Зелеви сарми

  • 32 038
  • 28
# 15
Относно последното изречение на Ive - в нета срещнах думата и в двата варианта и честно, не съм сигурна как се пише правилно: сЪрми или сАрми. Някой по-просветен да каже (с доказателства, моля).
Не се заяждам, питам, щото наистина не съм сигурна.
Виж целия пост
# 16
С "а" се пише, със сигурност.Турцизъм е. Сърмата е плат със златисти нишки, бродерии (ударението е на "ъ" ) - чувала си по народни песни и др.В нета информацията не винаги е вярна, хора всякакви пишат (не, че аз съм безгрешна).
 В момента не разполагам с правописен, тълковен или друг речник за справка, но истина ти казвам - преди много години съм се допитвала и такава е думата.Ще  ти докладвам на ЛС, ако има нужда, веднага щом се допитам и мога да ти дам сносно обяснение за произхода и четенето от турски. Пък за четенето...много хора от старото поколение казват Бетховен, Барцелона и т.н...България е пълна с улици и табели  и интересни латиници под тях. Wink Прави си изводи. Simple Smile


За да се върна в темата, ще добавя, че ситно накълцаното месо, гърдите, добавям към ориза и също леко запържвам.Освен чубрицата, червения и черния пипер, слагам и кимион или подправка за барбекю, която също е с много високо съдържание на кимион. Simple Smile
Виж целия пост
# 17
" Оо, на мама тооо, от сЪрма и златооо" - това чувала ли си го  Grinning
Оправих сЪ/Армата. С "а" или "ъ" станаха вкусни.
Виж целия пост
# 18
Важното е че са станали вкусни и с "а" и с "ъ".  Laughing
Иначе си е с "а", наскоро даже в тетрадката по писане за 2-ри клас я мернах думата.  Grinning
Виж целия пост
# 19
Аз пък си запържвам плънката за сармите...

Задушавам 1-2 глави лук(нарязан ситно),добавям каймата.Когато се позапържи(бъркам я постоянно за да стане на трохи),добавям измития ориз.Когато се "оцъкли" прибавям подправките(млян черен пипер,чубрица,червен пипер) и доливам малко вода за да понабъбне ориза.
Зелевите листа ги приготвям,като има отрязвам твърдата част на жилките.Завивам си сърмите иги нареждам в тенджера(или гювеч),затискам с чиния,межди сармите слагам 1-2 дафинови листа.Вода наливам колкото да се покрият сърмите.Варя или пека докато омекне зелето.
Никога не ми се е разкашквала плънката.....
Виж целия пост
# 20
Аз слагам и праз, и кромид лук. Запържвам луците с ориза и подправките, добавям съвсем малко вода да понабъбне оризът и разбърквам с каймата или кълцаното месо /с кълцано месо са по-вкусни/. Във всяка сармичка слагам и по едно малко парченце сланина. Готвя в гювеч или тенджера под налягане, зависи с колко време разполагам, като слагам отдолу и отгоре изрезките от листата и заливам с вода и зелев сок.
Сортът на зелето, което се слага за кисело, има огромно значение за хубавите сарми Peace
Виж целия пост
# 21
Goldie  искам да те питам в тенджерата под налягане колко време вариш сармичките  newsm78мама ми подари нова тенджера под налягане Фагор и трябва да и направя сефте .
Някой правил ли е традиционната плънка + царевица грах и моркови моите мъже много го харесват тези зеленчуци  Wink
Виж целия пост
# 22
зависи какви сарми правиш.Аз правя от прословутите родопски сармички,които са големи,колкото орехче.Нищо не запържвам,ориза го обърквам с подправките суров и винаги ми се получават страхотни сармичките.Може да пробваш да наредиш капачки от буркан на дъното на тенжерата Peace
Виж целия пост
# 23
Goldie  искам да те питам в тенджерата под налягане колко време вариш сармичките  newsm78мама ми подари нова тенджера под налягане Фагор и трябва да и направя сефте .
Някой правил ли е традиционната плънка + царевица грах и моркови моите мъже много го харесват тези зеленчуци  Wink
Извинявай, сега виждам въпроса Embarassed
Варя ги около час и половина след завъртането на вентила Peace
Виж целия пост
# 24
Благодаря за отговора аз ги варих 40мин и станаха страхотни
Виж целия пост
# 25
Аз пък си слагам първо зелето да се поври около 10-15 мин.
След това в съд слагам каймата с малко вода на котлона и така го натрошавам в тиганче докато каймата  стане готова. В друг съд с малко олио и вода задушавам олио, чушки и моркови докато омекнат и след това слагам малко червен пипер и ориз, прибавям вода толкова колкото е оризът,сол и  подправки. След като това се сгъсти завивам със зелето сармички като вътрешната част от зелевите листа(твърдата) я изрязвам и нареждам на дъното тенджерето и върху тях сармите. Прибавям и вода 1,5 колкото оризът и затварям тенджерите под налягане. След около половин час всичко е готово.
Виж целия пост
# 26
Аз на гърне ги правих. Ориза ми беше почти суров - само леко запържен с олио, не надут. явно зелето е по-твърдо. Моя мъж обожава сърми...пък хич и не ме пита аз дали обожавам да ги завивам  Grinning
Ами има и друг вариант - без да ги завиваш Mr. Green Аз често правя набързо "открити сарми". Пак в гърне с нарязано зеле, кайма и ориз. Плънката си я правиш както за обикновени сарми, после объркваш със зелето и печеш няколко часа в гърнето. Много по- лесно, а вкусът си е същия Simple Smile
Виж целия пост
# 27
Откритите сърми лесно се правят, но моите дечица не знам защо не е ли завита сърма не ядът, ориз или да е завит в сърма или в чушка, като чушката и зелето не искат. Оризът под никаква друга форма не го признават.
Виж целия пост
# 28
Моя мъж обожава сърми...пък хич и не ме пита аз дали обожавам да ги завивам  Grinning

Браво на мъжа ти!  smile3501

Само като ви чета се разтреперах.
А отивам на събрание заради някакъв теч.
Пък и се зарекох да не ям месо и риба.
Хапнете вместо мен сърмички.
Поне дайте някаква по-различна рецепта за постни.
Навремето правех сърми  със ситно нарязани
парченца месо и по-едро нарязан лук. Всичко друго по рецептата
си е според вкуса на домакинята. Стават много вкусни и по-различни
от вашите изкушения. Ммммммммм... Wine Glass

п.п. Видях, че и Голди ги е правила с кълцано месо. Наистина са по-вкусни,
        ароматни и някак по-различни.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия