки за  закуска, а за после - още незнам. Дайте резептата за огретана!!! Звучи доре!
ето я рецептата: http://www.btv.bg/week/?magic=coming&tale=156&s_id=13064
Мерси!! Hug
Ще я пробвам утре, че з аднес вече има сварен фасул Wink
Виж целия пост
# 262
Аз пък здраво съм на вълна супи. В събота морковената супа на Асинка, снощи супа от тиквички на Калина К, утре е ред на пирон чорбата Laughing Между супите - ципура на фурна, овчарска салата и диня. Днес картофи огретен , шопска салата и сладолед.
Виж целия пост
# 263
Снощи вечеряхме палачинкови бюреци със салата "Съвършенство".
Днес за обяд ще приготвям по-така меню...
Пълнени рогчета с морски деликатеси и сос, панирани рибни филета с копър (и със сос от лимон, и масло) и рибни филенца в пергамент. За десерт щрудел от бутер тесто с пълнеж от ябълки, стафиди и бадеми.

Някой да знае случайно какво може да се приготвя от Пат бризе (тесто за сладкиши)? newsm78


Diviana, продуктите за пате бризе са следните:
250 гр брашно
125 гр масло1 pincée de sel
1 щипка сол
Малко вода, най-много около половин чаша.
Това е дозата за тава с диаметър 20 см. Никога не съм месила, купувам го готово.

А можеш ли да ми напишеш рецептите от днешноо ти меню??? Praynig Стахотни са май Flutter
Ама всичките ако може Sunglasses

Ние днес на обяд бяхме на баница със спанак- творение на любимия, любими пържени чушки пълнени с яйце и сирене и зелена салата. Тази вечер- прошуто с пъпеш и от баничката.




Аз рецепта имам, но не знам какво да правя от тестото... Embarassed Simple Smile
Разбира се, че ще ти ги напиша. Всичките. Wink
Панирани рибни филета с копър
300 гр брашно
60 гр нишисте
2 ч.л. сол
160 гр студена вода
565 гр. филе от бяла риба
60 гр пресен нарязан копър
олио
1 ч.л. сода за хляб
сол, бял пипер
лимонови резени

В средно голяма купа пресявам и смесвам 150 гр брашно с нишистето и солта. Добавям водата и бъркам, докато получа гладка смес.
Покривам сместта и я оставям да втаса около час
Нарязвам филето от риба на около 10 см-ви диагонални парченце и ги овалвам в копър.
Нагрявам мазнина.Преди да започна да панирам, поръсвам панировъчната смес със сода за хляб и я разбърквам добре. Изсипвам останалото брашно в средно голяма купа, добавям сол и пипер. Овалвам парченцата риба първо в брашното, след това в панировъчната смес.
Запържвам ги 2-3 минути, докато станат хрупкави. Изцеждам ги от мазнината върху  салфетка.
Гарнирам с лимоновите резени. Отделно слагам сос.
Сервирам филетата топли.

Сос от лимон и масло
50 мл шампанско
50 мл прясно изстискан лимонов сок
3 суп.лъж. захар
една четвърт ч.л. настъргана кора от лимон
50 гр. студено безсолно масло

В малък дъбок тиган се смесват шампанското, лим. сок, захарта и лим. кора. Кипва се течността, намалява се котлона и се оставя да къкри, докато половината течност изври. Изсипва се сосът в малка купа. Добавя се маслото и се разбива, докато се разтопи, а сосът придобие консистенцията на майонеза.
Сервира се върху риба, морски деликатеси или пресни задушени зеленчуци.

Печени рибни филета в пергамент
(оригиналната ми рецепта е със сьомга)
4 140 грамови обезкостени филета от сьомга
1 глава лук, нарязана на тънки филийки
4 стръка зелен лук, нарязан на тънки филийки
85 гр червена или зелена чушка ситно нарязана
4 пресни стръка копър
4 пресни листа босилек
4 лимонови резени
2 ч.л. черен пипер
50 гр сухо бяло вино
25 гр. олио
Фурната се затопля на 190 грС
Сгъват се 4 листа пергаментова хартия на две. Разрязва се единия лист във форма на полусърце с един остър и един заоблен край
Като се използва изрязаният лист за модел се изрязват останалите листове пергамент във формата на сърца;
Разгъват се четирите листа на масата
Поставя се по едно парче сьомга близо до сгънатата част на всеки сърцевиден лист пергамент. Разпределя се лукът, зелените пера, чушките, копъра, босилека и лим. резени върху рибата равномерно.
Подправя се с пипер и се поръсва с вино.
Сгъва се едната част от пергаментовия лист върху рибата така, че да се получи форма на полусърце.
Като тръгнете от горната страна на фигурата, започнете да загъвата края на листа. Захваща се с пръс и се загъва частта до него, направете така че двата загънати краища леко да се застъпват
Продължава се  да се загъват краищата докато рибата остане изцяло завита в пергаментовата хартия.
Поставят се на восъчна хартия като се затискат краищата под всяко пакетче. Мажат се с олио и се пекат 20-25 мин Внимателно се разрязват пакетчетата и се сервират горещи в пергамента.

Пълнени рогчета с морски деликатеси.
3 разточени тънки кори от бутер тесто
50 гр+ 2 суп.лъж. масло
35 гр. ситно нарязан лук
2 суп.лъж. брашно
50 гр. прясно мляко
1 ч.л. бяло вино
115 гр сварени морски деликатеси (раци, скариди)
50 гр настърган кашкавал
половин чаена лъжичка лимонов сок
сол
пипер
малко лют сос
Затоплям фурната на 205 гр.С
Намазвам с мазнина 12 рогообразни форми за сладкиши (фунийки) (аз съм си ги направила от алуминиево фолио във формата на конуси)
Разтопявам 50 гр масло и намазвам едната кора.
Поставям втората върху първата и я намазвам с масло. Повтарям процедурата и за третата кора.
Нарязвам корите на ленти по 2.5 см. Увивам лентите спираловидно около рогообразните форми. Намазвам ги с масло и ги слагам на пергаментова хартия.
Печа 12-15 мин, докато придобият златист цвят. ОСтавям да изстинат
В тиган разтопявамна среден огън останалата част от маслото. Добавям лукът, задушавам, докато омекне но без да се зачервява. Добавям брашното. Бавно наливам прясното мляко и бъркам докато сместта се сгъсти. Добавям виното и морските дарове и намалявам котлона. Оставям сместта да ври на тих огън около 5 мин., докато морските дарове се нагорещят. Добавям останалите продукти и разбърквам добре.
Внимателно изваждам тестените черупки от калъпите и ВНИМАВАЙ, защото са много крехки!
Напълвам отворения край на рогчетата с пълнежа. Сервирам топлички. Излизат ми 12 порции

Ябълков щрудел
450 гр
бутер тесто
110 гр. натрошени обикновени бисквити
1 суп.л. канела
3 суп.лъж. захар
1 суп.л. настърана лимонова кора
110 гр стафиди
50 гр смляни бадеми
4 големи ябълки, нарязани на филийки
1 разбито средноголямо яйце
2 суп.л. пудра захар
Затоплям фурната на 190 гр. Намазнявам леко лист пергаментова хартия.
С точилка разточвам половината на тестото във формата на правоъгълник с размери 30 х 15 см.
Поставям го на подготвения пергамент.
Напръсквам тестото с бисквитките, канелата и захарта без външните 1.3-1.5 см от всеки край.
В малка купа смесвам лимоновата кора, стафидите и бадемит. Разпределям сместта върху бисквитките.
Нареждам ябълковите резени отгоре.
Разточвам останалата част на тестото във форма на правоъгълник с размери 33 на 18 см
Намазвам краищата на долния слой тесто с яйцето.
Внимателно покривам долния с горния слой тесто.
Правя няколко напречни разреза в рогния слой на тестото на разстояние 1 см- 1.3 см помежду им. Оставям по около 2.5 см от края на тестото.
Накъдрям краищата (дългите страни) на щрудела с вилица, за да залепя двата слоя тесто.
Намазвам щрудела с яйце. Пека 45 мин, докато стане златист на цвят. Оставям го да изстине и го поръсвам с пудра захар. Разделям го на 6 парчета. Сервирам със сладолед.


Лелеееееееееееееее, мила, невероятно, страхотно, не ми се мисли и колко е вкусно! БРАВОС! Ама кога успя да спретнеш всичко това!!!!!

А за нещо с пате бризе, ще изровя, само кажи френски чтеш ли?
Виж целия пост
# 264
Цитат на: DolceVita
Лелеееееееееееееее, мила, невероятно, страхотно, не ми се мисли и колко е вкусно! БРАВОС! Ама кога успя да спретнеш всичко това!!!!!

А за нещо с пате бризе, ще изровя, само кажи френски чтеш ли?

Цитат

Ами гостите ми много харесаха менюто. Всичко се изяде с изключение на щрудела. От него ми остана половината.
Ще се учудиш колко бързо стават всичките рецепти. Изглеждат сложни и отнемащи много време, но всъщност не са. Единствено изработката на рогчетата е малко пипкава работа, когато нямаш готови конуси. Обаче пък един път като ги направиш и после многократно си ги използваш (поне аз така правя)

Френски владея само устен, за жалост.  WinkLaughing Embarassed Embarassed

Виж целия пост
# 265
За основно ястие на вечеря не мога да се похваля - дояждахме картофената яхния, но мога да се похваля с десерта - чийзкейк по рецепта на Тането от форума. Стана много, много вкусен. Е, вярно, опитахме го с мъжо рано сутринта /не ме питайте какво сме правили тогава, щото няма да ви кажа Embarassed/, но понеже го правих вечерта, го броя като снощния десерт Laughing
Виж целия пост
# 266
 снощи правих миш маш, а за днес...??? иска ми се нещо по-разделно и здравословно. Може би ще направя една купа зелена салата с риба тон и нещо морско задушено във вино.
Виж целия пост
# 267
Снощи - огретен с мръвка Laughing/написала съм рецептата в отделна тема/, а за десерт доядохме чийзкейка от снощи и открихме, че идеално се комбинира с кисело мляко Mr. Green За днес - половин тава с огретен, а за десерт - плодове. За вечеря - нещо по-специално, че ще имаме гости /снощи правих пита "Хризантема",  днес, като се прибера, ще мъдря останалото, десертът е готова торта от "Неделя" - "Бяло сахерино" - обожаваме я, превъзходна, особено за харесващите сладко от смокини/.
Виж целия пост
# 268
Аз днес мисля да направя чушки бюрек.Много ми се ядат,а и стават бързо:)
Виж целия пост
# 269
като четох за доматената супа и мисе прияде... освен тов асе разболявам и май нищо трудоемко няма да  готвя. та за днес менюто е доматена супа с фиде и Thinkingсалата от ориз с морски дарове /задушавате до омекване ориза, овкусявате го с лимон и сол и изсипвате една кофичка от салатата морски дарове, която предлагат в била и фамилия - супер става!/
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия